Evcil Hayvan Ev Kiralamaya Engel Bir Durum Mu?

Ev kiralama yaparken birçok şeyi bilmek ve ona göre evi kiralamak önemlidir. Aksi halde eve girerken söylemediğiniz her detay ileride sizlere bazı sıkıntılar çıkarabilir hatta ev sahibi ile aranızın kötü olmasına neden olabilir. Bunlardan biri de tabi ki evcil hayvan konusudur. Gelin hep birlikte son dönemde en çok merak edilen bir soru olan evcil hayvan ev kiralamaya engel mi sorusuna yanıt arayalım.
Bilindiği üzere ev kiralama süreçlerinde dikkat edilmesi ve gayrimenkul sahibine sorulması gereken bazı konular vardır. Bunlar için tabi ki de ilk akla gelen evin fiziki özellikleri, tadilat ihtiyacı gibi durumlar olmaktadır. Fakat aslında durum böyle değildir. Tüm bu soruların yanı sıra evcil hayvan sahiplerinin apartmanda hayvan beslemeye dair bir yasak bulunup bulunmadığını öğrenmelerinde de fayda bulunur. Çünkü bu konuda son dönemde oldukça büyük problemler yaşanmaktadır ve bu yüzden de kişilerin yani her iki tarafında bu konuda şeffaf bir şekilde isteklerini söylemesi gerekmektedir. Gelin şimdi de bu konudaki detaylara bir bakalım.
Kiracı Evde Evcil Hayvan Besleyebilir mi?
Artık neredeyse her evde bir evcil hayvan oluyor. Bunun içinde onlarsız bir ev de düşünülemiyor. Tabi kişilerin bazı sebeplerden dolayı ev değiştirme durumları olabiliyor. Bu yüzden de ev kiralama yaparken bu noktada bazı şeyleri belirtmekte ve buna göre eve çıkmak istiyorlar. Bu noktada ev sahibinin bazı istekleri ya da engellemeleri olabilir. Bu yüzden de kiracıların bir evde evcil hayvan besleme hakları kira sözleşmesi ya da yönetim planında evcil hayvan besleme yasağına dair bir madde bulunmamasına bağlıdır. Yani eğer böyle bir madde var ise zaten kiralama yapacak kişi bunu görerek evden vazgeçebilir. Fakat aksi halde böyle bir madde olmaması kiralama yapacak kişinin bu noktada eve evcil hayvanı ile girmesini engellemez. Yani eğer ev sahibiniz sözleşmede bu noktada değinmediyse bunu yine de teyit edebilirsiniz fakat ardından yaşanacak durumlarda sözleşmeye göre sizler haklı olmaktasınız. Bu noktada sözleşme detaylarına bir bakalım.
• Kira sözleşmesinde kiranın bedeli ve başlangıcı gibi maddi yükümlülüklerin belirtildiği bir bölüm, kiracı ve gayrimenkul sahibinin sorumluluklarının yer aldığı genel hükümler ve özel koşullar bölümü bulunur. Bu bölümlerde ev ile ilgili detayları görebilirsiniz. Sözleşme imzalanmadan önce gayrimenkul sahibi özel şartlar bölümüne madde ekleyebilir. Bu da genelde ev sahiplerinin evleri ile ilgili durumları olmaktadır. İşte bu alana evcil hayvan sahiplerinin kira kontratının özel şartlar bölümünde yer alan konuları dikkatle okuması önemlidir. Eğer böyle bir alanda evcil hayvan ile ilgili bir kısım var ise bu noktada buna göre hareket etmeniz gerekmektedir.
• Diğer yandan bir apartmanın kat mülkiyeti kurulurken yönetim planı oluşturulur. Bu yönetim planında apartmanda oturan kişilerin uyması gereken kurallar ve yönetim ile ilgili konular yer alır. Buna göre de yönetim planında hayvan besleme yasağı ile ilgili bir madde bulunması halinde söz konusu apartmanda evcil hayvan beslenemez. Yönetim planında evcil hayvan beslenemeyeceği belirtilmişse 634 sayılı Kat Mülkiyeti Kanunu’na aykırılıktan kiracıya tahliye davası açılabilir. Bu yüzden de kira sözleşmesini iyi okumak ve buna göre hareket etmek oldukça önemlidir. Aksi halde hakkınızda dava açılabilir ve bu da oldukça yorucu bir süreçtir.
Genel olarak yukarıda duruma baktığımızda kira sözleşmesini herkes bilir ama yönetim planı konusunda eksik bilgiler çok fazladır. Bu yüzden de bu konuda kısaca bir açıklama yapmak oldukça önemli olacaktır. Buna göre bir apartmanın ya da sitenin yönetim tarzı ve yönetici kişilerin alacakları ücret gibi kurallar, yönetim planı ile belirlenir. 634 sayılı Kat Mülkiyeti Kanunu’nun 28. maddesine göre yönetim planı bütün kat maliklerini bağlayan bir sözleşmedir. Yönetim planında olmayan bir madde ile ilgili ortaya çıkan anlaşmazlıklarda ise ilgili kanunun maddelerine başvurulur. Bu noktada oldukça önemli olan bu noktada akla diğer gelen bir soru ise neden yönetim planı bu kadar önemlidir konusudur. Buna göre apartman ya da sitede yaşayan kişiler arasında bir konuda anlaşmazlık çıktığı takdirde yönetim planında belirlenen kurallara başvurulur. Bu kurallar çerçevesinde uyuşmazlıklar giderildiği için gayrimenkul sahiplerinin apartman yönetim planı hakkında bilgi sahibi olması önemlidir. Ayrıca yönetici seçimi, toplantı zamanı, ortak sorumluluklar veya yasaklar gibi konular da yönetim planı ile belirlenir. Bu yüzden de yönetim planı oldukça önemlidir. Diğer yandan yönetim planı ile ilgili bilmeniz gereken diğer bir nokta ise gayrimenkul satın almak isteyen kişilerin Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüklerinden yönetim planını isteyip inceleme hakkı bulunur. Tapu devri gerçekleştirmeden önce yönetim planı okunarak beklenmeyen bir durumla karşılaşma ihtimali ortadan kaldırılabilir. Bu noktada evcil hayvan kısmı da orada yer alacağından eğer böyle bir madde var ise evi kiralamaktan vazgeçebilirsiniz. Yok ise bu önünüzde herhangi bir engelin oluşmasını engeller.
Apartman Kurul Kararı ile Evcil Hayvanın Tahliyesi İstenebilir mi?
Evcil hayvan konusunda diğer bir akla gelen şey ise apartman kararı kurulu ile evcil hayvanın tahliyesinin yapılıp yapılmayacağı konusudur. Buna göre yukarıda da belirttiğimiz gibi yönetim planında evcil hayvan besleme yasağı bulunmuyorsa apartman sakinlerinin kurul kararı ile kiracı ya da hayvanının tahliyesini isteme hakları bulunmaz. Bu noktada böyle bir durum yaşarsanız dava açabilir ve haklı olarak da kazanabilirsiniz. Diğer yandan bu konuda da bilmeniz gereken birçok detay vardır. Bunlardan biri de son dönemde özellikle de çok karşılanan durumlardan biri olan ırk konusudur. Yani beslenen hayvan tehlikeli bir ırktansa ve apartman sakinleri için tehlike arz ediyorsa ya da çok gürültü yapıyorsa bina sakinlerinin şikayet hakkı bulunur. Bu noktada da sizler haksız bir duruma düşebilirsiniz. Fakat bu kriterlerden biri hayvanın büyük olması ise şikayet sebebi olamaz. Çünkü bu da çok fazla yapılan şeylerden biridir. Buna göre 634 sayılı Kat Mülkiyeti Kanunun 18. maddesine göre apartman sakinleri birbirlerini rahatsız etmemek, birbirlerinin hakkını çiğnememek ve yönetim planına uymakla yükümlüdür. Apartman sakinleri çok gürültü oluştuğu takdirde bu maddeye dayanarak hakimin müdahalesine başvurabilirler. Ancak mahkeme kararı bulunmadan zabıta ya da herhangi bir yetkilinin evcil hayvanı evden çıkarma yetkisi bulunmaz.
Evcil Hayvan Dostu Ev Bulmak İçin Ne Yapabilirim?
Ev kiralarken en önemli şeylerden biri de bizimle birlikte gelen değerli dostlarımız olmakta. Sevimli kediniz, gerçek dostluk ilişkisi kurduğunuz bir köpeğiniz, muhabbet seven bir kuşunuz olabilir. bu noktada ev kiralama yaparken onları da yanınızda isteyebilirsiniz. Bunun için de kiralık dairelerde arama yaparken bunun bir sorun olmayacağı evlere bakabilirsiniz. Çoğumuz yeni bir evde hangi özellikleri istediğimizi biliyoruz. Ancak, bir bahçenin veya evcil hayvanlara özgü bir özelliğin ötesinde, çoğu evcil hayvan sahibi ihtiyaç duyabileceği diğer özellikleri göz önünde bulundurmaz. Gelin ev kiralama yaparken evcil dostlarınız için ne gibi kriterleri göz önünde bulunduralım onu öğrenelim.
1. Size göre evde aradığınız özellikler listesini güncelleyin
Öncelikle ev kiralama yapmadan önce etrafı bilmek oldukça önemli bir durumdur. Yani sizin ev aradığınız bölgede pek çok emlak ilanı olması kuvvetle muhtemel. Aramalarınızı filtrelemek ve gerçekten dikkatinizi çekecek emlak ilanlarına zamanınızı ayırmak için önce bir liste hazırlamalısınız. Böylece bu listede evde mutlaka olmasını istediğiniz özellikler sıralanmalıdır. Bu noktada eğer evcil hayvan sahibiyseniz listenizi biraz da genişletmeniz gerekebilir. Böylece kriterlerinizi görerek hareket edebilir ve kısa sürede size en uygun evi bulabilirsiniz. Yani evdeki özellikler listenizi oluştururken, evcil hayvanınızın ihtiyaçlarını da dikkate alın.
Bahçe katı, yalıtımlı bina, yakın çevrede park olması gibi kriterler buna örnek olarak verilebilir. Ya da yaşlı bir köpeğiniz varsa merdivenli bir ev, yani dubleks bir daireyi düşünür müsünüz, tekrar gözden geçirin. Kuşunuz varsa tüm pencereler ve balkon kapılarında sineklik olmasını ister misiniz? Bu gibi sorular aslında sizi doğru kiralık eve çıkaracaktır. Böylece taşınma sonrası herhangi bir soru işaretiniz olmaz ve kısa sürede eve çıkabilirsiniz.
2. Evcil hayvan dostu bir mahallede mi?
Ev kiralama yaparken etrafınızdaki alanlarında ya da evlerinde önemi çok büyük. Yani bahçeli bir ev bulsanız bile, köpeğinizi gezdirme zamanınınız olacaktır ya da sevimli kedinizin arada gezmesine izin vermek isteyeceksiniz. Peki beğendiğiniz evin bulunduğu mahalle evcil hayvan dostu mu? Bölgede başka evcil hayvan sahipleri var mı? bunun içinde kiralama yapacağınız sokağı ya da mahalleyi gezmek bu noktada oldukça önemli. Anlamanın en kolay ve en zorlu yanı, bu mahalleye sabah erken ya da akşam 8 sonrası saatlerde bir ziyaret böylece ne olduğunu görebilirsiniz. Mutlaka evcil hayvan sahipleriyle karşılaşacaksınızdır. Belki de evin bulunduğu sokak ya da yakın olduğu caddede pet shop mağazaları olup olmadığına dikkat edebilirsiniz. Bu da yine bakabileceğiniz diğer bir kriter.
3. Park Alanlarının Varlığına Dikkat Etmelisiniz
Evcil hayvan sahibi olanlar için evin yakınlarında bir park olması eşsiz bir seçenektir. Hatta olması gereken zorunlu şeylerden biridir. Hele de dostunuz bir köpekse ve o parkın içinde köpekler için ayrılmış ayrı bir alan varsa bu sizin için tam bir mutluluk nedeni olabilir. Bu sayede evcil hayvanınız ile yakın bir yerde istediği şekilde dolaşabilir ve kısa sürede evinize geri dönebilirsiniz. Diğer bir nokta ise yakın çevrede dikkat etmek gerekenlerden biri de veteriner ve hayvan hastanesi bulunması. Bu da dikkat edilmesi gereken diğer bir konudur.
4. Kiralık ev arıyorsanız ev sahibiyle bunları mutlaka konuşun
Birçok ev sahibi kedi ya da köpek gibi evcil hayvanı olan kişilere ev kiralamak istemeyebiliyor. Böyle bir durumda mağdur olmamak için mutlaka taşınmadan önce bu konuda ev sahibinizle açık ve net bir şekilde konuşmalısınız. Yukarıda da belirttiğimiz gibi sözleşme bu konuda dikkate alacağınız en önemli şeylerden biri. Bu yüzden bu noktada sözleşmeyi dikkatlice okumak ve buna göre hareket etmek de oldukça önemli bir durum aksi halde davalık olabilir ve oldukça sıkıntılı bir süreç yaşayabilirsiniz. Diğer yandan bazen de ev sahibi için sorun olmayan bu durum apartman sakinlerinin, özellikle de karşı/üst/alt komşularınızla sorun yaşamanıza neden olabilir. Bu nedenle ev sahibi kadar, apartman yöneticisi ve komşularınızla kira sözleşmesi imzalamadan tanışıp kısa bir sohbet yapmakta fayda olabilir. Böylece samimi ilişkiler bu noktada sorunların çözülmesi için oldukça faydalıdır.
5. Gayrimenkul danışmanınız da sizin gibi “evcil hayvan dostu” mu?
Ev arayışını önce güvenilir olan satisgaranti.com gibi emlak sitelerinde başlıyor. İlginizi çeken evler için ilan sahibi gayrimenkul danışmanına ulaşmanız gerekiyor. Buraya kadar her şey ev arayan herkes için geçerli. Ama bir evcil hayvan sahibiyseniz, size gayrimenkul konusunda destek verecek gayrimenkul danışmanının da evcil hayvan dostu olduğundan ki belki danışmanınız da bir evcil hayvan sahibidir ve bu gerçeğe göre ihtiyaçlarınızı anladığından emin olun. Bu noktada işiniz daha kolay olacaktır. Gerçekten evcil hayvan dostu olan bir gayrimenkul danışmanının evlere bakarken sizden evcil hayvanınızı da yanınızda getirmesini istemesi önemli bir gösterge. Özellikle evcil hayvanların eve nasıl tepki verdiğini görebilmek çok büyük bir artı sağlayacaktır.