Yabancı Biri Türkiye'den Nasıl Ev Alır?

| Melike Kayabaşı
Ev konusunda sadece kendi ülkemizin vatandaşları değil aynı zamanda yabancı uyruklu vatandaşlarda etkilenmektedir. Bu yüzden de yabancılar bazı bölgelerden ev almak isterler. Bunun içinde Türkiye’de ev alma konusunda araştırmalara girerler. Buna göre ülkemizde bazı kurallar ve şartlar vardır. Yabancı uyruklu vatandaşlar bu kararlar ve kurallara uyarsa eğer kolay bir şekilde ülkemizde ev sahibi olabilirler. Buna göre belirlenen 2644 numaralı Tapu Kanunu’nun 35. maddesine göre yabancı uyruklu kişiler, yasal sınırlamalara uymak kaydıyla Türkiye’den ev satın alabilirler. Diğer yandan yabancıların gayrimenkul satın almaları için Türkiye’de oturum iznine sahip olmaları gerekmemektedir. İlgili kanunun 35. maddesinde yabancıların ev alması için getirilen sınırlamalara şu ifadelerle yer verilmiştir:
"Kanuni sınırlamalara uyulmak kaydıyla, uluslararası ikili ilişkiler yönünden ve ülke menfaatlerinin gerektirdiği hallerde Cumhurbaşkanı tarafından belirlenen ülkelerin vatandaşı olan yabancı uyruklu gerçek kişiler Türkiye’de taşınmaz ve sınırlı ayni hak edinebilirler. Yabancı uyruklu gerçek kişilerin edindikleri taşınmazlar ile bağımsız ve sürekli nitelikteki sınırlı ayni hakların toplam alanı, özel mülkiyete konu ilçe yüz ölçümünün yüzde onunu ve kişi başına ülke genelinde otuz hektarı geçemez."
Sizler de bu karar doğrultusunda ilerleyebilir ve gereklilikleri yerine getirerek kolayca ev sahibi olabilirsiniz.
Türkiye’de Ev Satın Almak İsteyen Yabancıların Bilmesi Gerekenler Nelerdir?
Tabi yukarıda da belirtildiği gibi birçok karar yabancıların ne yapması gerektiğini açıklamaktadır. Fakat yine de her şeyi bilmek bu konuda mümkün olmadığından dolayı Türkiye’den ev satın almak isteyen yabancı uyruklu kişilerin satış işleminden önce şu bilgileri edinmesi gerekmektedir:
• Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğü (Yabancı İşler Dairesi Başkanlığı) ve Tapu Müdürlükleri ya da Türkiye Cumhuriyeti Büyükelçilikleri/Konsoloslukları’na başvurarak hangi ülke vatandaşlarının Türkiye’de gayrimenkul satın alabileceğinin öğrenilmesi gerekmektedir.
• Satın almak istenilen konutun askeri güvenlik bölgesi sınırlarında olmadığının teyit edilmesi gerekmektedir. Tapu Müdürlüğü tarafından yetkili komutanlığa sorularak bu bilgi alınabilmektedir. Gayrimenkulün güvenlik bölgesi sınırları dahilinde olması durumunda yabancılara ev satış işlemi gerçekleştirilememektedir.
Türkiye’de yabancıların taşınmaz alımına getirilen sınırlamalara dair bilgi edindikten sonra satış işlemi gerçekleştirilebilmektedir. Böylece işlemler kısa sürede tamamlanır ve evinizi satın alabilirsiniz.
Yabancıların Ev Satın Alırken Gerçekleştirmesi Gereken İşlemler Nelerdir?
Türkiye’den ev satın almak isteyen yabancı uyruklu kişilerin tapu devir işlemini gerçekleştirmek için öncelikle randevu almaları gerekmektedir. Bunun için Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğü Tapu Randevu Sistemi üzerinden online randevu alınabilmektedir. Yurt içinden 181, yurt dışından ise +90 312 593 99 00 numaralı telefon aranarak randevu alınabilmektedir. Tabi randevu işleminden sonra sizlerden istenecek şeyler vardır. Ancak bu durumları gerçekleştirirseniz ev sahibi olabilirsiniz. Buna göre de yabancı uyruklulara gayrimenkul satış işlemi gerçekleştirmek için gereken belgeleri ayarlamanız ve buna göre hazır olarak gitmeniz çok önemlidir. Buna göre yabancı vatandaşların gayrimenkul satış işlemi için hazırlaması gereken belgeler ise şunlardır:
• Gayrimenkul tapusu
• Kimlik belgesi veya pasaport (Bu belgelerin gerektiği takdirde tercümesi istenebilmektedir.)
• Belediyeden alınan emlak rayiç belgesi
• Zorunlu Deprem Sigortası (DASK) poliçesi
• Gayrimenkul değerleme raporu
Ayrıca gayrimenkul ekspertiz raporu alınması da şarttır. Bunu unutursanız işlemleriniz eksik olacaktır. Buna göre gayrimenkul değerleme raporu düzenlendiği tarihten itibaren 3 ay süre ile geçerli sayılmaktadır. Gayrimenkulün satın alınacak dönemdeki değerini belirten ekspertiz raporunun Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğü’nün online TAKBİS sistemine kaydedilmesi de gerekmektedir. Bu işlemlerde bilmeniz gereken en önemli işlemlerden biridir. Diğer yandan eğer vekaletname ile işlem yapılacaksa yurt dışında düzenlenen vekaletnamenin aslı ve onaylı örneği gerekmektedir. Son olarak bahsedilmesi gereken şey ise dil konusudur. Buna göre taraflardan birinin Türkçe bilmemesi halinde ise işlemlerin yeminli tercümanla yapılması zorunludur. Aksi halde işlemler tamamlanmaz.
Yabancı Uyruklu Kişilerin Ev Satın Alırken Dikkat Etmesi Gerekenler Nelerdir?
Türkiye’de taşınmaz satın almak isteyen yabancı uyruklu vatandaşların dikkat etmesi gereken konular vardır. Aksi halde mağdur bir durumda olabilirler. Bunun için bu adımları bilmek güvenle evinize sahip olmanıza imkan tanır. Buna göre ev satın alırken bilmeniz gereken şeyleri şu şekilde sıralayabiliriz;
• Satın alınmak istenen evin ipotek ya da haciz gibi satışa engel bir durumu olup olmadığı öğrenilmelidir. Bu bilgi Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğünden alınabilmektedir.
• Güvenilirliğinden emin olunan bir aracı firma ile anlaşma yapılmalıdır.
• Gayrimenkul satışı ile ilgili taraflar arasında anlaşmazlık çıktığı takdirde Türkiye Cumhuriyeti mahkemelerinde dava açılması gerekmektedir.
• Noter huzurunda satış vaadi sözleşmesi gerçekleştirilmesi, satış için yeterli değildir. Tapu müdürlüklerinde resmi işlemler gerçekleştirilmelidir.
• Ev satın alma işlemlerinde ödenmesi gereken tapu harcı, alıcı ve gayrimenkul sahibi tarafından ödenir.
• Yabancılar Projeden Ev Alabilir mi?
Yabancı kişiler için ev alma sürecinden bahsettik. Fakat bu noktada yabancılarda ev alma sürecinde avantajlardan yararlanmak ve buna göre de atılımlar yapmaktadırlar. Bunun için de projelere bakmak ve projeden ev almak konusunda araştırmalarını yaparlar. Buna göre de yabancı uyruklu kişilerin Türkiye’de ev veya herhangi bir taşınmaz satın alırken uyması gereken bazı kurallar bulunur. 2644 sayılı Tapu Kanununun 35. maddesi ile yabancıların ev alması yasalar ile kısıtlanmıştır. Bu kısıtlamalara uyulduğu müddetçe yabancılar projeden ev alabilir. Yabancı uyruklu kişilerin projeden ev alırken karşılaşacağı soru ve sorunları şu şekilde sıralayabiliriz:
Yabancı Uyruklu Kişiler Oturma İzni Olmadan Projeden Ev Alabilir mi?
Tabi yabancı birisi için en önemli sorularından biri de yabancı uyruklu kişilerin oturum izni olmadan projeden alma durumudur. Buna göre Türkiye Cumhuriyeti’nde uygulamada olan kanun ve düzenlemelere göre yabancılara ev satışında oturma izni şartı aranmaz. Fakat her yabancı uyruklu kişi, Türkiye’den ev veya başka bir taşınmaz alamaz. Bu nedenle yabancıların projeden ev almadan önce Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğü ile görüşerek ev alma iznine sahip olup olmadıklarını öğrenmeleri gerekir. Aksi halde mağdur olabilir ve bu yüzden de ev alma hayallerinizi suya düşebilir. Bu yüzden bu durumları bilmek ve buna göre hareket etmek önemlidir.
Yabancı Uyruklu Kişiler İçin Projeden Ev Alırken Uygulanan Kısıtlamalar Nelerdir?
Yabancı uyruklu kişiler için diğer önemli sorulardan biri de projelerden ev alınırken uygulanan kısıtlamalar. Bu noktada ilk olarak alan ile ilgili bir kısıtlama söz konusudur. Yabancı uyruklu kişiler, Türkiye’de en fazla 30 hektar büyüklüğünde taşınmaza sahip olabilir. Bu alanın aşılması yasaktır. Böyle bir durumda cezai işlemler uygulanmaktadır. Ayrıca yine yabancı uyruklu bir kişi, Türkiye’nin herhangi bir ilçesinde toplam yüzölçümünün %10’undan fazla taşınmaz elde edemez veya satın alamaz. Bu durumun aksi durumunda da cezai işlemler uygulanır. Son olarak satın alınacak proje, yasak askeri alanlar gibi güvenlik bölgelerindeyse kesinlikle satış gerçekleştirilemez. Buna da dikkat ederek ev bakabilir ve projelerden ev alabilirsiniz.
Yabancılar İçin Mülkiyet Devri Nasıl Yapılır?
Yabancıların en çok kafasını karıştıran şeylerden biri de mülkiyet devri durumudur. Buna göre yabancıların projeden ev almaları durumunda mülkiyet devri işlemleri için Tapu Kadastro Genel Müdürlüğüne başvurmaları gerekir. İlk olarak Tapu Randevu Sistemi üzerinden randevu alınmalıdır. Randevudan önce hazırlanması gereken belgeler ise şöyle sıralanır:
• Tapu
• Kimlik veya pasaport
• Belediye tarafından sağlanan emlak rayiç bedelini gösteren belge
• Zorunlu Deprem Sigortası poliçesi
• Gayrimenkul değerleme raporu
Özellikle Latin harfleri ile yazılmamış kimlikler için yeminli tercüme talep edilebilir. Böyle bir durumda kimliğin tercümesi yaptırılmalı ve randevu öncesinde kimlik ile beraber hazır edilmelidir. Herhangi bir belge eksikliği oldukça büyük sorun olduğundan randevu almadan önce bu belgeleri hazırlamalısınız. Aksi halde işlemleriniz olumsuz sonuçlanacaktır.
Yabancı Uyruklular Projeden Ev Alırken Anlaşmazlık Yaşarsa Ne Olur?
Yabancı kişilerin ev alma konusunda diğer önemli hususlardan biri de anlaşmazlık durumu olmaktadır. Öyle ki her türlü gayrimenkul alışverişinde sorunlar yaşanabilir ve bunun kaynağı alıcı ya da satıcı taraflı olabilir. Böyle bir durumda yasal yollar aranmak istenirse Türkiye Cumhuriyeti sınırları içerisinde satışı gerçekleşen tüm gayrimenkuller için sadece Türkiye Cumhuriyeti mahkemeleri yetkilidir.
Yani bu durumda yapılacak şeylerden biri de projeden ev gibi bir taşınmaz satın alan yabancı uyruklu kişiler, inşaat şirketleri ile anlaşmazlık yaşarsa en yakın adliyeye müracaat etmelidir. Buna ek olarak yabancı uyruklu kişiler eğer Türkçe bilmiyorlarsa ve mahkeme huzuruna çıkmaları gerekirse tercüman tahsis edilebileceğini de bilmelidir. Bu durum anlaşma için zorunludur. Bunu unutmamanız gerekmektedir.
Noter Huzurunda Yabancılara Projeden Ev Satılabilir mi?
Yabancıların ev alma konusunda diğer önemli gördüğü ve araştırdığı durum ise noter konusudur. Bunu bilmedikleri için sıkıntı yaşarlar. Buna göre de yabancı uyruklu kişilere noter huzurunda projeden ev satmak mümkün değildir. Bu konuda yetkili tek kurum Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğü ve bu kuruma bağlı müdürlüklerdir. Bunun dışında hata ile bile olsa gerçekleşen işlemler yok hükmünde sayılır ve geçersizdir. Bu yüzden buna dikkat ederek hareket etmelisiniz.
Yabancılar Projeden Ev Satın Alırken Aracı Şirketlerle Çalışabilir mi?
Bilindiği gibi ülkemizde çok fazla yabancı uyruklu vatandaş vardır. Tabi ki bu vatandaşlar belirli bir süre sonra gerek yatırım için gerekse burada yaşamak istedikleri için ülkemizden ev almak istemektedirler. Bu yüzden de konutlara bakmak ve onlara uygun olabilecek alternatifleri değerlendirmek isterler. Tabi bu noktada dikkat edilmesi gereken işlemler, belgeler gibi birçok unsurda onları bekler. Buna göre yabancılara konut satışının önünde bulunan yasal kısıtlamalar, birçok farklı açıdan değerlendirmeye muhtaçtır. Bu nedenle de uzman olmayan bir kişinin kendi başına bu işlemleri takip etmesi ve değerlendirmesi oldukça zordur. Bu durum aynı zamanda mağdur olmanıza ve paranızın yanmasına da neden olacaktır.
Ev gibi taşınmazları satın almak isteyen yabancı uyruklu gerçek kişilerin, yabancıların taşınmaz satın alması ile ilgili danışmanlık veren aracı şirketlere başvurması önerilir. Bu noktada güvenilir şirketler ile çalışmak da oldukça önemli bir unsurdur.
Ancak sıfır ev satın almak ile projeden ev almak arasında farklar bulunur. Bu nedenle de yabancılar projeden ev alırken konunun uzmanı aracı şirketler ile çalışmalıdır. Böylece birçok bürokratik süreç kolayca işletilebilir ve diledikleri eve rahatça ulaşabilirler. Bu noktada da işte en kısa sürede evi bulmak için bu şirketler önemlidir. Tabii şirketlerin aracılık için tüm hizmet ücretini alıcıdan tahsil ettiği unutulmamalıdır. Sizler de bu adımları takip ederek çok kısa sürede evinize sahip olabilirsiniz.