Emniyet Kemerinin Önemi Nedir?

Yazar: Melike Kayabaşı | 05 Şubat 2024

Araç kullanımının artması ile birlikte trafik kazalarında da büyük ölçüde artış yaşanmaktadır. Bununla beraber son teknolojiler araçların daha az kaza yapmasını istemekle birlikte konforu da birlikte sizlere sunmaktadır. Bu noktada araç konusunda bazı önlemler alınması oldukça önemlidir. Bunlardan biri de tabi ki emniyet kemeridir. Araç kullanım esnasında ister uzun ister kısa yolculuklarda emniyet kemerinizi bağlamadan yola çıkılması oldukça büyük bir yanlıştır. Bu yüzden de bu konuda alışkanlık edinmek ya da unutmamak önemli bir sorumluluktur. Emniyet kemerinin önemi çoğu kişi hatta sürücü için bilinmemektedir. Bu yüzden de emniyet kemeri ile ilgili eğitimler sürücü kurslarında ayrı bir eğitim olarak bile verilmektedir. Emniyet kemeri takmak sizi hayata bağlayan bir unsurdur. Bunun sebebi ise araçta olası herhangi bir kaza olması durumunda şiddetine bağlı olarak araç içerisindeki tehlikelerden (araçta savrulma, camdan uçma ve istemsizce yaralanma vs.) korunmak ve önlem almaktır. Bu yüzden de oldukça önemlidir. Bununla beraber yapılan araştırmalar neticesinde emniyet kemeri kullanımı ölümlü kazaların gerçekleşme oranını %40-45 oranında azaltırken, ağır yaralanma vakalarını %35 oranında azaltmaktadır. Bu oranlar azımsanacak sayı veya oranlar değildir. Bu noktada bu oranlarla beraber emniyet kemerinin önemini anlayabilirsiniz.

Her gün onlarca trafik kazası meydana gelmektedir. Bunlar küçük çaplı ya da büyük çaplı olabilir. Fakat tüm bunlara rağmen emniyet kemeri ister büyük isterse de küçük olsun fark etmeksizin oldukça önemlidir. Bu noktada ölümlü ya da ölümsüz kaza olarak da bu duruma bakabilirsiniz. Ülkemizdeki trafik kazalarında, ölümlü-ölümsüz kayıplar meydana gelmektedir. Ölümlü kazaların %82’si emniyet kemerinin kullanım ihmalinden kaynaklanmaktadır. Diğer yandan emniyet kemeri ile ilgili ülkemizde de oldukça fazla gelişme ve zorunluluk vardır. Bunlardan biri de Karayolları’nın 2918 Sayılı Trafik Kanunu’na göre binek ve toplu taşıma araçlarında Emniyet Kemeri takma zorunluluğu getirilmesidir. 01.01.1992 tarihi itibarı ile şehir içi yollarda da ticari otomobil ve minibüsle yolcu taşımacılığı yapan araç sürücüleri ve ön koltukta oturan yolculara kemer takma zorunluluğu getirilmiştir. Buna göre trafik kazalarının önüne geçilmek hedeflenmiştir. Bununla beraber emniyet kemeri ile ilgili diğer bir önemli şey ise çocuklar ve bebeklerdir. Araçlarda çocuk veya bebeklerin de özel emniyet kemer uygulaması sayesinde onlar için de güvenli yolculuğun önü açılmıştır. Bununla beraber arka koltuklarda da emniyet kemeri kullanımına teşvik noktasında bit atılım gerçekleşmiştir. Bu ise bilindiği gibi 2010-Haziran Ayı itibarı ile tüm motorlu taşıtlarda kullanımı zorunlu hale getirilen çocuk koltukları hem güvenlik açısından hem de çocukların konforu açısından önemli bir donanım olarak karşımıza çıkar. Bu kurallara uymak sadece görevimiz değil aynı zamanda sorumluluğumuzda olmalıdır. Bu yüzden bu kurallara uymak oldukça önemli ve hayatidir. Çünkü şehir içlerinde; emniyet kemeri kullanım oranı %25’e kadar düşmesi ve trafik ışıklarının ihmal edilmesi ölümlü kaza oranlarını oldukça arttırmaktadır. Bu sebeple, şehir içi trafik ışıklarında devre kameraları yerleştirilerek elektronik denetleme sistemi vasıtası ile belirli noktalarda 7/24 sürücülerin anlık olarak takibi ve yol kontrollerinin sağlanması amaçlanmaktadır. Bu da sürücüler için yapılan önemli bir atılımdır. 

Emniyet Kemeri Takmama Cezası Nedir?

Ülkemizde trafik ile ilgili birçok yasak vardır. Bunlardan biri de emniyet kemeri cezasıdır. Buna göre her yıl devlet düzenleme yapmaktadır. Buna göre binek araç gruplarında; araç sürücüsünün ve yolcuların sürüş esnasında emniyet kemeri kullanılmamasının tespiti halinde kişi başına 2021 yılı için ödenecek para 196 TL olmaktadır. Cezanın ilgili kişilere tebliğ edildikten ilk 15 gün içerisinde ödenmesi halinde, %25 oranında iyi hal indiriminden faydalanması söz konusudur. Buna göre sizler de bu cezayı aldıysanız ilk 15 gün içinde ödemeniz oldukça avantajlı olacaktır.

Emniyet Kemerinin Faydaları Nelerdir?

Emniyet kemeri ile ilgili maalesef ki dünyada bilinen şeyler oldukça azdır. Kişiler ve sürücüler bunu zorunluluk ve para cezası için takmaktadır. Fakat sanılanın aksine emniyet kemeri sizin hayatınız için önem taşır. Güvenliğiniz için tasarlanan bu aparatında da oldukça fazla faydası vardır. Bunlardan biri de çarpma ve ani sarsıntılardan meydana gelen hasarı en aza indirmesidir. Bu sayede küçük yaralanmalar ile büyük kazaları atlatabilirsiniz. Diğer bir faydası ise çarpma etkisini; tek bir bölgeye değil, 3-boyutta bağlantı şekli ile farklı yerlere dağıtarak fizyolojik zararı azaltır. Diğer bir yararı ise tabi ki de ani bir çarpmada koltuktan fırlamanıza engel olur bu sayede oldukça önemlidir. Emniyet kemerinin diğer bir faydası ise kaza sonrası şok etkisini en aza indirerek, psikolojik travmayı engeller ve baş, omurilik ve eklemlerin hava yastığı ile birlikte çarpmasını önler. Son olarak ise kazalarda ciddi veya ölümcül yaralanmaların önüne geçer. Bu sayede sizi hayatta tutar. Unutmamalısınız ki, emniyet Kemerlerinde; 3 noktalı bağlama yapısı ile araç sürücülerinin kaza riskini %45’e kadar azaltmakta, ölümlü kazalarda ise sürücülerin %24’ü hiçbir şekilde etkilenmeden kaza riskini atlatmaktadır. Bu oranlar oldukça yüksek oranlardır. Bu yüzden sizler de araç kullanırken buna önem vermeli ve sadece kendiniz için diğer sürücüler için de bunu yapmalısınız. 


satisgaranti.com'da yer alan kullanıcıların oluşturduğu tüm içerik, görüş ve bilgilerin doğruluğu, eksiksiz ve değişmez olduğu, yayınlanması ile ilgili yasal yükümlülükler içeriği oluşturan kullanıcıya aittir. Bu içeriğin, görüş ve bilgilerin yanlışlık, eksiklik veya yasalarla düzenlenmiş kurallara aykırılığından satisgaranti.com hiçbir şekilde sorumlu değildir. Sorularınız için ilan sahibi ile irtibata geçebilirsiniz.

CopyrightSG GARANTİ BİLİŞİM © 2019 - 2024