Otomobillerde Kullanılan Ses Sistemleri Hakkında

| Melike Kayabaşı
Teknoloji geliştikçe araçlarda kullanılan donanımlar özelliklerde bir o kadar artıyor. Bu durum özellikle de son yıllarda oldukça fazla arttı. Tabi ki de teknolojinin getirdiği birçok avantaj var. Bununla beraber teknolojiye paralel olarak gelişen donanım gruplarından biri de ses sistemleridir. Araçlarda kullanılan ses sistemleri daha keyifli bir yolculuk deneyimi yaşamanızı sağlarken çoğu kişi içinde bir ihtiyaç. Tabi ses sistemleri sadece küçük bir yapıdan oluşmuyor. Bununla birlikte otomobil ses sistemleri birden fazla üniteden oluşur. Normal ses sistemlerine nazaran daha farklı çalışan araç ses sistemi, aracın belirli bölümlerine monte edilir. Aracın aküsünden enerji alarak çalışan oto ses sistemleri birden fazla hoparlörü çalıştırabilecek güçtedir. Söz konusu hoparlörler kapılara, koltuk arkalarına ve altlarına ya da aracın arkasına yerleştirilebilir. Böylece ses her yere gelir. Aracınıza uygun boyutlarda ve kaliteli bir ses sistemini aracına takarak çok daha keyifli bir sürüş deneyimi yaşayabilirsiniz. Çok sayıda araba ses sistemi çeşidi bulunur ve her birinin özellikleri birbirinden farklıdır. Bu nedenle ses sistemi seçimi yaparken dikkat etmeniz gereken bazı noktalar vardır.
Araç Ses Sisteminin Bileşenleri nelerdir?
Otomobil ses sistemi birçok parçadan oluşur. Bunlar hoparlör, amplifikatör ve subwoofer adındaki donanımlardır. Bu donanımların her birisi, ses sisteminin enerjiyi stabil ve dengeli bir şekilde kullanmasını, kaliteli ses oluşturmasını sağlar. Araç ses sistemlerinin bileşenlerinin görevleri ise şu şekildedir:
● Amplifikatör: Ülkemizde daha çok ‘amfi’ adıyla da bilinen amplifikatörler, aslında güç arttırıcı olarak bilinir. Ve gücünü aküden alır. Diğer yandan ses sistemleri elektrik enerjisi ile ses dalgalarını dönüştürür ve ardından ses oluşturur. Bunun yapılabilmesi için de kimi zaman elektrik enerjisinin yüksek olması gerekebilir. Çünkü kaliteli ses sistemleri düşük elektrik enerjisi ile çalışamaz. Bu durumlarda kullanılan amplifikatörler elektrik enerjisini yükselterek ses sisteminin diğer aksamlarına gönderir. Bu sayede araç aküsüyle de kaliteli ses sistemleri çalıştırılabilir.
● Hoparlörler: Amplifikatörden gelen elektrik enerjisini ses dalgalarına çeviren mekanizmanın adıdır. Hoparlörlerin birçok çeşidi bulunur ve maliyetleri de buna göre değişmektedir. Aynı düzenekle hem bas hem de tiz sesler üretebilse de, ses kalitesi diğer hoparlörlere nazaran daha düşüktür.
● Subwoofer: Subwoofer düşük frekanslı bas sesleri oluşturur. Genel olarak ev sinema sistemlerine etkileyici efektler oluşturmak için kullanılan subwoofer’lar oto ses sistemlerinde de yaygın olarak kullanılır. Aküden aldığı elektrik enerjisini bas sesler üretmek için kullanılan subwoofer’lar ses sisteminden maksimum verim alınmasını sağlar.
Gelişen teknoloji ve farklı ihtiyaçlarla beraber oto ses sistemlerinde kullanılan donanımlar değişiklik gösterebilir. Bütün bu ekipmanlar set olarak bulunabilirken, aynı zamanda teker teker de satın alınabilir. Sizler de aracınıza en uygun sistemi alarak muhteşem bir ses sistemi deneyimi yaşayabilirsiniz.
Oto Ses Sistemi Montajı Nasıl Yapılır?
Oto ses sistemlerinin dengeli ve maksimum verimde çalışabilmesi için montaj aşamalarının iyi yapılmış olması gerekmektedir. Çünkü yanlış monte edilen ses sistemleri işlevlerini tamamen yerine getiremezler ve bir süre sonra da araca zarar verirler. Diğer yandan oto ses sistemi standart ses sistemleri gibi çalışmaz. Elektrik enerjisini aküden alan ve aküyü araçla paylaşan ses sistemlerinin bağlantısında güçlü ve kaliteli kablolar kullanılmalıdır. Montaj aşamasında kalitesiz ve güçsüz kablolar kullanmak enerji akışını olumsuz etkileyebilir. Bu durum güvenlik açısından da risk oluşturabilir. Ses sistemi hoparlörlerinin araç içerisinde yerleştirildiği bölge de önem taşır. Dikkat edilmeden yerleştirilen hoparlörler ses sistemlerinin verimsiz çalışmasına yol açabilir. Bu yüzden bu tarz montaj işlemlerini profesyonel bir uzmana yaptırmanız daha önemli olacaktır.
İkinci El Oto Ses Sistemi Alınır mı?
Birçok sürücü ses sistemi satın almadan önce ikinci el sistemleri satın alıp almamak arasında kararsız kalır. Çünkü bu sayede daha az masraf olacaktır. Fakat bu noktada dikkat etmeniz gereken birçok husus var. Öncelikle ikinci el sistemleri daha önce kullanıldıklarından, artık eski işlevlerini kaybetmiş olabilirler. Bu durumlarda sıfır ve daha önce kullanılmamış bir ses sistemi kullanmak çok daha avantajlıdır. Öte yandan, temiz ve sorunsuz bir şekilde kullanılmış ses sistemleri de neredeyse sıfır ses sistemleri kadar stabil çalışabilir. İkinci el bir ses sistemi satın almadan önce bütün bileşenlerin sorunsuz bir şekilde çalıştığından emin olmalısınız. Bunun için alacağınız ses sistemini kontrol etmek ve ona göre almak önemlidir.
Otomobilinize Ses Sistemi Kurarken Nelere Dikkat Etmelisiniz?
Oto ses sisteminin dengeli bir şekilde çalışabilmesi için dikkat edilmesi gereken noktalar vardır. Araba müzik sistemi kurmadan önce dikkat etmeniz gerekenler şu şekildedir:
● Güç çıkış ve girişleri: Ses sistemleri aracın aküsünden aldıkları enerji ile çalışırlar. Bu yüzden de teknoloji ile birlikte ses sistemleri birbirlerinden farklı güç giriş ve çıkışlarına sahip olabilir. Aracın güç sistemine uyumsuz bir ses sistemi kullanmanız enerji aksamında sorunlara yol açabilir.
● Boyutlar: Araçlar halihazırda çok geniş olmayan yapılara sahipken, bir de ses sistemi takmak, yanlış monte edildiği takdirde araç içerisindeki bölgeyi daraltacak ve sürüş deneyimini olumsuz etkileyecektir. Son yıllarda üretilen küçük boyutlu ses sistemleri de en az büyükleri kadar kaliteli ses üretebilecek noktadadır.
● Ses kalitesi: Ses sistemi kurarken dikkat edilmesi gereken en önemli nokta ses kalitesidir. Kaliteli donanımlardan oluşan bir ses sistemi üstün ses kalitesi sunarak sürüşü keyifli hale getirebilir.
● Bağlantı kabloları: Ses sistemleri ve akü arasında yer alan bağlantı kabloları söz konusu enerji akışını kaldırabilecek ve dengeleyebilecek güçte olmalıdır.
Ses Kalitesini Artırmak için Neler Yapabilirsiniz?
Araç ses sistemlerinde en önemli şeylerden biri de ses kalitesidir. Ses kalitesini artırmak için yapabileceğiniz birçok şey vardır. İlk olarak yapmanız gereken arabanıza ses yalıtımı yaptırarak işe başlayabilirsiniz. Bu sayede araç içerisinde oluşturulan ses dışarı çıkmaz ve eksilmez. Aynı zamanda dışarıdaki gürültüler de araç içerisine yansımaz ve kaliteyi düşürmez. Yapabileceğiniz bir diğer şey ise hoparlörleri daha kaliteli olanlar ile değiştirmektir. Daha kaliteli bir hoparlör kullanmak ses kalitesini doğrudan artırır. Fakat sadece kaliteli bir hoparlör yeterli değildir. Aynı zamanda amplifikatör ve subwoofer’ın da kaliteli olması ve düzgün çalışması gerekir. Diğer yandan kaliteli araç ses sistemleri almalısınız. Bu sayede oldukça rahat edersiniz. Buna göre günümüzde araçlarda kullanılmak üzere ses sistemi üreten birçok marka bulunur. Bu markaların her biri ürettiği ürünlerle farklı ihtiyaçlara hizmet eder. Kaliteli bir ses sistemi kurmak istiyorsanız, bu markalara göz atabilirsiniz:
● Bose
● Bang & Olufsen
● Revel
● Bowers & Wilkins
● Lexicon
● Naim
● Mark Levinson
● Meridian
Araç Müzik Sistemi Arızaları Neler Olabilir?
Ses sistemleri kullanıma bağlı olarak arıza çıkarabilir veya zamanla işlevini yitirebilir. Bunlardan en yaygın olanı ses sistemi kablolarının yanlış seçilmiş olması zamanla ses sistemini bozabilmesidir. Çünkü enerji akışı açısından kilit rol oynayan bağlantı kablolarının gereken gücü karşılaması önemlidir. Yanlış kablo seçimi enerji akışında dengesizlikler oluşturur, bu da hoparlörlerin dengesiz akıma maruz kalmasına ve bozulmasına yol açabilir. Diğer bir sorun ise arabanın enerji sistemine uygun olmayan amplifikatör ve subwoofer’lar seçmek de ses sisteminin bozulmasına ya da randımanlı çalışmamasına yol açabilir. Bu ve bunun gibi birçok ses sistemi arızası genel olarak yanlış seçimlerin yapılmasına bağlıdır. Böyle bir durumda sizler bu konuda bir şey yapmamalısınız. Bunun yerine bir uzman ile görüşebilir ve arızayı halledebilirsiniz.
2022 Araç Ses Sistemi Fiyatları Nelerdir?
Oto ses sistemi fiyatları birçok sürücü tarafından yaygın olarak merak edilir. Çünkü son dönemde bu çok kişi tarafından istenen bir şeydir. Ses sistemlerinin fiyatları oldukça değişkendir. Birden fazla donanımın bir araya gelerek oluşturduğu ses sistemlerinin fiyatlarını, seçilen bu donanımlar belirler. Buna göre kimi donanımlar yüksek maliyetli olurken kimileri uygun maliyetlidir. Bu ve bunun gibi birçok değişken, araç ses sistemlerinin fiyatlarında farklılıkların oluşmasına yol açar. Hem bütçenize hem de aracınıza uygun bir ses sistemi satın alarak sürüş deneyiminizi daha keyifli kılabilirsiniz. Bunun için iyi bir araştırma yaparak aslında en iyi seçimi yapabilirsiniz.