Kira Kredisi Nedir ve Nasıl Başvurulur?

| Melike Kayabaşı
Kiralık evler özellikle de son dönemdeki fiyatları ile gündemde. Durum böyle olunca da çoğu kişi yüksek kiralardan daha düşük kiralık yerlere geçmek ve hayatlarını bu noktada devam ettirmek istiyor. Bu yüzden de kiralık evler ile ilgili sürekli olarak bir araştırma mevcut. Bu noktada çoğu kişi için merak edilen şeylerden biri de kira ödemek. Tabi herkes için bu durum kolay olmayabilir. Bu noktada bilmeniz gereken şeylerden biri de kira kredisi. Gelin hep birlikte kira kredisi nedir ve nasıl başvuru yapılır inceleyelim.
Kiralama yaparken yani ev kiralamak için gayrimenkul sahibi ve kiracı arasında kira kontratı imzalanır. Bu kontrat ile birlikte bazı maddeler güven altına da alınmış olur. Çünkü bu kontratta kiracının yerine getirmesi gereken şartlar ve sahip olduğu haklar yer alır. Bu kontratlarda birçok madde bulunur ve iki taraf içinde oldukça önemlidir. Söz konusu şartlardan birisi de kira bedeli maddesidir. Kiranın aylık ve 1 senelik bedeli olmak üzere 2 madde yer alır. Sizler de bu kontratı imzalayarak bu konuda işlemi onaylamış olursunuz. Buna göre gayrimenkul sahibi ile kiracı arasındaki anlaşmaya göre kira aylık ya da 1 senelik peşin olarak ödenebilir. Gayrimenkul sahipleri yıllık peşin kira talebini konut ya da fabrika, büro gibi iş yeri amacıyla kullanılacak bina kiralamalarında da tercih edebilmektedir.
Diğer yandan son dönemde oldukça tercih edilen şeylerden biri de kiracılar ise kira bedelinden indirim yapılması amacıyla 1 senelik peşin kirayı ödeme yolunu talep edebilmektedir. Her iki durumda da kiracının 1 yıllık kira bedelini ödemek için kira kredisine başvurma imkanı vardır. Bu yüzden de kira kredisi oldukça önemli bir durumdur ve bunu bilerek hareket edilebilir. Bu noktada bilmeniz gereken şeylerden biri de yukarıda da belirttiğimiz gibi kira sözleşmesidir. Gelin şimdi de kira sözleşmesinin detaylarına bir bakalım.
Kira Sözleşmesi Nedir?
Kira sözleşmesi kiralanan daire ile ilgili bilgileri içeren ve iki taraf içinde oldukça önemli olan maddeleri içeren bir belgedir. Buna göre Türk Borçlar Kanunu’nun 299. maddesi, kira sözleşmesini, “Kiraya verenin, bir şeyin kullanılmasını veya kullanmayla birlikte ondan yararlanılmasını kiracıya bırakmayı, kiracının da buna karşılık kararlaştırılan kira bedelini ödemeyi üstlendiği sözleşmedir.” cümlesi ile tanımlamaktadır. Bu tanım ile kira kontratı, artık ev sahibi ile kiracı arasında bir senet işlemi görmektedir. Ve iki taraf içinde bu maddeler birer kanıt niteliği oluşturmaktadır.
Diğer yandan kira sözleşmesi ile ilgili diğer bir bilmeniz gereken şeylerden biri de kira sözleşmesi, mülk sahibi ile kiracı arasındaki şartların yanı sıra kiralanan mülk için genel koşulları da belirlemektedir. Kira sözleşmesi iki tarafı da bağlamakta ve sadece karşılıklı anlaşılarak feshedilebilmektedir. Anlaşmazlık durumunda feshedilmesi kararını ise mahkemelerin vermesi gerekmektedir. Bu yüzden de bu belgeyi imzalamadan önce mutlaka sözleşme detaylarını okumalı ve ardından işlemlerinizi gerçekleştirmelisiniz. Çünkü bu noktada dava süreci oldukça yorucu olabilir ve bu yüzden de bu süreci yönetemeyebilirsiniz.
Kira Sözleşmesi Nasıl Hazırlanır?
Kira sözleşmesi ile ilgili en merak edilen şeylerden biri de kira sözleşmesi hazırlanma durumudur. Buna göre kira sözleşmesi, internette ya da kırtasiye gibi bazı noktalarda bulunan örnekler kullanılarak hazırlanabileceği gibi mülk sahibi ya da mülk sahibinin vekalet verdiği kişiler tarafından özel olarak da hazırlanabilir. Kira sözleşmesi 3 bölümden oluşmaktadır. Sizler de isterseniz internet üzerinden ya da çevrenizdeki bir kişiden yardım alabilirsiniz. Gelelim bu üç kısımda nelerin yer aldığına;
Kiralama bilgileri
Kira sözleşmesindeki ilk kısımlardan biri de kiralama bilgilerinin olduğu kısım yer almaktadır. Buna göre bu kısma baktığınızda kiralama bilgilerinin yer aldığı kısım, mülkün cinsinin, adresinin ve mülk sahibinin iletişim bilgilerinin yer aldığı alandır. Bu alandaki bilgiler kiralama yapabileceğiniz evin doğru bilgilerinden oluşur. Buradaki bilgileri iyi okumalı ve teyit etmelisiniz. Aksi halde sözleşme geçersiz sayılacaktır. Yine aynı şekilde burada ayrıca kiralama sürecinin başlangıcı, bitişi ve kira bedeli gibi bilgiler bulunmaktadır. Bu bilgileri de kontrol etmeli ve yanlışlık var ise orada hemen düzeltme yapılmasını istemelisiniz.
Kiralanan mülkte var olan demirbaşlar
Kira sözleşmesindeki diğer bir alan ise mülkte yer alan demirbaşlar olarak karşımıza çıkmaktadır. Buna göre kiralanan mülkte var olan demirbaşlar, yani evin içerisindeki eşyalar, abonelik sayaçları ve posta kutusu ile anahtar da kira sözleşmesi içeriğinde yer almaktadır. Buradaki bilgileri iyi okumalı ve teyit etmelisiniz. Aksi halde sözleşme geçersiz sayılacaktır. Yine aynı şekilde yanlış bir bilgi görürseniz hemen orada düzeltme yapılmasını istemelisiniz.
Genel koşullar
Kira sözleşmesindeki diğer bir alan ise kiralanan alan ile ilgili genel koşullar olarak karşımıza çıkmaktadır. Buna göre burada mülk sahibinin talepleri, kiranın yatırılacağı banka hesabı ve mülk içinde yapılacak tadilatlar gibi bilgileri barındırmaktadır. Buradaki bilgileri iyi okumalı ve teyit etmelisiniz. Aksi halde sözleşme geçersiz sayılacaktır. Yine aynı şekilde yanlış bir bilgi görürseniz hemen orada düzeltme yapılmasını istemelisiniz.
Kira sözleşmesi ile ilgili kira sözleşmesi yapmak için bu üç madde yeterlidir. Kira sözleşmesi hazırlanıp imzalandıktan sonra bir nüshası ev sahibinde, bir nüshası ise kiracıda kalır. Son olarak da buradaki tüm bilgileri iyi okumalı ve teyit etmelisiniz. Aksi halde sözleşme geçersiz sayılacaktır. Yine aynı şekilde yanlış bir bilgi görürseniz hemen orada düzeltme yapılmasını istemelisiniz. Çünkü imzaladıktan sonra bu işlem geçersiz sayılacaktır ve bu noktada işlemleriniz uzayacaktır.
Kira Sözleşmesinde İmza Yetkisi Kimdedir?
Kira sözleşmesi ile ilgili en merak edilen şeylerden biri de kira sözleşmesindeki imza yetkisi kısmıdır. Buna göre kira sözleşmesinde imza yetkisi, mülk sahibi ve kiracıdadır. Diğer yandan mülk sahibi, vekalet aracılığı ile imza yetkisini başkasına devredebilir. Kiracı ise ev sahibinin kabul ettiği durumlarda vekalet aracılığı ile başkasına imza attırabilir.
Bu noktada bilinmesi gereken şeylerden biri de ancak 18 yaşından küçüklerin, kısıtlıların ve ayırt etme gücüne sahip olmayanların kira sözleşmelerinde imza yetkisi yoktur. Bunu bilerek hareket edersiniz kısa sürede kiralama sözleşmesini imzalayabilir ve kısa sürede eve taşınabilirler.
Kira Sözleşmesi İmzalanırken Dikkat Edilecek Şeyler Nelerdir?
Kira sözleşmesi imzalanması ile birlikte artık o evde oturabilirsiniz. Fakat bu noktada dikkat etmeniz gereken şeyler vardır. Aksi halde imzaladığınız sözleşmede istemediğiniz bir şey görebilirsiniz ve ardından da sıkıntı yaşayabilirsiniz. Diğer yandan kiralama sözleşmesi öncesi nelere dikkat edilmesi gerektiğini de bilmelisiniz. Yukarıda da dediğimiz gibi sözleşme imzalandıktan sonra süreç oldukça zor ve uzun sürebilir. Gelin hep birlikte kira sözleşmesi imzalamadan önce nelere dikkat etmelisiniz bu maddelere bakalım.
• Buna göre ilk olarak sözleşmede kira zammının ne zaman ve hangi oranda yapılacağı belirtilmelidir.
• Diğer önemli şeylerden biri de sözleşmedeki kimlik bilgilerinin eksik doldurulmaması önemlidir. Mülk sahibi ve kiracının TC kimlik numarası, adı ve soyadı gibi bilgiler kira sözleşmesinde yer almalıdır. Bunların yanlış yazılmaması oldukça önemli bir durumdur.
• Kiralanan mülkün bulunduğu adres, kat ve daire numarası, sözleşmede açık bir şekilde geçmelidir.
• Sözleşmenin her sayfası kiracı ve mülk sahibi tarafından imzalanmalıdır. İmzasız belgeler, gelecekte belgenin gerekli olduğu zamanlarda işlevsiz sayılabilir.
• Kira sözleşmesinde kiranın hangi tarihlerde ve hangi banka hesabına yatırılacağı bilgisi geçmelidir.
• Aynı şekilde depozito ile ilgili detaylar, kira sözleşmesinde ayrıntılı olarak yer almalıdır. Bu detaylar, depozitonun niçin alındığını ve hangi şartlarda geri ödeneceğini belirtmektedir.
• Kiracının evi teslim alırken tüm demirbaşları incelemesi gerekir. Bozuk ya da yıpranmış demirbaş bilgisinin kira sözleşmesinde yer alması şarttır. Aksi halde kiracı evden çıkarken bozuk demirbaşlardan sorumlu tutulabilir.
Kira Kredisi Şartları Nelerdir?
Kira kredisi özellikle de son dönemde oldukça önemli bir konu olmuştur. Çünkü kiralar son dönemde oldukça arttığı için kişiler çözümü bunda bulurlar. Bu yüzden de bunun ne olduğu kadar hangi şartların da arandığı en önemli konulardan biridir. Buna göre ilk dikkat edeceğiniz şeylerden biri de kira kredisi alabilmek için 18 yaşını tamamlamış olma şartı aranır. Diğer yandan sağlanacak şartlardan biri de yıllık aidat bedeli ve gayrimenkul danışmanlığı da kira kredisi kapsamında alınabilmektedir. Diğer bilmeniz gereken şeylerden biri de kira kredisi ile banka 1 senelik kira bedelini gayrimenkul sahibine peşin olarak öder. Son olarak ise kiracı ise 12 ay vade ile eşit taksitler halinde kira kredisini geri ödeyebilir. Sizler de bu şartları sağlıyorsanız kira kredisini alabilir ve rahatınıza bakabilirsiniz.
Kira Kredisine Nasıl Başvurulur?
Kira kredisi ile ilgili en merak edilen şeylerden biri de kira kredisi için nasıl başvuru yapılacağı konusudur. Özellikle de son dönemde artan kiralar nedeni ile kişiler bunu merak ederler. Bu durum son dönemde popüler olduğu için de çok fazla bilgi yoktur. Bu yüzden kişiler zorluk yaşamaktadırlar. Buna göre kira kredisinde yapılması gerekenlerden biri de kira kredisi almak için başvurulacak bankaya göre kredi şartları değişebilmektedir. Bazı bankalar kira sözleşmesi imzalanmadan ve gayrimenkul sahibi ile anlaşmadan önce kredi başvurusunda bulunulmasını talep etmektedir. Bu yüzden öncelikle bir banka ile görüşmek ve ona göre hareket etmek oldukça önemlidir. Aksi halde sıkıntı yaşayabilirsiniz.
Diğer yandan iş yeri kira kredisine hem tüzel hem gerçek kişiler başvurabilmektedir. Konut kredisine ise sadece gerçek kişilerin başvurusu kabul edilmektedir. Buna dikkat ederek hareket etmeniz çok önemlidir. Bu konudaki diğer önemli konulardan biri de bu noktada hazırlanacak belgelerdir. Bu belgelerin eksiksiz ve doğru olması gerekmektedir. Aksi halde işlemler geçersiz olacaktır. Buna göre kira kredisine başvurmak için gereken belgeler ise şunlardır:
• Kiralanmak istenen gayrimenkule ait tapu fotokopisi
• Nüfus cüzdanı veya pasaport
• Maaş bordrosu veya gelir belgesi
• Bazı bankalar için kira sözleşmesi
Bankalar gerekli gördükleri durumda kefil ve ek belge talebinde bulunabilmektedir. Sizler de bankanızı arayarak bu durum hakkında bilgi alabilir ve ona göre belgelerinizi hazırlayabilirsiniz. Diğer yandan bu konuda en önemli şeylerden biri de dolandırıcılara karşı dikkatli olmanızdır. Bilindiği üzere devleti dolandırmak suçtur. Bu yüzden belgelerinizi hazırlarken tüm bilgileri doğru bir şekilde hazırlamanız ve ona göre başvuru yapmanız çok önemlidir.