Kredi Başvurusunda Hayat Sigortası Yaptırmak Zorunlu Mu?

| Melike Kayabaşı
Kredi başvuruları ev ya da araba almak için genellikle başvurulan yöntemlerden biridir. Çünkü bilindiği üzere son dönemde fiyatlar oldukça artmıştır ve bu noktada yapılması gereken de kredi çekmek olmaktadır. Kredi ile ilgili bilgileri daha önce ki yazılarımızda sizlerle paylaştık. Eğer kredi nasıl çekilir ya da kredi notu gibi konuları bilmiyorsanız bu noktada sitemizdeki diğer yazıları okuyabilirsiniz. Gelelim kredi başvurusunda hayat sigortasının yerine. Buna göre kredi başvurusunda sunulan belgelerin ardından işlem onaylandığında talep edilen ücretle birlikte genellikle hayat sigortası poliçesi de sunulur. Kredi hayat sigortası olarak adlandırılan bu poliçe türünün yaptırılmasının ise çeşitli sebepleri bulunur. Bu noktada kişilerin kafası karışabilir. Gelin şimdi, kredi başvurusunda yaptırmanız istenilen sigortanın kapsamına ve teminatlarına bakalım. Sizler de kafanızdaki sorulara yanıt bulunuz. İyi okumalar ????
Kredi Hayat Sigortası Nedir?
Kredi ile ilgili hayat sigortası konusunda ilk bilmeniz gereken şeylerden biri de kredi hayat sigortası nedir sorusudur. Kredi hayat sigortası, aslında hayat sigortası ile neredeyse aynıdır. Sadece bankaya kredi için başvurduğunuzda poliçe teminatları biraz farklı olur. Bu yüzden de kredi çekeceğiniz zaman bunu bilmeniz ve buna göre hareket etmeniz gerekmektedir. Aksi halde poliçeniz eksik kalabilir ve aksilikler yaşayabilirsiniz.
Hayat sigortası, en temelde sigortalının hayatını kaybetmesi ya da bir hastalık sonucu kalıcı sakatlık yaşaması durumunda sigortalının ailesi ya da yakınlarına tazminat ödenmesini sağlayarak onları güvence altına alan sigorta türüdür. Buna göre kredi başvurusunda yaptırılan sigortanın teminatlarına göre krediyi yaptıran kişinin vefat etmesi veya bir hastalık ya da kaza sonucu kalıcı sakatlık yaşaması durumunda kredi borcu, sigorta şirketi tarafından bankaya ödenir. Yani krediden kalan borçlar, kredi alan kişinin varislerine devrolmaz ve sigorta şirketi tarafından karşılanır. Buna kredi hayat sigortası denir ve farkı da budur. Gelin bu sigortanın detaylarını inceleyelim.
Kredi Hayat Sigortası Yaptırmak Zorunlu mu ve Ne Kadar Süre ile Yapılır?
Öncelikle kredi ile ilgili bazı şeyleri bilmek oldukça önemli. Aksi halde başvurunuz eksik olacağından sıkıntılar yaşayabilirsiniz. Bu konuda bilmeniz gereken şeylerden biri de kredi hayat sigortasının yaptırılmasının zorunlu olup olmadığıdır. Buna göre kredi başvurusu yaparken hayat sigortası yaptırmak zorunlu değil. Ancak bankalar kredi başvurularında bu sigortayı yaptırmanızı ister. Nedeni ise hem kredi başvurusunda bulunan kişinin yakınlarının hem de geri ödeme sırasında bankanın bir sorun yaşamamasını sağlamaktır. Bilindiği üzere kredi çekme işlemlerinde bankalar sizden bazı teminatlar ister ve borçlarınızı ödemenizi isterler. Bu yüzden de bazı şeyleri sizlerden beklerler. Bu teminatları ödeyemeyecek kişilere de genellikle kredi reddi yenir. Bu yüzden de kredi çekmeden önce bilmeniz gereken şeyler vardır. Bu noktada sayfamızdaki yazıları mutlaka okumalısınız.
Kredi hayat sigortası ile ilgili diğer merak edilen hatta en çok merak edilen sorulardan biri de kredi başvurularında yapılan hayat sigortalarının ne kadar süre ile yapıldığıdır. Sigorta süresi genelde kredi ödemesinin bitimine kadar olur. Peki kredi ödemesi devam ederken süre biterse ne olur? Kredi ödemeniz devam ederken sigorta süreniz biterse de merak etmeyin. Tekrar sigorta yaptırmak zorunda değilsiniz. Tabii dilerseniz öncesinde sigorta poliçesini düzenlerken sigorta süresini belirleyebilirsiniz. Bunun için çalıştığınız sigorta şirketi çok önemlidir. Bu yüzden sigorta firması seçimi oldukça önemlidir. Eğer böyle bir konuda sıkıntı çekiyorsanız yapmanız gereken şeyler araştırmanızı iyi yapmalısınız. Eğer ki bu konuda hiç bilgi sahibi değilseniz çevrenizdekilere danışabilir ve bu konuda yardım alabilirsiniz. Çünkü sigorta şirketiniz ne kadar iyi olursa o kadar rahat edersiniz. Bu konuda en önemli şeylerden biri de sigorta şirketleridir.
Kredi Başvurusunda Yapılan Hayat Sigortası Sonradan İptal Edilir mi?
Kredi hayat sigortası ile ilgili diğer merak edilen şeylerden biri de kredi başvurusunda yapılan hayat sigortası sonradan iptal edilir mi sorudur. Buna göre kredi alırken adınıza hazırlanmış olan sigorta poliçesini, poliçe süresi bitmeden iptal edebilirsiniz. Bunun için sigortayı iptal ettirmek istediğinizi bankaya bildirebilirsiniz. Onlar sizin istediğinizi dikkate alarak işlemlerine devam ederler. Diğer yandan eğer iptal gerçekleşmezse de bir dilekçe ile Tüketici Hakem Heyetine başvurabilirsiniz. Bu noktada yapacağınız şeyleri sigorta şirketiniz ile görüşebilir ve ona göre bir adım atabilirsiniz.
Diğer yandan şunu belirtmekte fayda var: Kredi başvurularında hayat sigortası yaptırmak zorunlu olmayabilir. Ancak konut kredisi başvurusunda bulunmak istiyorsanız Zorunlu Deprem Sigortası yaptırmanız şarttır. Bu noktada sitemizdeki konutlarla ilgili yazıları okuyabilirsiniz. Bu yazılar çevresinde ne yapıp yapmayacağınızı kafanızda netleştirebilirsiniz.
Kredi Hayat Sigortası Fiyatları Neye Göre Belirlenir?
Tabi sigorta konuları özellikle de son dönem de oldukça önemli olmuştur. Bunun nedeni ise evlerin ve yatırım araçlarının çok pahalı olması insanlarda elde ettiklerini koruma isteğini ortaya çıkarmıştır. Bu yüzden de son dönemde sigorta konularındaki işlemlerle oldukça önemli hale gelmiştir. Bu noktada en merak edilen şeylerden biri de kredi hayat sigortası fiyatları nedir sorusu olmaktadır. Buna göre her sigortada olduğu gibi kredi başvurusu için hayat sigortası fiyatları belirlenirken de poliçede bulunan teminatlar ve limitler dikkate alınır. Diğer yandan ek olarak çekilen kredi miktarı, aylık kredi faizi yüzdesi, kredi borç bakiyesi, cinsiyet, meslek ve yaş gibi kriterler de belirleyicidir. Buna göre sizler de sigorta şirketi ile görüşüp fiyatlar konusunda bilgi alabilir ve ona göre hareket edebilirsiniz.
Kredi Hayat Sigortasını Bankadan Yaptırmak Zorunlu mu?
Kredi hayta sigortası konusunda diğer merak edilen şeylerden biri de kredi hayat sigortasının bankadan yaptırılması konusudur. Buna göre kredi başvurusu yapan kişilere bankalar, anlaşmalı oldukları sigorta şirketleri aracılığıyla sigorta yaparlar. Ancak sigortayı banka aracılığı ile yaptırmak zorunda değilsiniz. Bu zorunlu bir durum değildir. Buna göre istediğiniz sigorta şirketinden yaptırabilirsiniz. Tabii kredi borcunu güvence altına alacak gerekli teminatların ve limitlerin poliçede bulunduğundan emin olmanız gerekir. Bunun için de en başta dikkat etmeniz gereken şeyler vardır. Bu yüzden de bu konuda bir şeyler yapmak için her zaman dikkatli ve temkinli adım atmalısınız. Aksi halde oldukça büyük sıkıntılar yaşayabilirsiniz.
Hayat Sigortası ile Hem Sevdiklerinizi Hem Kendinizi Güvence Altına Alın
Bir sağlık probleminin ardından sigortalı, vefat durumunun ardından ise sigortalının ailesi için kalan kredi borçları bir sorun haline gelebilir. İşte, bu nedenle sevdiklerinizi ve kendinizi korumak adına hayat sigortası poliçesi düzenleyebilirsiniz. Bu özellikle de ülkemiz için oldukça önemlidir. Ülkemiz deprem bölgesinde yer alan bir konumdadır ve bu yüzden de konutlarımız her zaman bir tehlike içerisindedir. Bu yüzden de konut güvenliğini sağlamak oldukça önemlidir.
Web sitemizde bu konu hakkında detaylı yazılar vardır. Dilerseniz sigorta teminatları hakkında detaylı bilgileri “Aileniz Güvence Altında: Hayat Sigortası Teminatları Nelerdir?” başlıklı yazımızdan öğrenebilirsiniz. Ardından size en yakın sigorta firmaları ile irtibata geçerek detaylı bilgilere ulaşabilir ve dilediğiniz teminatları poliçenize ekleterek sigortanızı yaptırabilirsiniz. Bu konuda araştırmalarınızı iyi yapmanız oldukça önemlidir. Yukarıda da dediğimiz gibi bu konularda en önemli şeylerden biri de sigorta şirket seçimidir. Bunun için iyi bir sigorta şirketi ile çalışmak sizi oldukça rahatlatacaktır.
Sigortalı Kredi ile Sigortasız Kredi Arasındaki Fark Nedir?
Yukarıda da belirttiğimiz gibi kredi konusunda adım adım ilerlemek oldukça önemlidir. Bunun için de bankalara gittiğinizde bazı hususları bilmelisiniz. Bu konuda öncesinde bilgili olmak çok önemlidir. Buna göre bazı bankalar kredi talebinde bulunan müşterilerine hayat sigortalı ve hayat sigortasız olmak üzere iki farklı seçenek sunmakta düşük faizli ve uzun vadeli ödeme seçenekleri ile hayat sigorta kredileri müşteriler için cazip kılmaya çalışmaktadır. Sizlerden bazı seçimler yapmanızı ve ona göre bir plan oluşturmayı isterler. Dolayısıyla kanunen kredi çekerken hayat sigortası yaptırmak gibi bir zorunluluk olmasa da pratikte hem banka hem de sigortalının yakınları lehine bir durum oluşur çünkü sigortalının vefatı ya da kredi borcunu ödemesini imkânsız kılan farklı bir sorunda mirasçılar büyük borçlarla karşı karşıya kalabilirler. Bu yüzden de bankalar bu riski almak istemezler. Bunun içinde aslında bu durumu zorunlu hale getirebilirler. Bu noktada sigorta şirketiniz ile sürekli irtibatta olmanız ve ona göre bir ilerleme yapmanız daha önemlidir.
Kredi Çekerken Hayat Sigortası Yaptırmanın Avantajları Nelerdir?
• Poliçede belirtilen risklerden biri gerçekleştiği takdirde kredi borcu sigorta şirketi tarafından ödendiği için borcun üzerine herhangi bir faiz işlemez ve böylece de kredi borcunun planlanmamış bir şekilde artması da önlenmiş olur.
• Eğer sigortalı hayatını kaybetme, ciddi hastalık, maluliyet veya işsiz kalma gibi bir sorun nedeniyle kredi borcunu ödeyemezse sigortalı yerine sigorta şirketi ödeme yapar. Eğer sigorta şirketinin ödemesi gereken tazminat, kredi borcundan yüksek olursa aradaki farkı sigortalı kişinin mirasçıları veya bakmakla yükümlü olduğu kişiler öder.
• Kredi çekerken hayat sigortası yaptırıldığında sigorta için ödenen primler vergi matrahından düşer.
Konut Kredisinde Hangi Sigortalar Zorunlu?
Tabi krediler ya da konutlar ile ilgili konu olduğunda insanın aklına ilk olarak hangi sigortaların zorunlu olup olmadığı gelmektedir. Kişiler buna göre hareket etmek ve buna göre korunma yapmak isteyebilirler. Bu yüzden de bunları bilmek oldukça önemlidir. Buna göre konut kredilerinde DASK yani Zorunlu Deprem Sigortası yaptırmak zorunludur ancak DASK yaptırırken istediğin sigorta şirketi ile anlaşabilirsin. Bu konuda dediğimiz gibi seçeceğiniz sigorta şirketi çok önemlidir. Bunun içinde sigorta şirketi konusunda belirleyici olmanız çok önemlidir. Yani bankaların yönlendirmesi ile maddi külfetini ve kapsamını bilmediğin bir poliçeye imza atmak zorunda değilsin. Kendi araştırmaların ile poliçe kapsamını anlaştığın sigorta şirketi ile hazırlayacağın daha avantajlı bir sigortan olabilir. Bu hem de sizin için gerekli olan şeylerin teminat olarak eklenmesine de imkan sağlayacağından daha da önemli olmaktadır. Çünkü çoğu sigorta teminatları aynı şeyleri içerir. Bu noktada sizin isteklerinizin önemi daha büyük olduğundan kendi sigorta şirketiniz ile çalışmanız daha avantajlı olacaktır. Burada dikkat edilmesi gereken nokta ise DASK ve konut sigortası arasındaki farkıdır. Bunu bilerek ilerlemeniz daha önemlidir. Aksi halde sıkıntı yaşayabilirsiniz. Buna göre web sitemizde birçok yazı vardır. Fakat yine de kısa bahsetmek gerekirse DASK, yaptırması zorunlu bir sigorta olmasının yanında evini sadece depreme karşı korurken, konut sigortası ise zorunlu olmamakla birlikte evini yangın, yıldırım, infilak gibi durumların yanında ek teminatlarla sel, ferdi kaza, hırsızlık, cam kırılması, DASK limitinin aşılması durumunda deprem ve daha birçok farklı alanda oluşabilecek zararlar karşısında güvence altına alır. Bu yüzden de kişilerin konut koruması için ikisini de yaptırmasını öneriyoruz. Aksi halde doğal afetlerde mağdur olabilirsiniz. Özellikle de ülkemiz deprem bölgesinde yer aldığı için konut sigortası oldukça önemli bir yere sahiptir. Bu yüzden bu konuda yeterli bilgili edinip evinizi koruma altına alabilirsiniz.