Çevre Dostu Arabalar ile Çevre Politikaları Nedir?

| Melike Kayabaşı
Dünya her geçen gün daha fazla kirlenip, kaynaklarını tüketirken bazı önlemler almak hem insanların hem de kurumların görevi haline geldi. Bu noktada otomotiv alanında da birçok değişim ve yenilik meydana gelmesine neden oldu. Bizler de satisgaranti.com olarak çevre dostu araçlar ve politikalar üzerine hassas bir yaklaşım benimsemekteyiz. Bu noktada okuyucularımıza çevre dostu sistemleri ve araçları tanıtmakta bizlerin benimsediği bir politika. Bu içerikte çevre dostu ne anlama gelir, çevre dostu politikalar nelerdir, otomotiv sektöründe çevre dostu ne anlama geliyor sizin için anlattık. Gelin hep birlikte inceleyelim.
Çevre dostu ne demektir?
Konunun otomotiv kısmına geçmeden önce genel çerçevede çevre dostu sıfatının karşılığını anlatmak oldukça önemli. Aksi halde çevre dostu terimini bilmeden çevre dostu sistemleri ve çevre dostu araçların çalışma prensiplerini anlamanız mümkün değil. Çevre dostu klasik bir tanıma sahip olmadığı gibi bir anlayışı temsil eder. Ürün ve eylemlerin doğaya ve ekolojik dengeye olabilecek en saygılı şekilde davranması amaçlanır. Buna göre çevre dostu ürünlerden temel olarak üç durumu karşılaması beklenir; doğayı ve çevreyi koruması, insan sağlığını koruması ve hayvan sağlığını koruması. Kısaca dünyayı bütünü ile koruması da denilebilir.
Mevsimlerin değişkenlik gösterdiği, kaynakların her gün bir öncekine nazaran tükenmesi ile karşı karşıya kalınan bu zamanlarda çevre dostu olmak hem üreticilerin hem de tüketicilerin yegane sorumluluğudur denilir ise yanlış olmayacaktır. Çünkü aksi halde bu büyük sorunu hep birlikte yaşayacağızdır.
Çevre dostu uygulamalar nelerdir?
Çevre dostu uygulama denildiğinde akla ilk gelen şeylerden biri de hayatımıza yeni giren “kendini terbiye” biçiminde kullanılan sözcük öbeğidir. Bu sözcük öbeği ile aslında ürün üretim ve sunum kısımlarında çevreye uygun hareket etmek denilebilir. Durum bununla sınırlı olmadığı gibi geniş bir eylem yelpazesine sahiptir. Bu noktada araştırma yapmak önemlidir. Piyasada birçok firmanın ilk tercih ettiği nokta ürünlerinde çevre dostu standartlar belirleyen firmaların logolarını bulundurmaktır. Bu durum o firmanın daha fazla seçilmesine imkan vermektedir. Bu sayede bu firmalarda çevre dostu olarak etiketlenir ve ona göre benimsenir. Çevre dostu yapılan bir diğer eylem de planı da sunulan hizmetlerdeki gelirleri doğa dostu ve hayvanlar için çalışan kurumlar ile paylaşmaktır. Etiket üzerinden veya direkt olarak ürün adı ile bu işlem yapılırken son zamanlarda çokça talep gördüğü de gözlemlenmiştir.
Tüm bunların yanı sıra firmalardan “doğa dostu” konuma erişmesi için bazı noktalarda deklarasyon yapması beklenmektedir.
Çevre dostu araba nedir?
Bilindiği üzere atmosferdeki kirliliğin önemli bir bölümü araçlardan salınan zehirli gazlardan oluşuyor. Bunun için otomotiv sektöründe birçok atılım yapılmış ve planlanmıştır. Bunun önüne geçmek için yıllar içerisinde egzoz filtresinden özel üretilmiş yakıtlara kadar birçok adım atıldı. Günümüzde ise “Çevre Dostu Araba” adı verilen hibrit arabalar ile bu amaca yönelik eylemler devam ediyor. Bizler de bu konuda sizleri bilgilendirmek istedik. Bu noktada bilmeniz gereken birçok şey var. Öncelikle dizel araçlar benzinli araçlara göre daha az doğaya zarar verse de yine de belli oranda zehirli madde salınımına da sebep olmaktadır. En zararlıdan en çevre dostuna sıralama yapmak gerekir ise benzin, dizel ve hibrit şeklinde ifade etmek yeterli olacaktır. Çevre dostu bir araçtan ilk beklenen karbondioksit gaz salınımını minimize etmesidir. Bu bağlamda fosil yakıt kullanımını ortadan kaldıran veya en aza indirgeyen elektrikli ve hibrit araçlar çevre dostu konuma erişmektedir. Bu araçlardan beklenilen diğer bir şey ise yakıt konusudur. Bu araçlar yakıt tasarrufu konusunda oldukça avantajlıdır. Bilindiği üzere fosil yakıtlar tükenen kaynaklardan gelmekte ve ısınma gibi bir temel ihtiyacın da en önemli kaynağı. Bu bağlamda yakıt tüketimini düşüren araçlar da dolaylı yoldan çevre dostu konumda yer alabilmekte. Bu noktada son diyeceğimiz şey ise uzman görüşleri. Çevre konusu otomotiv konusunda oldukça yeni. Bu noktada uzmanlar elektrikli araçların bile tam olarak çevre dostu olmadığını düşünüyor. Bunun temel sebeplerinden biri de araçlarda kullanılan elektrik gücünü elde ederken çokça kömür tüketilmesi. Fakat gelecekte bu konu hakkında da yeni gelişmeler olacağını söyleyebiliriz.
Çevre dostu arabalar nelerdir?
Çevre dostu arabalar veya diğer bir adlandırmaları ile yeşil arabalar genel olarak hibrit ve elektrikli araç modellerini kapsamaktadır. Araçlardan yapıları gereği fosil yakıt tüketimlerini düşürmeleri beklenirken, üretimlerinde kullanılan parçaların da doğa dostu olması beklenir.
Elektrikli Araçlar
Elektrikli araçların yeşil araba klasmanında yer almasının en temel sebebi hiç şüphesiz fosil yakıt kullanmaması. Fakat yukarıda da değindiğimiz gibi uzmanlar için bu durum tam olarak çevre dostu olarak geçmiyor. Fakat günümüz koşullarını göz önüne aldığımızda tamamen çevre dostu bir araçtan söz edilecek ise şarj için kullanılacak elektriğin de çevre göz edilerek elde edilmesi gerekir. Elektrikli araçlar yapıları gereği elektrik enerjisi ile çalıştıkları için doğaya karbondioksit veya herhangi bir zehirli gaz salınımı yapmamakta. Bu durum bile şu an için yeterli çevre dostu olmaya.
Hibrit Araçlar
Bilindiği üzere hibrit araçlar birden fazla kaynağı kullanabilecek bir prensipte üretilirler. Elektrik enerjisi ile dizel veya benzin yakıtlar tüketilirken ana kullanım elektrik üzerine olur. Araçlar hem elektrik enerjisinin baskın kullanımı ile salınımı azaltırken hem de yakıt tasarrufu ile fosil yakıt tüketimini en aza indirgemektedir. Bu noktada tabi çevre dostu durumu incelediğimiz için bilinmesi gereken bazı noktalar var. Bu noktalardan biri de çalışma prensibi. Hibrit araçlar çalışma prensibi olarak fosil yakıt da tükettiği için elektrikli araçlar kadar çevre dostu değillerdir. Buna göre sizler de dikkat ederek buna önem verebilirsiniz.
Çevre politikaları ilkeleri nelerdir?
Bilimsel çevrelerce kabul edilen çevre politikaları ilkelerini beş alanda incelemek mümkün. Bu ilkeler sadece günümüz için değil aynı zamanda ileriye yönelikte bir temel oluşturmakta. Bu ilkeler ileriye yönelik çevresel etkileri azaltmak üzerine belirlenmiş olup bireylerden kurumlara herkesin dikkat etmesi gereken vasıfları ortaya koymaktadır. İlk ilke hiç şüphesiz önleme ilkesidir. Bu ilke kapsamında baktığımızda doğaya verilen zararlar yasalar kapsamında cezalandırmak bu noktada çok önemlidir. Aynı zamanda bu ilke ile çevre korunması da hedeflenir. Bu amaç devlet eli ile de yapılmaktadır. İlk olarak evlerde, ofislerde ve firmalarda bu uygulanabilir hale gelmelidir. Diğer bir ilke ise ihtiyatlılık ilkesidir. Günümüzde hemen her gün yeni bir icat veya buluş karşımıza çıkmakta. İhtiyatlılık ilkesi kapsamında buluşların, geliştirmelerin ve yeni ürünlerin çevreye verebilecekleri zararların öngörülmesi hedeflenir. Temkinli bir biçimde “yeni” olana yaklaşarak olası zararların önüne geçmek bu ilkenin en temel hedefidir. Diğer bir ilke ise entegrasyon ilkesidir. Bu ilke oldukça karmaşık bir yapıya sahiptir. Fakat çevre uygulamasının kabul edilerek sistemlerde yer almasını hedefler. Basel Sözleşmesi, Stockholm Sözleşmesi ve Rotterdam Sözleşmeleri bu ilke peşinden yapılan bazı sözleşmeler arasında yer alır. Son olarak bahsedeceğimiz ilke ise isminden de anlaşılacağı için, kirleten öder ilkesidir. Oldukça etkili bir ilke olan bu durum insan sağlığına ve doğaya zarar veren işletme, kişi ve kurumların sebep oldukları zararın kefaretini ödemesi beklenir. Kimi zaman ilke kapsamında direkt olarak çevreye yönelik bir fayda talep edilirken kimi zaman da maddi olarak direkt zarar tayini yapılmaktadır. Çeşitli kurum ve kuruluşlara göre bu ilkeler çeşitlense de genel olarak kabul görenler yukarıda yer alanlardır. Bir firmanın çevre dostu ve sürdürülebilir politikalara sahip olması adına yukarıdaki ilkeleri benimsemesi oldukça önemli denilebilir.