Vites Küçültmek Ne İşe Yarar?

Yazar: Melike Kayabaşı | 05 Şubat 2024

Trafikte her geçen gün araç sayısı artmaktadır. Tabi bu durumda her yıl alınan ehliyet sayısının da arttığının göstergesi. Trafikte bu kadar araç varken araç ile ilgili bilgi konusu da en önemli detaylardan biri. Son dönemlerde her ne kadar otomatik araçlar popüler olsa da hala daha manuel araç kullanan kişi sayısı da fazladır. Genel olarak ehliyet kurslarında vitesten dolayı kişiler bazı önyargılar yaşayabiliyor, özellikle de bu durum kadınlarda daha fazla. Bu noktada vites konusu da karmaşık gözüken bir hal alıyor. Peki bu vites ne işe yarar ve vites küçültmek hangi durumlarda faydalıdır.

Vites Küçültmek Hangi Durumlarda İşinize Yarar? 

İnsanlar araç kullanırken oldukça fazla dikkatli davranmak zorundadır. Bu durum hem sizin için hem de çevrenizdekiler için oldukça önemlidir. Çünkü dikkatli olmadığınız her zaman herhangi bir tehlike anında güvenliğinizi sağlamanız çok önemli bir durumdur. Bu noktada güvenli bir sürüş geçirmek için araç kontrolüne dikkat etmek sağlık açısından dikkat edilmesi gereken bir durumdur. Bu yüzden vitesi kontrollü bir şekilde kullanmanız gerektiğini bilmelisiniz. Bu noktada vitese dair birçok detayı bilmek trafikte güvenlik için önemlidir. Gelin şimdi vites küçültmenin faydalarına bakalım.

Vites Küçültmek Hangi Durumlarda Bizlere Fayda Sağlar?

Trafikteki çoğu araç size otomatik gibi gelse de aslında böyle bir genelleme yanlıştır. Çünkü manuel araç da oldukça fazladır. Bu noktada vites konusu da büyük önem taşımaktadır. Öncelikle aracınızla şehir içinde seyahat ederken vitesi çok büyütmeniz gerekmez. Çünkü şehir içinde çok fazla hız yapılması tavsiye edilmez. Fakat aynı şey otoban için geçerli değildir. Otobanda ya da uygun yollarda hızınızı belirli kurallara göre arttırabilirsiniz. Bu yüzden de hızınızı arttırmak için vites büyütmeniz gerektiğini bilmelisiniz. Aksi halde arabanızın performansında bazı aksaklıklar yaşayabilirsiniz. Bu noktada endişelenen şeylerden biri de büyük olan vitesi küçüğe almaktır. Çünkü vites büyüten kişiler için en zor durumlardan birisi vites küçültmektir. Çoğu kişi kontrolsüz bir şekilde vites küçülttüğü için araba sarsılır veya tekleme yapabilir. Bu da aracınızın performansını etkiler. Bu durumu yaşamamak için vites küçültmeyi iyi bilmek lazımdır. Vites küçültmenin en önemli faydası hızınızı kontrol altında tutmanızı sağlamasıdır. Bu da güvenliğiniz açısından oldukça önemli bir durumdur.

Bilindiği gibi arabayla hızlı bir şekilde yol alan sürücülerin hızını düşürmesi gereken yerler bulunmaktadır. Bu yerlere girdiğiniz zaman doğal olarak yavaş yavaş vites küçültmeniz gerekir. Örneğin hızlı bir şekilde arabayla giderken ileride trafik işaretleri olduğunu gösteren levha görebilirsiniz. Bu durumda yapmanız gereken vites küçülterek aracın hızını düşürmek ve ışıklarda düzgün bir şekilde durmaktır. Bu noktada vitesin nasıl kullanıldığını ve prensibini bilmek gerekir.

Vites Nasıl Kullanılır ve Prensibi Nedir?

Araç konusunda en çok korkulan şeylerden biri de vites olmakta. Öyle ki insanlar bu konuda çekindiklerinden dolayı manuel değil otomatik vitesli araçları tercih etmekteler. Hatta sadece bu şekilde ehliyet almaktalar. Vites konusunda bilmeniz gereken ilk şey araç kullanırken ilk kalkışta birinci vites kullanılmaktadır. Birinci vites ile aracı kaldırdıktan sonra yolun durumuna ve hızınıza göre vitesi büyütmeye başlayabilirsiniz. Tabi bilmelisiniz ki siz vitesi büyüye geçirdikçe aracın hızı artacaktır. Bu yüzden kontrollü olmanız gerekmektedir. Çünkü gerekli durumlarda vitesi küçültmek gerekecektir. Kontrollü bir araç kullanmanın en önemli unsuru doğru şekilde vites küçültüp büyütmektir. Bu sayede ancak doğru bir şekilde aracı kullanabilirsiniz.

Kontrollü Olarak Vites Küçültmek İçin Ne Yapmak Gerekmektedir?

Araç kullanırken kontrollü olmak en önemli şeylerden biridir. Aksi halde istenmeyen kazalara yol açabilir ve güvenliğinizi tehlike altına atabilirsiniz. Bu noktada araç ile iligli yapmanız gereken şeylerden biri de vitesi kontrol etmektir. Bunun için yapmanız gereken kontrollü olarak vites küçültmek için sırayla vites azaltmak lazımdır. Bir andan azaltma yapmak oldukça yanlış bir davranıştır. Örnek vermek gerekirse eğer aracınız dördüncü viteste gidiyor ise vites düşürmek için yapmanız gereken önce üç sonra iki şeklinde vites açısından ilerlemek gerekir. Ancak bu şekilde hızınızı kontrol altında tutabilirsiniz. Ayrıca bu dikkatli ve duyarlı bir şekilde araç kullanmak açısından bakıldığında da çok yararlıdır. Bu yüzden bilinçli bir şekilde araç kullanmaya çalışmalısınız. Küçük ayrıntılara dikkat eden herkes başarılı bir şekilde araç kullanabilir. Manuel araçlarda bu küçük ayrıntılar oldukça önemli olmaktadır. Bu yüzden bu konu hakkında bilgi olmak en önemli şeylerden biridir.

Vites Hangi Durumlarda Atılır?

Vites atmak için tabi ki bazı şartların hazır olması gerekmektedir. Mesela örnek vermemiz gerekirse yolun durumu sizlerin ne yapacağınızı gösterecek bir unsurdur. Diğer yandan aracın devir göstergesiyle göz kontağı kurarak da motorun zorlanıp zorlanmadığını anlayabilirsiniz. Bu noktada genellikle bazı rakamlar vardır. Örneğin vites atma devri ibre 2000 üzerine çıktıysa gerçekleşir. Bu noktadan sonra aracın motoru zorlanacaktır ve devirsiz araba kullandığınız için yakıt tüketimi artabilir. Bu da hem aracınız hem sizin için çok konforlu olmaz.

Diğer yandan yapmamanız gereken diğer bir şey ise aracı boğmamalısınız. Bu durum aracın gürültülü bir şekilde çalışmasını sağlar. Aslında bu durum sizlere bir şeyleri değiştirmeniz gerektiğini söylemektedir. Ani bağıran bir motor vites atmanız gerektiğini söyler. Bağırmayan bir motor ise devirin henüz 2000 üzerine çıkmadığını ve gaza bir süre daha basabileceğinizi anlatır. Bu duruma ilk başlarda alışmanız zor olabilir fakat ne kadar çok pratik yaparsanız bu duruma da o kadar kısa sürede alışırsınız.

 


satisgaranti.com'da yer alan kullanıcıların oluşturduğu tüm içerik, görüş ve bilgilerin doğruluğu, eksiksiz ve değişmez olduğu, yayınlanması ile ilgili yasal yükümlülükler içeriği oluşturan kullanıcıya aittir. Bu içeriğin, görüş ve bilgilerin yanlışlık, eksiklik veya yasalarla düzenlenmiş kurallara aykırılığından satisgaranti.com hiçbir şekilde sorumlu değildir. Sorularınız için ilan sahibi ile irtibata geçebilirsiniz.

CopyrightSG GARANTİ BİLİŞİM © 2019 - 2024