Teknik Şartname Nedir?

Yazar: Melike Kayabaşı | 05 Şubat 2024

Konutlar ile ilgili bilmeniz gereken birçok mesele vardır. Bu konuları bilmeden hareket etmek oldukça zor bir süreç olacaktır. Bunlardan biri de teknik şartname konusudur. Buna göre bir inşaat tamamlandığında binaların hem iç hem de dış kullanım alanlarının nasıl olacağını anlayabilmek için önceden teknik şartname isimli belgenin hazırlanması gerekir. Böylece sizler de buna göre kafanızda bir plan oluşturabilir ve nasıl bir yapı olacağını görebilirsiniz. Bu durumda genellikle inşaat şirketleri, bu belgeyi daire tiplerine göre tek tek hazırlar ve ev almak isteyen kişiler ile ön ödemeli konut satış sözleşmesi imzalanmadan önce sunarlar. Belge içerisinde, mutfakta yer alacak ankastre setinden sosyal alanların büyüklüğüne kadar çeşitli detaylar bulunabilir. Bu detaylar sayesinde kişiler tüm her şeye hakim olur ve onaylanması ile de süreç devem eder. Detaylara sahip olan ve sizler için oldukça önemli olan bu belge ile ilgili gelin diğer detaylara bir bakalım. 

Teknik Şartname Nasıl Olur?

Teknik şartname ile ilgili ilk merak edilen şeylerden biri de teknik şartname nasıl olur sorusudur. Bunun için ilk bilmeniz gereken şeylerden biri tabi ki de teknik şartnamelerin tek bir çeşidi bulunmaz. Buna rağmen genellikle binanın büyüklüğüne, sitenin yapısına veya dairenin konumuna göre değişiklik gösterebilir. Ancak inşaat projelerinde bazı alanlar, teknik şartnameler içerisinde aynı kalabilir. Bu incelendiğinde ortaya çıkan bir şeydir. Tabi bu noktada bir örnek vererek açıklamak daha mümkün olacaktır. Örnek vermek gerekirse 5 binadan oluşan bir site projesinden ev alınacak olsun. 3+1 büyüklüğündeki dairenin ebeveyn banyosu olabilir. Fakat 2+1 dairenin ebeveyn banyosu bulunmayabilir. Böyle bir durumda bir dairenin şartnamesinde ebeveyn banyo ve buna dair detaylar bulunurken diğerinde bulunmaz. Ayrıca bina değil, site gibi büyük bir projeye dahil olunacaksa sosyal alanlara dikkat edilmesi gerekir. Örneğin basketbol sahası gibi site içerisinde yer alan bir sosyal alan, teknik şartname örneğinde yer almalıdır.

Son olarak kentsel dönüşüm projelerinden ev sahibi olunacaksa da teknik şartnamenin mutlaka incelenmesi gerekir. İnceleme şekli, inşaat projelerinden farklı değildir ve mutlaka detayların kontrol edilmesi önerilir. Bu noktada teknik şartname konusunda bilgi sahibi olmak çok önemlidir. Çoğu kişi bu duruma pek aldırış etmese de bu belge sandığınızdan daha kapsamlı ve önemlidir. Gelin teknik şartnamenin neden bu kadar önemli olduğundan biraz bahsedelim. 

Teknik Şartname Neden Önemli?

Projeden ev satışlarında uygulanan ön ödemeli satış sözleşmesi ile alıcının bir evi almaya hak kazanması sağlanır. Alıcı, inşaat şirketi projeyi tamamlayamasa bile sigorta sayesinde ya ödediği ücret ve yasal faiz kadar tazminat alır ya da sigorta şirketi tarafından inşaat tamamlanır. Buna göre burada son bir hal incelemesi de alıcı tarafından istenen bir şeydir. Buna göre teknik şartname ise tamamlanan projenin, alıcı tarafında son halini ifade eder. Bu ne demek peki? Yani mutfakta ankastre ocak, bulaşık makinesi veya fırın bulunup bulunmayacağı teknik şartname ile kararlaştırılır. Eğer böyle bir mutabakata varılmadıysa inşaat şirketinin ankastre ocak ekleme gibi bir yükümlülüğü de bulunmaz. Bu konuda da neler isteyip istemeyeceğinizi bu sayede görebilirsiniz. 

Bunun dışında yasalar tarafından belirlenen yeşil alan gibi bazı özel kısıtlamalar bulunur. Bir inşaat bölgesinde en az ne kadar bahçe olması gerektiği gibi detaylar yasalarla belirlenmiştir. Ancak yüzme havuzu veya bahçenin peyzajı gibi sosyal alanlar için zorunluluklar bulunmaz. Eğer şartnameler içerisinde bu tip detaylar yoksa yine inşaat şirketi ilgili alanı dilediği şekilde yapabilir veya yapmama hakkını kullanabilir.

Kısacası projeden ev alacak kişilerin, gösterilen projede yer alan detayların tamamını teknik şartnamede de görmesi gerekir. Yoksa eve değerinden daha fazla para vermek gibi istenmeyen sorunlar yaşanabilir ve ev sahipleri hak kaybına uğrayabilir. Bu yüzden projeden ev aldığınız zaman bu belgeyi görmek ve incelemek isteyebilirsiniz. Zaten bu durum oldukça önemli bir haktır. Fakat yukarıda da dediğimiz gibi bazı kişiler böyle bir belgenin varlığından beri haberdar olmadıklarından dolayı mağdur pozisyonuna düşebiliyor. Sizler böyle bir konuda bilgi sahibi olursanız alacağınız ev ile ilgili de herhangi bir sorun yaşamazsınız. 

Teknik Şartnamede Nelere Dikkat Edilmeli?

Teknik şartname ile ilgili diğer bir merak edilen şey ie bu şartname ile ilgili nelere dikkat edilmeli bunu bilmelisiniz. Aksi halde mağdur olabilir ya da istediğiniz şekilde bir sonuca ulaşmazsınız. Buna göre teknik şartnamede dikkat edilmesi gereken hususları sizler için kısaca şöyle sıralayabiliriz:

Detaylar özenle belirtilmelidir. Örneğin şartname içerisinde “Yüzme havuzu bulunacak.” gibi bir ifade yerine yüzme havuzunun kapalı ya da açık olması ve boyutları gibi detayları belirtilmelidir.

Düzgün bir Türkçe ve karışıklığa mahal vermeyecek açıklamalar bulunmalıdır. Örneğin otoparkın nerede olduğu ve kaç adet park alanı bulunacağı açıkça belirtilmelidir.

İnşaat şirketinin kullanıp kullanamayacağı malzemeler özellikle incelenmelidir. Yasalara aykırı olmasa bile alerji gibi nedenlerle bazı maddelerin ev içerisinde bulunmaması istenebilir. Böyle bir durumda inşaat şirketiyle anlaşıldıysa teknik şartnameye bu ibareler geçirilmelidir.

Son olarak teknik şartname ile ilgili hukuki destek alınması yararlı olabilir. Özellikle gayrimenkul satışı ile ilgilenen danışmanlık şirketleri veya avukatlara danışmak, evi satın aldıktan sonra yaşanabilecek sorunların önüne geçilmesine yardımcı olacaktır.

Teknik Şartname Hazırlarken Dikkat Edilmesi Gereken Hususlar Nelerdir?

Teknik şartnamede bulunacak olan hükümler ve talepler yanlış anlaşılma, tereddüde ve isteklerin çelişmesine imkân bırakmamalı, açık ve net bir şekilde olmalıdır. Aksi halde şartname geçersiz sayılacaktır.

Uluslar Arası Ölçü Birimleri Sistemine uygun ölçü birimleri kullanılmalıdır. Aksi halde şartname geçersiz sayılacaktır.

Yedek parça alımı için hazırlanan teknik şartnamelerde parçasına ihtiyaç duyulan ana ürünün marka ve modeli belirtilmelidir. Aksi halde şartname geçersiz sayılacaktır.

Malzemenin performansı, fonksiyonları, çalışma şartları ve eğer varsa malzemenin kullanılacağı cihaz da belirtilmelidir. Aksi halde şartname geçersiz sayılacaktır.

Şartnamede verilecek olan ölçüler tolerans ile birlikte belirtilmelidir. Aksi halde şartname geçersiz sayılacaktır.

Cihaz yâda ürün çevre şartlarından etkileniyorsa çevre şartları ve bununla ilgili istekler belirtilmelidir. Aksi halde şartname geçersiz sayılacaktır.

Cihaz ve yedek parçaların garanti süreleri belirtilmelidir. Aksi halde şartname geçersiz sayılacaktır.

Ulusal yâda uluslararası denkliği olan belgelere yer verilmelidir. Aksi halde şartname geçersiz sayılacaktır.

Teknik şartname hazırlarken ürünün kalitesini düşürecek açıklamalar yapılmamalıdır. Aksi halde şartname geçersiz sayılacaktır.

Şartname ihale yetkilisi tarafından onaylanmalıdır. Aksi halde şartname geçersiz sayılacaktır.

Teknik şartname en az 2 firmanın ürününü kapsayacak şekilde hazırlanmalıdır. Aksi halde şartname geçersiz sayılacaktır.

Teknik şartnamede marka ve model veya belirli bir firmaya özgü özellikler belirtilmemelidir. Aksi halde şartname geçersiz sayılacaktır.

İstenilen özellikler numaralandırılarak maddeler halinde belirlenmelidir. Aksi halde şartname geçersiz sayılacaktır.

CE işareti usulsüz olarak iliştirilmemelidir. CE işareti için belirtilen hususlar dikkate alınarak iliştirilme yapılmalıdır. Aksi halde şartname geçersiz sayılacaktır.

Tıbbi cihaz ve aksesuarları Sağlık Bakanlığının belirlediği kriterlere uymalıdır. Aksi halde şartname geçersiz sayılacaktır.

AB tarafından yayımlanmış olan uyumlaştırılmış standartlara uygun üretilen ürünlerde Avrupa Farmakopesi monografı bulunur. Cihazın uyumlaştırılmış standartlarına uygun olmadığı tespit edilirse bu durum Bakanlığa bildirilir. Aksi halde şartname geçersiz sayılacaktır.

Bir marka ve modele sahip bir ana malzemeye ait yedek parça ve sarf malzemelerin ya da sistemlerin standardizasyonunun korunması, geliştirilmesi ve verimliliğinin maksimuma çıkartılması için bu cihazla/sistemle entegre olacak ekipmanın temini için hazırlanan teknik şartnamede; malzemenin adı, markası, modeli ve diğer teknik bilgilerine gerekçeli bir rapor hazırlanarak yer verilmelidir. Aksi halde şartname geçersiz sayılacaktır.

Teknik şartnamede mümkün olduğu kadar kısaltma ve işaretlere yer verilmemelidir. Eğer kullanılması gerekiyor ise yanlış anlaşılmaması için tanımlarının yapılması gerekir. Aksi halde şartname geçersiz sayılacaktır.

Teknik şartnamede birden fazla anlamı olan kelime kullanılırsa hangi anlam esas alındığı belirtilmelidir. Aksi halde şartname geçersiz sayılacaktır.



satisgaranti.com'da yer alan kullanıcıların oluşturduğu tüm içerik, görüş ve bilgilerin doğruluğu, eksiksiz ve değişmez olduğu, yayınlanması ile ilgili yasal yükümlülükler içeriği oluşturan kullanıcıya aittir. Bu içeriğin, görüş ve bilgilerin yanlışlık, eksiklik veya yasalarla düzenlenmiş kurallara aykırılığından satisgaranti.com hiçbir şekilde sorumlu değildir. Sorularınız için ilan sahibi ile irtibata geçebilirsiniz.

CopyrightSG GARANTİ BİLİŞİM © 2019 - 2025