Bilindiği üzere son dönemde en çok merak edilen ve yapılan şeylerden biri de projeden ev alma durumudur. Kişiler konutlara yatırım yapmak ve ev sahibi olmak isterler. Bunun içinde uygun fiyatlı konutları sürekli olarak araştırırlar. Tabi bu noktada ev almak için belirli bir miktar nakit paraya da ihtiyaç vardır. Bilindiği üzere 2000’li yıllardan itibaren mortgage olarak adlandırılan kredi sistemi ülkemizde de uygulanmaya başlandı. Bu da çoğu kişi için oldukça sevindirici bir haber çünkü herkesin maalesef ki bu kadar nakit parası yok. Özellikle de son dönemde ülkemizdeki evlerin fiyatlarının artması da bu kişileri zora sokan bir durum. Bu yüzden mortgage terimi bilmekte bu noktada oldukça önemli. Mortgage ile bankadan uzun vadeli kredi çekip kira öder gibi taksitlerle ev almak mümkün hale geldi. Bu konuda projeden ev almak isteyenlerin aklına gelen ilk sorulardan biri de tamamlanmamış ev için kredi çekilip çekilmeyeceğidir. Gelin hep birlikte bu sorunun cevabını bulalım.
Öncelikle bu konuda ilk soru işaretlerinden biri olan projeden ev alınırken kredi çekilir mi sorusu konusudur. Buna göre alıcı ve satıcıların belirli şartları yerine getirmesi durumunda projeden ev alırken kredi çekilmesinde herhangi bir engel bulunmaz. Ancak bazı bankaların tamamlanma süresi gibi farklı kriterlere önem verdiğini ve buna bağlı olarak kredi çıkmaması gibi durumlarla karşılaşılabildiğini belirtelim.
Bu nedenle projeden ev alacak kişilerin; inşaat şirketlerinin anlaşmalı olduğu veya daha önce diğer alıcılara daha kolay kredi veren bankaları tercih etmesi, süreci önemli ölçüde kısaltabilir. Bu yüzden de bu konuda detaylı bilgiye sahip olmanız ve buna göre hareket etmeniz çok önemlidir. Gelin bu konu hakkındaki diğer sorulara bir bakalım.
Projeden Alınan Evlerde Yasal Güvence Var mı?
Projeden ev alma süreci herkesi heyecanlandıran bir süreç. Gerek yapım aşmasına şahit olmak gerekse fiyatlarının uygun oluşu insanların bu projeleri yakından takip etmesine olanak sağlıyor. Bu yüzden de kişiler projeden ev alma konusunda oldukça meraklı. Tabi etrafta çok fazla proje var. Bu yüzden de güvenilir mi değil mi sorusu insanın aklını karıştıran bir düşünce. Eğer güvenilir bir proje bulduğunuza eminseniz bu noktada da akla projeden alınan evlerde yasal güvence olup olmaması durumu karşımıza çıkıyor. Buna göre proje ile anlaşmalı bankalar ve anlaşmalı olmayan bankalara göre kredi çekme şartları değişiklik gösterir. Eğer projeye hiç başlanmamışsa veya projenin %80’inden azı tamamlanmışsa normal şartlarda kredi çekilemez. Ancak proje sahibi olan şirket, bankalar ile anlaşma yoluna gidebilir. Böyle bir durumda anlaşmalı banka aracılığı ile alıcılar kredi çekebilir. Sizler de buna göre işlemlere devam edebilirsiniz.
Tüm bunlara ek olarak bazı bankalar %70’i tamamlanmış konut projeleri için kredi verebilir. Bu nedenle inşaat şirketinin anlaşmalı olduğu bir banka yoksa ve projenin inşaat işlerinin %70 veya daha fazlası tamamlanmışsa alıcıların farklı bankalara müracaat etmesi önerilir.
%80’inden fazlası tamamlanmış veya inşaat şirketi ile banka arasında bir mutabakata varılmışsa evin satış tutarının %20’si kadar peşinata sahip olunması gerekir. Yani 500 bin TL’lik bir ev için en az 100 bin TL peşinat bulunmalıdır. Kalan 400 bin TL için ise kredi çekilebilir. Sizler de bu miktarlara göre durumunuzu belirler ve buna göre hareket edebilirsiniz.
Tabi bu kredilerin çekilmesi içinde bazı şeyleri bilmeniz ve bazı şartlara uymanız gerekmektedir. Yani bu demek oluyor ki kredi çekmek için tüm bunlara ek olarak alıcının hem yüksek kredi notuna sahip olması hem de çekilecek kredinin aylık taksitlerini karşılayabilecek geliri olması gerekir. Gelirin maaş bordrosu gibi ispatlanması kolay olması önemlidir. Kredi notu için ise bankalardan gerekli bilgi alınabilir. Diğer yandan başvuru onaylandığı takdirde banka tarafından ekspertiz incelemesi yapılır. Ekspertiz incelemesi sonucunda ne kadar kredi çekilebileceği öğrenilebilir. Bu yüzden bu konulara hakim olmak sürecin daha hızlı işlemesine neden olacaktır.
Bu noktada bilmeniz gereken diğer bir şey ise belgeler oluyor. Yine aynı şekilde ayrıca farklı bankalar, farklı belgeler veya bilgiler talep edebilir. Bu nedenle kredi çekilecek banka ile önceden iletişim kurulması ve talep edilen evrakın detaylarının öğrenilmesi süreci kısaltabilir.
İnşaat Projelerinde Ekspertiz Raporu Nasıl Hazırlanır?
yukarıda da belirttiğimiz gibi ev sahibi olmanın birçok alternatif yolu vardır. Bunları bilerek hareket etmeniz çok önemlidir. Bu noktada bilmeniz gereken şey ise emlak ekspertizi konusudur. Buna göre emlak ekspertizi, genel olarak bir evin gerçek değerinin hesaplanması sürecine verilen addır. Konut kredisi ekspertiz raporunda yazan değer üzerinden çekilebilir. Böylece sizler de buna göre ev sahibi olabilirsiniz. Buna bir örnek vermek gerekirse eğer ekspertiz raporunda bir evin değeri 500 bin TL olarak belirlenirse ev için çekilebilecek maksimum konut kredisi tutarı da bu değer üzerinden hesaplanır. Peki, inşaat projelerinde ekspertiz raporu nasıl hazırlanır? Gelin hep birlikte bu sorunun cevabına bir bakalım.
Ekspertiz Raporu Neden Gerekli?
Projeden ev alacak kişilerin aklına ilk gelen sorulardan biri de ekspertiz raporunun neden gerekli olduğu konusudur. Buna göre projeden ev alırken kredi çekilebilmesi için iki farklı yöntem bulunur. Birincisi inşaat şirketinin banka ile anlaşmasıdır. Böyle bir durumda evin alınabilmesi için anlaşmalı bankaya başvuru yapılıp kolayca kredi alınabilir. İkinci yol ise minimum %70’i tamamlanmış projeler için bankalara yapılacak bireysel kredi başvurusudur. Bu işlem sırasında da bankalar ekspertiz raporu düzenletebilir. Bu sayede sizler de bankadan kredi alabilir ve evinize sahip olabilirsiniz. Diğer yandan bu noktada bilmeniz gereken şeylerden biri de eksper terimidir. Eksper; inşaat projesinin yapısını, tamamlanması durumunda evin olası satış tutarını ve fiyat değerlemesi ile ilgili diğer hesaplamaları yapar. Buna uygun olarak da ev için çekilebilecek maksimum kredi tutarı öğrenilebilir. Buna göre sizler de buna göre hareket edebilirsiniz.
Banka Kredisi Çekilmese Bile Ekspertiz Raporu Alınabilir mi?
Tabi projeden ev almak isteyen kişiler için diğer önemli sorulardan biri de banka kredisi çekilmeme durumunda ekspertiz raporu alınabilir mi sorusudur. Buna göre inşaat projesini yapan şirket ile görüşülüp gayrimenkul değerleme uzmanları veya gayrimenkul değerleme şirketlerine başvurarak ekspertiz raporu hazırlatmak mümkündür. Ancak burada bilinmesi gereken önemli bir husus bulunur. Bu tip durumlarda eksperlerin yapacakları çalışmaların ücreti, alıcı tarafından karşılanır. Bunu bilerek hareket etmeli ve bu noktada sıkıntı çıkarmamalısınız.
Projeden Ev Alırken Ekspertiz Raporu Hazırlatmanın Faydaları Nelerdir?
Tabi projeden ev alırken bu raporun hazırlanmasının birçok faydası vardır. Öyle ki gayrimenkul değerleme uzmanları veya şirketler aracılığı ile projeden alınmak istenen evin incelenmesi, gelecekte sorun yaşamadan satış yapılabilmesi gibi birçok farklı konuda alıcılara yardımcı olur. Bu da ev alırken neleri olup olmadığını görebilir ve bu noktada vazgeçebilirsiniz. Bu durum ev sahibi olmak isteyenler için oldukça önemlidir. Buna göre ekspertiz raporu ile öğrenilebilecek bazı hususlar şöyle sıralanır:
• İskan durumu
• Tapu kayıtlarının kontrolü
• Evin piyasa değeri
Son olarak yıllar sonra ev ile ilgili bir sorunla karşılaşılması durumunda bile ekspertiz raporu ile geri dönüş hakkı doğar. Ev sahipleri ekspertiz raporunu kullanarak yasal süreçleri işletebilir ve gerekiyorsa yasal hak talebinde bulunabilirler. Böylece süreç devam eder.
Projeden Ev Alırken Ekspertiz Raporu Nasıl Alınır?
Son olarak ekspertiz raporu ile ilgili merak edilen şeylerden biri de projeden ev alırken ekspertiz raporu nasıl alınır sorusudur. Buna göre inşaat şirketleri ile anlaşan herhangi bir alıcı, gayrimenkul değerleme şirketlerine başvurarak ekspertiz raporu talep edilebilir. İnternet üzerinden kolayca gayrimenkul değerleme başvurusunda bulunmak için ise birçok site vardır. Sizler de bu sitelerden yardım alabilir ve buna göre belgenizi talep edebilirsiniz. Bu siteler sayesinde en ince detaylara kadar her türlü kontrolün yer aldığı ekspertiz raporu ile satın alınmak istenen evin imar nizamı, ana gayrimenkul özellikleri ve harita konumu gibi detaylar öğrenilebilir.
Kentsel Dönüşümden Alınan Evler İçin Kredi Kullanılabilir mi?
Son dönemde özellikle de ülkemizde yaşanan depremlerden dolayı birçok alan kentsel dönüşüme girdi. Bu yüzden de kişilerin bu konu hakkında kafasında birçok soru mevcut. Bu konu hakkında daha önce de sitemizde bir yazı hazırlamıştık. Sizler de bu yazıyı okuyarak kentsel dönüşüm hakkında daha fazla bilgi sahibi olabilirsiniz. Buna göre diğer merak edilen şeylerden biri de kentsel dönüşümden alınan evler için kredi kullanımı. Buna göre kentsel dönüşüm için bankaların sağladığı özel krediler bulunur. Ancak bu krediler, kentsel dönüşümün yapıldığı bina, site veya bölgede yaşayanlar için geçerlidir. Bu nedenle de kentsel dönüşümden ev almak için yukarıda sıralanan şartların sağlanması gerekir. Yani kentsel dönüşüm projelerinden ev alacak kişiler, kredi çekebilir; ama çekilecek kredi ile kentsel dönüşümde hak sahibi olanların çekecekleri kredi farklıdır.
Anlaşmalı Banka ile Çalışmak Avantajlı mı?
Kişilerin en merak ettikleri sorulardan biri de anlaşmalı bankaların avantajlarıdır. Bankalar, anlaşma sağladıkları inşaat şirketlerini yakından takip eder. Yani inşaat, alıcılara ek olarak banka tarafından da kontrol edilir. Böylece birden fazla kanaldan inşaat şirketleri denetlenir ve büyük aksaklıkların önüne geçilebilir.
Projeden Ev Alırken İhtiyaç Kredisi Çekilebilir mi?
Tabi kredi çekme durumundan bahsettik. Daha doğrusu konut için kredi konusunda zaten sitemizde birçok yazı var. Sizler de bu yazıları okuyarak nasıl hareket etmeniz gerektiğine karar verebilirsiniz. Bu noktada birçok kredinin olması kişinin kafasını karıştıran bir olgu. Buna göre projeden ev alacak kişiler de ihtiyaç kredisi konusuna dikkat eder. Buna göre konut kredilerinin vade sayısı 180 aya, ihtiyaç kredilerinin ise 36 aya kadar ulaşabilir. İhtiyaç kredisi çekilmesi durumunda az miktarda peşinatı bulunan bir alıcının yüksek kredi tutarını kısa sürede ödenmesi gerekebilir. Tabii 500 bin TL’lik ev için elinde 450 bin TL bulunan bir kişi, konut kredisi alamıyorsa ihtiyaç kredisine de yönelebilir.
Kısacası alıcıların durumlarını değerlendirip projeden alacakları ev için konut kredisi mi, yoksa ihtiyaç kredisi mi çekeceklerini belirlemeleri gerekir. Bunun için internetteki güvenilir siteler içerisinde yer alan konut kredisi hesaplama araçlarından yararlanılabilir. Çekilmesi gereken tutara göre hesaplama aracı üzerinden anlaşmalı bankaların taksit ücretleri ve faiz oranları da kolay görülebilir. Böylece durumunuza göre karşılaştırma yapabilirsiniz.
CopyrightSG GARANTİ BİLİŞİM © 2019 - 2025