resim

Otomatik Vitesli Araçlar ve Kullanımı Nasıldır?

Yazar: Melike Kayabaşı | 05 Şubat 2024

Günümüzde en çok tercih edilen şeylerden biri de otomatik vites. Özellikle de kadınların daha çok tercih ettiği otomatik vitesin birçok avantajı var. Tabi buna bağlı olarak dezavantajları da mevcut. Gelin hep birlikte otomatik vitesli araçları ve kullanımlarını inceleyelim.

Teknolojinin gelişmesi ile birlikte araçlarda da birçok değişiklik yaşandı. Bunlardan biri de artık otomatik vitese sahip araçlar. Son dönemde DSG şanzımanlı araçlarla birlikte yaygınlaşan otomatik vitesli araç modelleri, sürücülere hem konfor hem de yakıt tüketimi noktasında oldukça cazip gelmektedir. Bu yüzden de oldukça fazla tercih edilmektedir.  Bu tür araçlar hem DSG (Yarı-Otomatik) şanzımanlı hem de tam otomatik vitesli araçlar olarak kullanımdadır. Her ne kadar fiyat açısından oldukça yüksek bir maliyeti olsa da hem arızalarında hem de diğer işlemlerinde elektronik cihazlar yardımı ile yetkili servislerde müdahalesi kolay olan araç türlerindendir. Bu sayede araç maliyetleri konusunda da oldukça düşüktür. Diğer yandan yaygınlaşan teknolojik gelişmeler bu tip araçlar içinde birçok genel kontrol geçmektedir. Check-up kontrolü de buna örnek olarak verilebilir.

Genel özelliklerine baktığımızda otomatik vitesli araçlar elle vites değiştirilmediği, buna bağlı olarak da debriyajın olmadığı araçlardır. Özellikle debriyaj-vites koordinasyonunu sağlayamayan kişiler için ideal bir seçenek olarak karşımıza gelir. Bu konuda özellikle de kadınların tercihi otomatik vites olmaktadır. Diğer yandan otomatik viteslerin kolaylığı artık araç kiralamada da oldukça yaygınlaşmıştır. Kişiler artık manuel vites yerine kolaylık için otomatik vites tercih etmektedir.

Otomatik Vitesli Araçlar Nasıl Kullanılır?

Otomatik viteslerin en büyük özelliği bilindiği üzere araçlarda debriyaj bulunmamasıdır. Bu sayede debriyaj olmadığı için sol ayağınız devre dışı kalıyor. Direksiyonun alt bölgesinde solda fren, sağda da gaz olmak üzere iki pedal bulunuyor. Hızlanırken veya durmak istediğinizde bu iki pedalı kullanıyorsunuz. Bu sayede kolaylıkla araç kullanımı yapabilirsiniz. Diğer yandan bazı vites seçenekleri ile araç kullanımı oldukça kolaylaştırılmıştır. Bunlardan biri de en önemlisi otomatik vitesli araçlarda rakamlar yerine harflerin oluşturduğu vites modları bulunuyor. Bu modlar; P modu (park), R modu (geri), N modu (boş), D modu (drive/sürüş), S modu (sport/hızlı sürüş) harflerinden oluşmaktadır. Bu modlara göre aracınızı sürebilir ve kolaylık sağlayabilirsiniz. Bu modları daha detaylı açıklarsak eğer; P Modu (park), aracın park halinde veya uzun süreli duraklama halinde kullanılmalıdır. Bu moda aldıktan sonra kontağı saat yönünün tersine çevirerek arabanın stop ettirilmesi gerekmektedir.
R Modu (geri), aracın geri manevrasında kullanılan bir moddur. R Kolu (Reverse) işaretini aracı park ederken de kullanabilirsiniz.
N Modu (boş), aracın boş vites durumunu gösteren mod olup, aracın hızını kontrol etmek istemediğiniz durumlarda kullanılması söz konusudur. Motorun stop ettirilmediği veya aracın arkadan itilme, önden çekilme durumu söz konusu olduğunda da kullanılabilir.
1, 2, 3 Modları; bu modlar küçük vites modları olarak da bilinir. Bunlar asıl freni yıpratmak istemediğinizde bir motor fren sistemi görevi görmektedir. Genellikle dik yokuşlardan aşağıya inişlerde kullanılması önerilir. Diğer yerlerde çok kullanmanıza gerek yoktur aslında.
D Modu (sürüş), aracın ilk hareketinde etkin olması gereken bu modda, kontrollü hızda sürüşler için kullanılması gereken bir moddur. Aracın yakıt tüketimini en aza indiren ve sabit hız ile hareketi esnasında kullanımda olan bu mod, aynı zamanda yokuş iniş-kalkışlarında araç dengesi ve yol tutuşu için hızı otomatik ayarlayan bir mod olarak karşımıza çıkar. Güvenlik açısından da oldukça önemlidir.
S Modu (sport/hızlı), araçların genellikle yüksek devirde çalıştığı moddur ya da hızını yüksek tuttuğu durumlarda kullanılan bir moddur. Bu modla alakalı olarak bilmeniz gereken öncelikle bu mod h araçta bulunmaz, 1.8-2.0 motor hacimli araçlarda sıklıkla kullanılan bir mod olup, yüksek devir altında yoldaki tutuşunu sağlamaktadır. Bu modda motor biraz zorlansa bile spor araçlar için yoldaki hakimiyetini engellememektedir. Spor Modu olarak bilinen S modu, yakıt tüketimi noktasında araçlar için dezavantajlı bir seçenek olduğunu belirtmek gerek. Eğer güç konusunda ön planda olmayı seviyorsanız ya da yakıt konusu sizin için önemli değilse bu modu oldukça fazla seveceksiniz.

Yeni Başlayanlar Otomatik Vites Aracı Nasıl Kullanmalı?

İlk defa otomatik vitesli bir aracın sürücü koltuğuna oturacaksanız bilmeniz gereken birkaç husus bulunuyor. Bu hususları dikkate alırsanız oldukça kolay şekilde bu vitese alışır ve rahatça seyahatinize devam edebilirsiniz. Bunun için yapmanız gereken ilk şey doğal olarak aracı çalıştırmaktır. Aracınız ister “start-stop” anahtarsız olsun isterse kontak anahtarıyla çalışıyor olsun çalıştırmaya başlamadan önce mutlaka fren pedalına basmalısınız. Aksi takdirde aracınız çalışmayacaktır. Bu otomatik viteste en çok unutulan şeylerden biridir. Diğer bir adım ise vites genellikle “P” modundadır. “P” den “R” ye veya “D” ye almak istediğinizde mutlaka ayağınız fren pedalında olmalıdır. Yoksa vitesi yerinden oynatamazsınız. Vites değiştirirken de vites topuzunun önündeki jikleye basmayı unutmuyorsunuz. Bu da otomatik vitesli araçlarda en çok unutulan şeylerden biridir.
Diğer yandan diğer bir bilmeniz gereken şey ise araçtan inmek istediğinizde mutlaka vitesi “N” konumuna getiriyorsunuz. Daha sonra el frenini çekiyorsunuz. Ondan sonra “P” konumuna alıp, aracı kapatabilirsiniz. Yapmanız ve bilmeniz gereken şeyler bunlar. Bu adımları bildiğinizde kolaylıkla aracı çalıştırabilir ve otomatik vitesli aracın keyfini çıkartabilirsiniz.


Otomatik Vitesli Aracı Nasıl Hareket Ettireceksiniz?
Otomatik vitesli aracı hareket ettirmek konusunda bazı soru işaretleri vardır. Bunun nedeni ise alışık olduğumuz sisteme farklı gelmesidir. Öncelikle yapmanız gereken araca binmeden öncelikle lastik kontrollerini mutlaka yapmalısınız. Bu adım genel olarak unutulmaktadır. Diğer bir adım ise araca bindikten sonra da koltuk ve aynaları kendinize göre ayarlıyorsunuz. Ardından araç ile ilgili kısma geçebiliriz. Bu adımda kontak anahtarını yuvasına yerleştiriyorsunuz. Ayağınız frendeyken kontağı çevirmeniz gerekiyor. Ardından park alanından; ileri yönde hareket edecekseniz vitesi “N” konumundan “D” konumuna alın ve ayağınızı frenden kaldırmalısınız, geri hareket edecekseniz, ayağınız frendeyken “N” konumundan “R” ye almalısınız. Sinyalinizi verdikten sonra yola çıkabilirsiniz.
Unutmamanız gereken diğer şeylerden biri de vitesi “D” ye aldıktan sonra bekleme veya araçtan inene kadar vitesle uğraşmıyorsunuz. Siz hızlandıkça veya yavaşladıkça araç otomatik olarak ayarlıyor. Bundan sonrası ise size kalıyor. Bu noktada önemli olan diğer unsur ise trafik kurallarını dikkate alarak araç kullanmaktır. Bunu ihmal etmemeniz gerekmektedir. Son olarak otomatik vites ile ilgili trafik ışıklarına geldiğinizde eğer uzun süre bekleyecekseniz, aracı “N” ye alabilirsiniz. Bunun dışında herhangi bir işlem yapmadan, bekleme yapabilir, yeşil ışık yandığında da direk hareket edebilirsiniz. Tüm bunları bildiğiniz ve uyguladığınız şekilde otomatik vites oldukça kolay ve pratiktir. Bu yüzden de artık insanlar otomatik vitesi tercih etmektedir. Eğer yeni araç alacaksanız ve otomatik vites ile ilgili sıkıntılar yaşıyorsanız ilk olarak araç kiralamadan otomatik vitesli araç kiralayabilir ve deneme sürüşü yapabilirsiniz. Eğer beğenirseniz buna göre bir otomatik vitesli araç alabilirsiniz ya da klasik olarak manuel vitese devam edebilirsiniz. 


satisgaranti.com'da yer alan kullanıcıların oluşturduğu tüm içerik, görüş ve bilgilerin doğruluğu, eksiksiz ve değişmez olduğu, yayınlanması ile ilgili yasal yükümlülükler içeriği oluşturan kullanıcıya aittir. Bu içeriğin, görüş ve bilgilerin yanlışlık, eksiklik veya yasalarla düzenlenmiş kurallara aykırılığından satisgaranti.com hiçbir şekilde sorumlu değildir. Sorularınız için ilan sahibi ile irtibata geçebilirsiniz.

CopyrightSG GARANTİ BİLİŞİM © 2019 - 2025