resim

Motosiklet Ehliyeti Nasıl Alınır?

Yazar: Melike Kayabaşı | 05 Şubat 2024

Son dönemlerde özellikle de gençler arasındaki en popüler olan ulaşım araçlarından biri de motosikletlerdir. Öyle ki ehliyet kurslarında en çok tercih edilen bu ulaşım aracı hakkında bilgi sahibi olmakta önemlidir. Bu yazımızda motosiklet ehliyeti nasıl alınır, motosiklet için neler gerekli, hangi koşulları atlamamız gerek gibi konulara değineceğiz.

Motosiklet kullanmak oldukça önemli bir iştir. Güvenlik olarak her ne kadar sıkıntılı gözükse de aslında doğru bir kullanım sağlanırsa motosiklet de arabalar gibi güvenli bir araçtır. Öncelikle motosiklet kullanmak ve güvenli bir şekilde bunu yapmak için bazı kurallara uymak gerekmektedir. Diğer yandan motosiklet ehliyeti ve şartları konusunda da oldukça dikkatli olmak gerekir. Bu sayede çok rahat bir şekilde motosiklet ehliyeti alabilir ve güvenle sürüşe geçebilirsiniz.

Motosiklet Ehliyeti Almak İçin Neler Yapmam Gerekiyor?

Eğer bir motosiklet almaya karar verdiyseniz ve bunun için bir şeyler yapmak için kolları sıvadıysanız öncelikle birkaç araştırma yapmanız gerekmekte. Bunlardan biri de motosiklet ehliyeti için ne yapmanız gerektiğini bilmek en önemlisidir. Motosiklet ehliyeti öncesinde yaşınız ve yeteneklerinizin farkında olmak önemlidir. Çünkü ehliyet konusunda çeşitlilik motosikletler için de oldukça fazladır. Aksi halde motosiklet ehliyeti alamazsınız. Bu bakımdan motor ehliyet çeşitlerini de bilmekte fayda var. Bu aşamadan sonra ise piyasadaki motosiklet ehliyeti için gerekli yerleri araştırmak bu konuda yapacağınız ilk adımdır. Sizin için motor ehliyet çeşitlerini şu şekilde sıraladık;

M Sınıfı: Motorlu bisiklet adı ile bilinen 2, 3 veya 4 tekerleği bulunan moped kullanıcılarının sahip olması gereken ehliyet türüdür.

A1 Sınıfı: Tekerlek sayısı 2 veya 3 olan motosikletler için gerekli olan ehliyet türüdür. Bu motosikletlerin silindir hacmi 125 CC ’ye kadardır. Bu ehliyeti bu motosiklet sahipleri kullanmalıdır.

A2 Sınıfı: Motor gücü35 kW’dan fazla olmayan motosiklet kullanıcılarının sahip olması gereken ehliyettir.

A Sınıfı: Motor hacmi 35 kW üzerindeki motosikletleri kullananların sahip olması gereken ehliyettir.

B1 Sınıfı: 4 tekerlekli ve motosiklet sınıfındaki motorları kullananların sahip olması gereken ehliyettir.

Motor Ehliyeti Almak İçin Gerekli Koşullar Nelerdir?

Motosiklet almaya karar verdiğinizde bazı koşulları da yerine getirmelisiniz. Öncelikle hatırlatmakta fayda var ki motosiklet ehliyeti alabilmek için gerekli koşulların farklılık gösterebildiğini ifade etmek gerekir. Burada dikkate alınması gereken 2 temel nokta vardır. Biri yaş diğeri de tecrübedir. Her bir motor ehliyeti sınıfı için talep edilen koşullar farklı olduğundan detayları titizlikle incelemeli ve ardından ona göre koşulları yerine getirmelisiniz.

• B1, A1 ve M sınıfı ehliyet almak isteyen motor sürücülerinin en az 16 yaşını doldurmuş olmaları şartı bulunmaktadır.

• A sınıfı motor ehliyeti alma niyetiniz varsa 24 yaşını tamamlamalı ve 2 yıldır A2 sınıfı ehliyet sahibi olmalısınız,

• A2 sınıfı ehliyet satın almak isteyen sürücüler en az 18 yaşında olmalıdır,

• Ehliyet almak için okuryazarlık şartı bulunduğundan ehliyet alacak kişilerin en azından ilkokul seviyesinde diplomaya sahip olmaları gerekir.

Motosiklet Ehliyetimi Nereden Alırım?

Motosiklet ehliyeti için gerekli koşulları sağladıktan sonra iş ikinci aşamaya geçmektir. Bu da sürücü kursu bulmaktır. Bunun için internetten size en uygun sürücü kursunu araştırmaya başlayabilirsiniz. Ardından kafanıza yatan bir yer bulduğunuzda gerekli belgeleri bir araya getirmelisiniz. Sizin adınıza MEB nezdinde başvuruları gerçekleştiren ve sınava katılımınızı sağlayan sürücü kursu ilk etapta yazılı sınavı geçmenize olanak sağlayacak dersleri sunar. Bu yazılı ehliyet sınavı diğer ehliyet sınıflarında olduğu gibi ortak bir şekilde gerçekleşir. Yazılı ehliyet sınavından en az 70 alarak geçmeniz halinde direksiyon sınavı aşaması başlar. Motosiklet sınavındaki ikinci aşama olan direksiyon sınavı 35 dakika sürmektedir. Beş dakikası da özel bir parkurda gerçekleşen motosiklet direksiyon sınavından başarılı olan adayların motosiklet ehliyeti almaya hak kazandıkları ifade edilebilir. Yaklaşık 1 ayda sahip olabileceğiniz motosiklet ehliyeti için bir araya getirmeniz belgeleri sizler için derledik!

Motosiklet Ehliyeti Almak İçin Gerekli Belgeler Nelerdir?

Motosiklet ile ilgili ehliyet için belirli belgeleri de toplamanız gerekmektedir. Bunun için motosiklet ehliyeti almak için bir özel sürücü kursuna başvurmanız durumunda sizden sıraladığımız belgeleri bir araya getirmeniz talep edilecektir. Bu belgeleri sürücü kursuna eksiksiz bir şekilde teslim ettiğinizde motosiklet ehliyeti için önünüzdeki tek engel sınavları başarılı bir şekilde geçmektir. Bu belgeleri şu şekilde sıralayabiliriz;

• Kimlik fotokopisi

• Diploma veya hala öğrenciyseniz güncel öğrenci belgesi,

• Adli sicil kaydı,

• Aile hekiminden alınmış sağlık raporu,

• Varsa sahip olunan sürücü belgelerinin fotokopisi,

• Son 6 ayda çekilmiş 2 adet biyometrik fotoğraf,

• Teorik sınav ücretinin yatırıldığını gösteren makbuz,

• 18 yaşından küçükler için veli veya vasinin verdiği muvafakat name

Güncel Motosiklet Ehliyet Fiyatları Ne Kadar?

Motosiklet ehliyeti konusunda en çok merak edilen şeylerden biri de motosiklet ehliyet kurslarının fiyatlarıdır. Genellikle bu durum her yıl değişmektedir. Buna göre ufak bir araştırma ve bilgi ile güncel motosiklet ehliyeti için kurslardan bilgi alabilir ve buna göre size en uygun olan fiyatta anlaşabilirsiniz. Genellikle motosiklet ehliyet fiyatları bir araba ehliyeti gibi pahalı olmasa da yine de birçok kişi için pahalı da gelmektedir. Buna göre sürücü kurslarına ödenecek ücret ortalama fiyat

A1 için: 1250 TL

A2 için: 1500 TL

A için: 1850 TL

Bunlara ek olarak ödenecek harç ücretleri ise şu şekilde sıralanabilir;

Motor sınıfı ayırt etmeksizin herkes için aynıdır. Buna göre 249,30 TL+ 200 TL + 37= 486,30 TL'dir.

Ek olarak ödeyeceğiniz sınav ücretleri parası ise teorik sınav için 90 TL, direksiyon sınavı için 120 TL olacaktır.

 


satisgaranti.com'da yer alan kullanıcıların oluşturduğu tüm içerik, görüş ve bilgilerin doğruluğu, eksiksiz ve değişmez olduğu, yayınlanması ile ilgili yasal yükümlülükler içeriği oluşturan kullanıcıya aittir. Bu içeriğin, görüş ve bilgilerin yanlışlık, eksiklik veya yasalarla düzenlenmiş kurallara aykırılığından satisgaranti.com hiçbir şekilde sorumlu değildir. Sorularınız için ilan sahibi ile irtibata geçebilirsiniz.

CopyrightSG GARANTİ BİLİŞİM © 2019 - 2025