Araç yıkama araç bakımı için oldukça önemli bir durum. Fakat bu durumun bir de bazı detayları mevcut. Öyle ki araç bakımı ve yıkaması dendiğinde insanların aklına ilk olarak iç ve dış yıkama gelir. Fakat durum bu kadarla sınırlı değildir. Öyle ki araç yıkaması içten de olmalıdır. Buna motor yıkama da denebilir. Buna göre kaput altında yer alan motor, doğrudan hava koşullarına maruz kalmasa da çamurluklardan, araç alt bölümlerinden, panjurdan veya kaputun etrafındaki açıklıklardan toz alabilir. İçeri giren tozlar, nem ve sıcak havanın etkisiyle motor yüzeylerindeki yağ partiküllerine ve akıntılarına yapışarak tortu oluşturabilir. Tüm bu pisliklerden arınmak ve motorunuzu temizlemek için bu noktada yapmanız gereken şey araç motorunu yıkamaktır. Bu sayede araç motoru etrafında kir birikintileri ve tortuları hızla temizlenir bu sayede motorunuz arınmış olur. Gelin araç motor bakımına bir de yakından bakalım.
Araba Motoru Yıkanır mı?
Araç motor temizliği ile ilgili en merak edilen sorulardan biri de aslında motorun yıkanıp yıkanmamasıdır. Bu aslında oldukça önemli bir durumdur çünkü araç motoru aracın çalışması için oldukça önemlidir. Bu yüzden de mutlaka belirli aralıklarla aracınızın motorunun temizliğini ve bakımını yapmalısınız. Kaput altına konumlandırılan içten yanmalı araç motorları, dış ortamdan büyük oranda izole edilir. Motora dışarıdan bakıldığında sadece motor kapağı, yağ kapağı ve yağ pompası gibi temel motor parçaları görünecektir. Kapalı sistem olarak tasarlanan araç motorları ne kadar sağlam izole edilse de üzerine su, nem ve kir gibi çevresel faktörler ulaşabilir. Doğru koşullarda ve doğru tekniklerle yıkama yapıldığında ise motor zarar görmeden bu kirlerden arındırılabilir. Motor temizliği ile birlikte en önemli şeylerden biri de aracınızın ömrünü uzatmaktır. Bu yüzden mutlaka motor temizliğinizi ihmal etmemelisiniz.
Motor Yıkamanın Bir Tehlikelisi Var Mıdır?
Motor yerleşimi ve parçaları hakkında yeterli teknik bilgiye sahip olmayan kullanıcıların araç motorunu yıkaması tehlikeli olabilir. Çünkü aksi halde nasıl bir temizlik yapılması gerektiğini bilmeye bilir. Bu durum özellikle basınçlı su ile yıkama yapmak kabloların, bujilerin ve bağlantı noktalarının yerinden oynamasına, eğilmesine veya kopmasına sebep olabilir. Diğer yandan motor oldukça hassas bir yapıya sahiptir ve içerisine su almaması gereken motor bilgisayarının ve sensör parçalarının arızalanmasına yol açabilir. Bunun için yapmanız gereken şet tazyikli olmayan su ile yani su hasarı nedeniyle arızalanmaması için araba motor temizleme spreyi ya da buharlı temizleyicilerden yararlanabilmek önemlidir. Aynı zamanda sadece su da bu durum için yeterli değildir. Çünkü motor üzerindeki katılaşmış kir tortularını yağ çözücüler ve spreyler ile yumuşatarak temizlemek parçaları gereksiz su maruziyetinden korur. Motor bloğu, sigorta kutusu ve akü üzerine yerleştirilen plastik koruyucuları özel süngerlerle temizleyerek parlatmak da kozmetik açıdan güzel bir görünüm sağlar.
Motor yıkama yapılması için birçok sebep vardır. Bunlardan en önemlisi de araç bakımı ve ömrünü uzatmaktır tabi ki de. Motor yıkama hem kozmetik olarak hem de araç iç kondisyonunun korunması amacıyla yapılabilir. Araç motor yıkama işlemi; aracın türüne, kullanım tarzına, kullanım süresine, iklime ve hava koşullarına göre farklı aralıklarla gerçekleştirilebilir. Bu durum özellikle off-road türü araçlar için iç ve dış yıkama kadar motor ve şanzıman temizliğine de normalden daha fazla ihtiyaç duyulur. Çünkü arazı araçları engebeli ve su olan birçok yere girer ve bu durum motorun arızalanmasına neden olabilir. Motor içi temizleme sayesinde çamur ve kir ile dolan motor parçaları kolaylıkla temizlenebilir. Şehir hayatında ise araçların motorları sanıldığı kadar kirlenmez. Çevresel izolasyonu güçlü olan yeni nesil araçlarda ise motor kirlenme sorunu çok daha az görülür. Araç sahipleri isteklerine uygun olarak 50.000 km veya 2 yıl gibi belirli aralıklarla araç motorunu temizletebilirler. Yine de ara sıra motorun temizlenmesi gerektiğini unutmamalısınız.
Motor Yıkarken Dikkat Edilmesi Gerekenler Nelerdir?
Motor temizleme işlemi oldukça hassas bir işlemdir. Bu yüzden de motor yıkama sürecinde dikkat edilmesi gereken birtakım hususlar vardır. Minimum seviyede elektronik aksama sahip eski model araçların motorunu yıkamak son derece kolayken elektronik sistemlerle dolu yeni nesil araçların motor temizliği oldukça karmaşık olabilir. Bunun yanı sıra yeni model araçların kaputu açıldığında ortaya çıkan manzara eski tip araç modellerinden oldukça farklıdır, motor alanı plastik kapaklar ve koruma hazneleri ile çevrilidir. Bu parçalara zarar vermemek ve başarılı bir yıkama yapmak için dikkat edilmesi gerekenler şunlardır:
• Motor çevresinde bulunan buji, sigorta, aydınlatma sistemi ve araç bilgisayarı gibi hassas parçaların etrafı su almayacak şekilde örtülmelidir.
• Akü dışarı alınmalı, alınamadığı durumlarda ise negatif kutup başı sökülmelidir.
• Elektronik ekipmanların korunması için izolasyon en üst seviyeye çıkarılmalıdır.
• Özellikle yeni nesil araçların motorunu yıkarken sensör, kontrol ünitesi, batarya bağlantıları, fren ve ateşleme sistemleri sudan tamamen uzak tutulmalıdır.
Motor Yıkama Aşamaları Nelerdir?
• Motoru yıkamak için öncelikle ortamın düzgün olması gerekmektedir. Çünkü soğuk ya da çok sıcak hava motorun kurumamasına yol açabilir ve bu durum da motorun arızalanmasına neden olur. Ardından motorunuzu rahatlıkla yıkama yapabilirsiniz.
• Ardından aracı stop edip sonra en az 20 dakika beklenmelidir. Eğer yeterli zamanınız varsa bu süreyi uzatabilirsiniz.
• Belirli bir süre bekledikten sonra motoru soğuttuktan sonra aküyü tamamen çıkarabilir veya negatif(-) başını sökerek elektronik ekipmanların zarar görmesini önleyebilirsiniz. Ayrıca ateşleme kabloları, bujiler, motor kontrol ünitesi ve sigorta kutusu gibi hassas elektrikli donanımları da sıvıya karşı izole edecek şekilde kapatabilirsiniz.
• Tüm bu adımlardan sonra sprey, su püskürtme, hortum ya da silme yöntemlerini kullanarak kirli yüzeyleri temizleyebilirsiniz. Kaputun altında yer alan plastik kapakları çıkardıktan sonra bu parçaları ayrı ayrı yıkayabilirsiniz.
• Daha hızlı ve etkili bir motor temizliği için yağ sökücü spreyler ve özel kir sökücülerden de yararlanabilirsiniz.
• Temizlik ve kurulama sürecinin ardından sökülen tüm parçaları yerine takarak temizleme işlemini tamamlayabilirsiniz.
Motor Yıkamak için en uygun mevsim hangisi?
İklim şartlarına ve çevresel koşullara göre bu sorunun cevabı değişebilir. Fakat motor yıkaması için çok da soğuk ve sıcak bir gün olmamalıdır. Akdeniz ikliminin hâkim olduğu bir bölgede kışın da sorunsuz bir şekilde araç motoru yıkanabilir. Ancak, hava sıcaklıklarının sıfırın altına düştüğü karasal iklimlerde motoru ve kaput içi aksamları yıkamak doğru olmayacaktır. Araç kaputu altında kalan sıvıların donması halinde metal parçalar büzülerek motora ve bileşenlerine ciddi zararlar verebilir. Bu yüzden motor yıkama işlemini bahar aylarında yapmalısınız.
Bir Araba Motorunu Yıkamanın Olumlu Yönleri Nelerdir?
Araç motorunu yıkamanın birçok olumlu yönleri vardır. Gelin hep birlikte olumlu yanlarına yakından inceleyelim.
• Yıkanmış bir motor, ikinci el bir aracın daha temiz ve bakımlı görünmesine katkıda bulunur.
• İç aksamın yenilenmiş görünmesini sağlayan kaput altı temizliği, aracın değerini yükseltebilir.
• Motor bloğu üzerinde biriken yağ ve kir tortusunun temizlenerek ortadan kaldırılması, motorun daha soğuk, stabil ve verimli bir şekilde çalışmasına yardımcı olabilir.
• Motor temizliği ile birlikte hava ve polen filtrelerinin de temizlenmesi hem motorun daha verimli çalışmasını hem de ferah bir araç içi ortamının oluşturulmasını sağlar.
• Tuzlu su ve rutubetin neden olduğu atıklar temizlenerek metal yüzeyler korunur.
• Motor üzerindeki kalın yağ tortularının temizlenmesi, yangın riskini de en aza indirir.
Bir Araba Motorunu Yıkamanın Dezavantajları Nelerdir?
Araç motorunu yıkamanın olumlu yanları olduğu kadar dezavantajları da vardır.
• Akü, sigorta, sensör, yol bilgisayarı, araç beyni, aydınlatma ve ses sistemi gibi elektronik donanımların arızalanmasına neden olabilir.
• Tazyikli yıkama, sıcak yıkama veya kimyasal temizleyiciler ile yıkama nedeniyle motor parçaları ve yüzeyleri üzerinde aşınmalar oluşabilir.
• Su hasarı nedeniyle önemli bileşenler kullanılamaz hale gelebilir.
• Sertleşmiş kir tortuları motor bloğundan koparak diğer kaput altı parçaların içine kaçabilir.
• Araç motorunu sıklıkla yıkamak; radyatör, çamurluk ya da lastik contalar altındaki metal parçaları korozyona uğratabilir.
CopyrightSG GARANTİ BİLİŞİM © 2019 - 2025