resim

Motor Yağının Eksilmesinin Nedenleri Nelerdir?

Yazar: Melike Kayabaşı | 05 Şubat 2024

Teknolojinin gelişmesi ile birlikte araçlarda da birçok yenilik oldu. Bunlara daha önceki yazılarımızda da bolca yer verdik. Bunlardan biri de aracın motor yağı eksilmesi ile de ilgilidir. Bu yazımızda motor yağının eksilmesine ve nedenlerine değineceğiz. Gelin hep birlikte bu duruma bir göz atalım.

Bilindiği üzere araçlarda teknolojik gelişmeler ışığında birçok mekanik aksamlar otonom sistemler ile elektronik hale getirilmektedir. Bu yeniliklerin temel amacı kullanıcıya oldukça kolaylık sağlamakta ve araç kullanımını oldukça keyifli hale getirmektedir. Çünkü son dönemde araçlar sadece bir yerden bir yere gitmek değil aynı zamanda konforu da yakalamak olmuştur. Bunun dışında da dış görünüş ve keyifte oldukça önemlidir. Tüm bunlara bağlı olarak da araç motorunda yağ eksiltmeleri en az seviyeye getirilmiştir. Peki motor yağı neden bu kadar önemlidir? 

Motor Yağı Neden Önemlidir?

Güvenli bir yolculuk yapabilmeniz için hayati derecede önemli olan motorların çalışması için en önemli sıvılarından biri olan “Motor Yağı” nın bakımı çok önemlidir. Bu sadece sizin güvenliğiniz için değil çevrenizdeki insanların da güvenliği açısından bu durum çok önemlidir. Bilindiği üzere eski tip araçlarda 15000 km de bir değişmesi gereken bir parça olan motor yağı, günümüz teknolojisine sahip olan araçlarda her 10000 km de bir değişmesi gereken bir sıvı haline gelmiştir. Bu yüzden Motor Yağı, araçların performansı ve yakıt kullanımı için oldukça önemlidir. Bu noktada motor yağı ile ilgili bilgi sahibi olmak ve aracınıza göre tercihlerde bulunmak hem maddi hem de manevi olarak sizleri rahatlatacaktır. Diğer yandan motorlu araçlar; aracın hareketi ve bağlı akşamların çalışabilmesi için tabi ki bir miktar motor yağı kullanmaktadır. Bunun sebebi ise parçalar arasındaki oluşabilecek sürtünmeye bağlı ses şikayetlerini ve parça aşınmalarını en aza indirmektir. Bu sayede araç içerisinde performans olarak üst düzey konforlu yolculuk imkanı vermektedir. Bu sayede hem konforu hem de performansı oldukça artırabilir ve rahatça seyahat edebilirsiniz. Tüm bunlardan sonra diğer merak edilen şeylerden biri de motorun yağ yakma nedenleridir.

Motor’un Yağ Yakma Nedenleri Nelerdir?

Motorun yağ yakmasının ilk sebebi tabi ki motor içerisindeki emme subap yatağının giderek aşınması, karbüratör yağını emmesi gibi durumların oluşmasıdır. Diğer bir neden ise motor pistonundaki aşınmalar ve segman, sibop ve ana yatakta meydana gelen deformasyonlar olabilir. Diğer bir yağ yakma nedeni ise aracın yüksek devirlerde aşırı bir şekilde kullanılması olabilir. Bir başka yap yakma nedeni ise motor yağının oluşturduğu mumlaşmalar ve keçelenmelerin silindir uçlarında birikmesidir. Son olarak diğer bir neden ise aracın yağ pompasında oluşan arızalar, motorun yağ debisinin aşırı derecede artması olabilir. Tüm bunlar göz önüne alındığında gözlemleme ve araç bakımı bu noktada çok önemlidir. Çünkü tüm bu aksilikler ileride daha büyük problemlere neden olabilir ve aracınızın performansında düşmelere neden olabilir. Bu yüzden aracınızın bakımlarını düzenli yapmak bu noktada yapacağınız en önemli şeylerden biridir.

Motorun Yağ Yaktığı Nasıl Anlaşılır?

Motor yağları ile ilgili en merak edilen şeylerden biri de motorun yağ yakmasının anlaşılmasıdır. Bu noktada aracınızın sinyallerini bilmek ve takip etmek önemlidir çünkü aracınızın motorunda yeterli seviyede yağ olmadığı durumda, önce yağ seviyesi uyarısı alırsınız. Buna bağlı olarak zaten araç zamanla aracın egzozundan mavi duman atmaya başlar, grileşen bir mavi duman da motorunuzun yağ yaktığına işaret olabilir. Bu gibi durumları bilmek çok önemlidir. Çünkü bu durum acil bir şekilde tedbirler alınıp müdahalesi edilmezse motorda ciddi hasarlar oluşabilir. Peki diğer bir yöntem nedir?
Motorun yağ yaktığını öğrenebilmek için bir diğer yol ise, kontak kapalı olduğu durumda yağ çubuğu ile beklenen seviyenin altında yağ var ise motorda yağ eksiltmesi başlamış demektir. Bu gibi bilgiler aracınızda hasar olmadan olayı çözmenize yardımcı olacaktır. Diğer yandan araçta yağ tüketiminin artması, aracın motorunda bir problem olduğunu işaret etmektedir, bu problem ise motorda zamanla yağ eksiltmesi veya yağ kaçağı dediğimiz problemleri beraberinde getirmektedir. Şayet bu problem erken tespit edilemezse veya kontroller sonucunda işlem yapılmazsa “Yatak Sarması” adını verdiğimiz motor ve iç aksamda aşınma ve motordan kaynaklı ciddi hasarlara yol açabilir. Tüm bunları gördüğünüzde araç konusunda temel bilgileri bilmek oldukça önemlidir. Çünkü araç konusu sadece sürmekten ibaret değildir. Bu noktada bilgi sahibi olmak ya da araç satın alırken bu konulara değinmek önemlidir.

Motorda Yağ Yakması Nasıl Önlenebilir?

Motorun yağ yaktığını nasıl anlayacağımızı yukarıda gördük. Peki motorda yağ yakma durumunu nasıl önleyebilirsiniz? Motorda yağ yakma olayının, yalnızca motor yağı ile ilgisi olmadığını, aracınızda kullanılan motora bağlı çeşitli aksamların aşınması veya belirli zamanlarda değiştirilmemesi de ihmale bağlı olarak bu tip durum habercisidir. Bu demek oluyor ki sadece bu sebeple yalnızca motor yağı değişimi doğrudan çözüm olmamaktadır. Başka yöntemleri de bilmelisiniz. Bununla birlikte yağ değişimini sürekli yapmak yerine, aracınızı her 10-15 bin km de bir defa “Yağ Bakımı” nı yaptırmak ve aracınızın mekaniksel aksamlarını kontrol ettirmek daha sağlıklı bir çözüm olacaktır. Aksi halde yine motor yağı ile başka sorunlar yaşayabilirsiniz. Tüm bu durumlar motorun sağlıklı çalışması ve sizin için de konforlu bir sürüş için olması gereken şeylerden biridir. Bu yüzden araç bakımı konusunda hassas olmanız gerekmektedir. 


satisgaranti.com'da yer alan kullanıcıların oluşturduğu tüm içerik, görüş ve bilgilerin doğruluğu, eksiksiz ve değişmez olduğu, yayınlanması ile ilgili yasal yükümlülükler içeriği oluşturan kullanıcıya aittir. Bu içeriğin, görüş ve bilgilerin yanlışlık, eksiklik veya yasalarla düzenlenmiş kurallara aykırılığından satisgaranti.com hiçbir şekilde sorumlu değildir. Sorularınız için ilan sahibi ile irtibata geçebilirsiniz.

CopyrightSG GARANTİ BİLİŞİM © 2019 - 2025