Son dönemde en çok konuşulan konulardan biri de kredi çekme durumudur. Fakat bu durum sanıldığı kadar kolay değildir. Çünkü kredi çekmek için de birçok şart aranmaktadır. Diğer yandan iş kurmak, gayrimenkul veya taşıt satın almak ya da düşlerinizi gerçekleştirmek için finansal desteğe ihtiyacınız olabilir. Böyle durumlarda kısa zaman içinde yüksek tutarda nakit paraya olan ihtiyacınızı kredi çekerek karşılayabilirsiniz. Bu noktada kredi araştırmalarına da bakabilirsiniz.
Kredi ile ilgili öncelikle bilmeniz gereken ilk şey kredi notudur. Çünkü kredi başvurusu yapma aşamasındaysa kredi notunuz oldukça önemli. Çünkü kredi başvurularında bankaların en çok dikkat ettiği konu budur. Bu yüzden de bilmeniz ve dikkat etmeniz gereken birçok konu başlığı vardır. Yani “Bana kredi çıkar mı?” sorusunun cevabı en çok kredi puanınıza bağlıdır. Şimdi gelin, “Kredi puanı nedir?” sorusuna detaylı bir şekilde yanıtlayalım. Bu sayede sizler de size kredi çıkıp çıkmaması gibi konuları değerlendirebilir ve buna göre devam edebilirsiniz.
Kredi Notu Nedir?
Kredi notu ile ilgili bilinmesi gereken ilk şey kredi notu nedir konusudur. Öncelikle kredi puanı veya kredi skoru olarak da bilinen kredi notu, bankalara yaptığınız ödemelerin ve borcunuzun analiz edilmesiyle ortaya çıkan nottur. Bu yüzden de kredi çekiminde önemi çok büyüktür. Kredi notunuzun çok düşük olması, bankaların kredi verme noktasında sizi “riskli” konumda görmelerine neden olur. Bu da kredi başvurunuzun olumsuz sonuçlanmasına yol açabilir. Fakat bu durum için korkmanıza gerek yok. Eğer ödemelerinizde bir sorun yaşamıyorsanız bu riskli durumu oldukça zor bir konudur. Eğer yine de riskli bir konumda iseniz bu noktada yapmanız gereken oldukça basittir. Aksi halde kredi çekemezsiniz. Bu nedenle kredi notunuzu yükseltmeniz gerekir. Biz de bu yazıda “Kredi puanı yükseltme nasıl olur?” sorusunu sizi için yanıtladık. Gelin hep birlikte bu konu başlığına bir bakalım.
Kredi Notu Nasıl Yükseltilir?
Kredi çekmek isteyen herkesin bilmesi gereken şeylerden biri de kredi notu nasıl yükseltilir konusudur. Buna göre bankaya yaptığınız ödemelerin zamanında ve yeterli miktarda yatıp yatmadığı, bankalara ne kadar borcunuzun olduğu, kredi notunuzu etkileyen unsurların başında gelir. Ancak bunlardan çok daha fazla etken söz konusudur. Kredi notunu yükseltmek için dikkat etmeniz gereken yolları şöyle sıralayabiliriz:
1. Kredi Kartı Borçlarınızı Zamanında Ödeyin
Kredi notunun belirlenmesinde ödemelerinizin düzenli ve zamanında ödenmiş olması en önemli konulardandır. Bankalar bu durumu oldukça ciddiye alır ve ona göre bir yol izlerler. Ödeme günü gelen kredi kartınızı ve kredinizin taksidini bir gün dahi geciktirmeniz veya eksik yatırmanız, kredi puanınızın düşmesinde etkili olur. Bu yüzden kredi ödeme günlerini asla aksatmamalısınız.
2. Çektiğiniz Krediyi Erkenden Kapatmayın
Dikkat etmeniz gereken diğer bir şey ise çektiğiniz kredilerle ilgili dikkat edilecekler. Bazı kredilerin süreleri uzun yılları bulabiliyor. Özellikle konut kredileri çok uzun süreli olabiliyor. Kredinizi ilk yıl düzenli ödemeye devam etmeniz önemli. Peki neden? Yani kredinizi 1 yıldan önce kapatmanız durumunda da puanınız düşebilir. Bu nedenle çektiğiniz krediyi kapatmak istiyorsanız 1 yıl düzenli ödeme yaptıktan sonra kapatmanız daha iyi olur. Evet bu ilk başta saçma gelebilir fakat durum aslında böyle değil. Çünkü bankalar düzenli ödemeyi sever ve bu yüzden de erken kapatma gibi bir durum oldukça sıkıntılıdır.
3. Kredi Kartlarınızı İptal Etmeyin
Peki kredi notunda kredi kartının yeri neresidir? Bankanızla olan anlaşmanız artık sizi memnun etmiyor olabilir. Böyle durumlarda çözüm olarak diğer bankalarla anlaşma yapmayı tercih edebilirsiniz. Bu gayet normal. Ancak anlaşmayı kestiğiniz söz konusu bankanın kartlarını pek fazla kullanmasanız da iptal etmemeniz önemli. Aksi hâlde kredi notunuz düşebilir. Bu yüzden en azından belirli bir süre bu durumu idare etmelisiniz.
4. Kefil Olmadan Önce İyi Düşünün
Kredi konusunda en çok problem yaşanan şeylerden biri de kefil durumudur. Arkadaşınıza, annenize, babanıza veya kardeşinize kredi kartı ödemeleri için kefil olabilirsiniz. Ancak sizin kefil olduğunuz kişi ödemelerini aksatırsa bu durum sizin kredi skorunuz için pek de iyi olmaz. Bu nedenle kefil olacağınız kişiyi iyi seçmeniz gerekir. Bu yüzden böyle bir durum ile karşılaşırsanız mutlaka önceden iyi düşünün ve yine aynı şekilde buna hazır olup olmadığınızı kesinleştirin.
5. Kredi Kartlarınızı Sık Sık Kullanın
Gündelik hayatta kredi kartı kullanma alışkanlığınız pek olmadığı için ödemelerinizi nakit parayla yapıyor olabilirsiniz. Ancak banka ürünlerinden yararlanmanız, kredi notunuzun yükselmesinde etkilidir. Bu yüzden bu konularda da biraz kendinizi zorlamalısınız. Çünkü bankalar aktif kişileri ister ve bunlara kredi daha çabuk çıkartır.
6. Borcunuzun Tamamını Ödeyin
Kredi kartı borcunuzun asgari tutarını her ay düzenli olarak ödüyor olabilirsiniz. Ancak asgari tutar yerine borcunuzun tamamını ödemeniz, bankaların gözünde güvenilir bir imaj kazanmanız için önemlidir. Böylece kredi notunuz yükselişe geçer. Bu durum yüksek miktarlı kredi kartlarında sıkıntılı olabilir fakat elinizden gelenin en iyisini yapmalısınız.
7. Düşük Limitli Kredi Kartı Çıkarın
Kredi konusunda en çok merak edilen şeylerden biri de kredinin çıkma süresidir. “Kısa zaman içinde kredi notunu nasıl yükseltirim?” diye soruyorsanız bunun cevabı maaş kartınızın olduğu bankadan düşük limitli bir kredi kartı çıkarmaktır. Böylece 2-3 ay düzenli bir şekilde kartı kullanıp dönem sonunda borcunuzu tam ödeyerek kısa süre içinde kredi notunuzu yükseltebilirsiniz. Bu da bankalar tarafından dikkate alınmanızı sağlar. Önemli olan bir diğer nokta da kredi notunuz düşük olsa bile son 3 aylık ödemeleriniz, kredi almanız konusunda çok iyi referanslardır. Bu yüzden bu konuda bu yöntemi kullanmak oldukça mantıklıdır.
8. Üst Üste Kredi Başvurusu Yapmayın
Her şey çok güzel bir şekilde ilerliyor olabilir fakat yine de kredi konusunda sıkıntı yaşıyor olabilirsiniz. Bankanıza yaptığınız kredi çekme başvurusu birçok nedenle olumsuz sonuçlanabilir. Bu oldukça normaldir. Fakat böyle bir durumda acele etmemelisiniz. Bu konuda yapılan en büyük hata tabi ki de başka bir banka ile görüşmek olur. Böyle bir durumda diğer bankalara giderek kredi başvurusu yapmanız pek iyi bir seçim olmaz. Çünkü olumsuz kredi başvuruları da kredi notunuzu düşürür. Bu nedenle bir sonraki başvurunuzda da olumsuz sonuç alabilirsiniz. Bu yüzden biraz durmak önemlidir. Peki ne yapabilirsiniz? Bunun yerine en az 2-3 ay beklemenizi ve bu süreçte kredi notunuzu yükseltmenizi öneririz. Ayrıca bu noktada kredi puanınızı bilmeniz, kredi başvurusu yapıp yapmama konusunda size kolaylık sağlar. Peki, kredi notu hesaplama nasıl olur?
Kredi Puanı Nasıl Öğrenilir?
Kredi başvuruları için en önemli sorulardan biri de kredi puanı ve bunların nasıl öğrenildiği konusudur. Bu noktada rahat olabilirsiniz. Kredi başvurusu yapmadan önce kredi notunuzu öğrenmeniz mümkün. Bunun için size iki yol önerebiliriz. Kredi puanı öğrenme yolları şu şekilde sıralanabilir. Gelin öğrenelim:
E-devlet üzerinden kredi notu öğrenme: Bilinen en önemli ve güvenli devlet sistemi e-devlet olmaktadır. Yine aynı şekilde e-devlet üzerinden de kredi notu öğrenme şansınız var. Bunun için yapmanız gereken şey ise e-devlet sisteminde “Risk Merkezi Raporu Başvurusu” bölümüne TC kimlik numaranız ve şifrenizle giriş yapın. Ardından “Kredi Limit ve Borç Bilgileri” veya “Çek Bilgileri” kısmına tıklayın. Burada rapor talebinizi yaptıktan sonra size gelecek sonuçlar için bekleyin. Rapor sonuçları 1-2 gün içinde size SMS ve/veya e-mail yoluyla gelecek. Böylelikle e-devlet üzerinden kredi notunuzu başarı ile öğrenebilirsiniz.
Findeks sitesi üzerinden kredi notu öğrenme: Kredi notunuzu öğrenmenin diğer bir yolu ise Findeks sistemidir. Findeks sitesini ziyaret ederek öğrenebilirsiniz. Yapmanız gereken, üye formunu doldurmak ve web sitesine üye olmak. Ardından site üzerinden risk raporu talebinde bulunabilirsiniz. Raporda, kredi notunuzun seviyesi belirtilir. Böylece Findeks üzerinden kredi notunuzu başarı ile öğrenebilirsiniz.
Ayrıca kredi notu hesaplamasında kredi puanına etki edenlerin yüzdesi birbirinden farklıdır. Bu yüzdeleri şu şekilde açıklayalım ve sizler de en iyi şekilde anlayayın:
Krediye başvuran kişinin kredili ürün ödeme alışkanlığı: %45
Kişinin mevcut hesap ve borç durumu: %32
Başvuru yapan kişinin kredi kullanım yoğunluğu: %18
Yeni kredili ürün açılışları yani yakın zamanda kredi alınması durumu: %5 (Bu durum, kişinin ödeme disiplinini yeterli seviyede ölçmekte yeterli değildir.)
Buradaki kredi notu yüzdelerine göre kredi notu hesaplaması yapılır. Böylece sonuç buna göre belirlenir. Ardından kredi başvurusu yapan kişinin kredisinin olumlu sonuç alıp alamayacağı belirlenir.
Kredi Notu Seviyeleri Nelerdir?
Kredi ile ilgili bilmeniz gereken diğer bir konu ise kredi notu seviyeleri olmakta. Kredi notu seviyelerini aşağıdaki tablodan inceleyebilirsiniz. Böylece kendinizin seviyesini de görebilme imkanına sahip olabilirsiniz. Kredi notu seviyeleri şu şekilde sıralanabilir;
Kredi Skoru Kredi Seviyesi
0-699 En riskli
699-1099 Orta riskli
1099-1499 Az riskli
1499-1699 İyi
1699-1900 Çok iyi
Tabii kredi çekmek için gerekli şartların en önemlisi kredi puanı olsa da önemli olan tek unsur bu değildir. Dikkat etmeniz ve yerine getirmeniz gereken bazı noktalar bulunuyor. Bu noktada diğer şartlar içinde şu şekilde görebilirsiniz.
Kredi Nasıl Alınır? Kredi Çekme Şartları Nelerdir?
Kredi çekmek için gereken şartlardan biri, gelir düzeyinizin başvuracağınız kredi tutarı için yeterli olmasıdır. Bu oldukça önemli. Bu durum bankadan bankaya göre değişse de genellikle kredi taksidinin 2 katı kadar gelire sahip olmanız beklenir. Tabii halihâzırda bir kredi ödemeniz varsa bu durum aylık gelirinizin daha yüksek tutarda olması gerektiği anlamına gelir. Buna göre aslında durumu anlayabilirsiniz. Diğer yandan sadece bu durumda yoktur. Bunun dışında şu şartlardan bahsetmek mümkün. Gelin hep birlikte bu şartlara bakalım:
Her kredi türünü çekmenin şartları farklıdır. Konut, taşıt ve ihtiyaç kredisi çekmek için gereken şartlar aşağıdaki gibidir:
Konut Kredisi Çekmek İçin Şartlar Nelerdir?
• 18 yaşını doldurmuş olmak
• Nüfus cüzdanı, pasaport ve ehliyet gibi geçerli bir kimlik belgesine sahip olmak
• Kredi notunun 1,100 puan ve üzerinde olması
• Kredi başvuru formu
• TCMB ‘nın kara listesinde olmamak
• Belgelenebilir bir gelire sahip olmak
• İkametgahını belgeleyebiliyor olmak
• Satın alınacak konutun satış bedelinin en az %20 sini peşin olarak ödeyebiliyor olmak
• Satın alınacak konutun konut kredisine uygun olması; kat irtifakı veya kat mülkiyeti tapusu, iskan izni, konutun yaşı ve genel durumu
• Ekspertiz raporu
• Satın alınacak konutun tapu kaydında ipotek vb şerhlerin bulunmaması
Taşıt Kredisi Çekmek İçin Şartlar Nelerdir?
Taşıt kredisi çekmek için genel şartlar şu şekilde sıralanabilir;
• 18 yaşını doldurmuş olmak
• Nüfus cüzdanı, pasaport ve ehliyet gibi geçerli bir kimlik belgesine sahip olmak
• Kredi notunun 1,100 puan ve üzerinde olması
• Kredi başvuru formu
• TCMB ‘nın kara listesinde olmamak
• Belgelenebilir bir gelire sahip olmak
• İkametgahını belgeleyebiliyor olmak
• Taşıt üzerinde rehin vb kayıtların olmaması ve kredi borcunun bulunmaması
• İkinci El taşıt kredilerinde aracın 8 yaşından büyük olmaması
Taşıt kredisinin türüne göre taşıt kredisi çekme şartları değişiklik gösterir: Dört farklı taşıt kredisi vardır:
• Sıfır Kilometre Taşıt Kredisi
• İkinci El taşıt Kredisi
• Ticari Taşıt Kredisi
• Motosiklet Kredisi
• Tekne Kredisi
İhtiyaç Kredisi Çekmek İçin Şartlar Nelerdir?
• 18 yaşını doldurmuş olmak
• Nüfus cüzdanı, pasaport ve ehliyet gibi geçerli bir kimlik belgesine sahip olmak
• Kredi notunun 1,100 puan ve üzerinde olması
• Kredi başvuru formu
• TCMB’nin kara listesinde olmamak
• Belgelenebilir bir gelire sahip olmak
• İkametgahını belgeleyebiliyor olmak
Kredi Çekebilmek için Kredi Notu Kaç Olmalı?
Kredi çekme işlemlerinden zaten bahsetmiştik. Buna göre başvuru sahibinin kredi notunun en az 1.100 puan olması gereklidir. Kredi notu 1 ile 1.099 puan arasında olan riskli ve orta riskli gruba dahil başvuru sahiplerinin kredi çekebilme şansları yok denecek kadar azdır. Bu sayede sizler de rahatlıkla kredi çekebilir ve kredi durumunuzun güncel halini görebilirsiniz.
Kredi Almak İçin Gerekli Belgeler Nelerdir?
Geçerli Bir Kimlik Belgesi: Üzerinde başvuru sahibinin T.C. kimlik numarası yazılı olan TC kimlik belgesi, ehliyet veya pasaport gibi geçerli bir kimlik belgesi.
İkamet Adresini Kanıtlayan Belge: Başvuru sahibinin adına ve ikamet adresine gelen yakın tarihli bir elektrik, telefon ve benzeri hizmet faturası, kira kontratı.
Gelir Durumunu Gösteren Belge: Özel sektör ve kamu çalışanları için başvuru sahibinin son 6 aya ait ücret bordrosu, işyeri sahipleri için güncel vergi levhası, imza sirküleri, bilanço ve gelir tablosu, ticaret sicil gazetesi, emekliler için emekli maaş belgesi ve kira geliri vs gibi ek gelir belgesi.
Kredi Başvuru Formu: Başvuru sahibi tarafından doldurularak imzalanmış kredi başvuru formu. Kredi başvuru formları ilgili banka şubelerinden veya internet bankacılığından temin edilebilir.
Kredi Çekerken Dikkat Edilmesi Gerekenler Nelerdir?
Kredi çekerken belirli noktalara dikkat etmeniz halinde kredinin size kendi olanaklarınızla yapamayacağınız birçok şeyi yapmanıza fırsat sağlar. Bu yüzden de bu konuları bilmek ve ona göre davranmak çok önemlidir. Bunlar şu şekilde açıklanabilir;
Nakit İhtiyacının Tutarı: Kredi çekerken ne kadar nakde gereksinim duyduğunuzu tam olarak belirleyin ve ihtiyacınızdan fazla kredi çekmeyin. Çünkü kredi çekerek aldığını nakdin oldukça yüksek bir maliyeti vardır. Sizin için onaylanan kredi tutarını hepsini çekmek zorunda değilsiniz. Bu yüzden kendi durumunuza göre çekmeniz daha önemlidir.
Faiz Oranı: Kredi çekerken dikkat edilmesi gereken konuların başında faiz oranı ve örtülü masraflar gelmektedir. Bu masraflar oldukça yüksek olacağından çok dikkat etmelisiniz.
Vade Seçimi: Kredi kullanırken unutulmaması gereken en önemli konulardan biri kredi vadesi ne kadar uzun olursa faiz maliyeti de sizin için o kadar yüksek olur. Kredi vadesinin olabildiği kadar kısa olmasına dikkat etmenizde fayda vardır. Kredi vadesi kısaldıkça aylık ödemeleriniz daha da yüksek olacaktır. Bu yüzden ödeyebileceğiniz şekilde vade seçimi yapmalısınız.
CopyrightSG GARANTİ BİLİŞİM © 2019 - 2025