İkinci El Araç Satın Almayı Planlayanlara Öneriler: DİZEL Mİ, BENZİNLİ Mİ, ELEKTRİKLİ Mİ?

Yazar: Melike Kayabaşı | 05 Şubat 2024

İster sıfır ister ikinci el otomobil alacak olun, araba seçiminde doğru kararı verebilmek için bazı hususları incelemeniz gerek. Bu noktada web sitemizde otomobillerle ilgili birçok yazımız mevcut. Tabi bu noktada son dönemde özellikle de yakıt konusundaki tutumlar çerçevesinde bazı güncellemeler oldu. Bunlardan biri de yakıt konusu. Artık insanlar araçları dış görünüşe göre değil, yakıt türlerine göre almakta. Peki, hangi yakıt türündeki araba seçilmeli? İşte, yakıt türlerine göre araçların önemli farkları. Bu farkları bilerek alacağınız arabalar sizin için sonrasında bir sorun çıkarmaz. 

Dizel Arabaların Avantajları ve Dezavantajları Nelerdir?

İkinci el araç piyasasında pek çok modelde alternatifi bulunan dizel motorlu araçları diğer yakıt türlerine göre farklı kılan çok önemli özellikler olduğunu söyleyebiliriz. Trafikte de en çok rastlanan araç yakıt türlerinden biri de dizel araçlar.  Gelin hep birlikte sizlere dizel araçların avantajlarını ve dezavantajlarını şu şekilde sıralayabiliriz:

Hiç kuşkusuz dizel araçların benzinli araçlara oranla daha uygun fiyatlı yakıt tüketimi sunması, en dikkat çeken özellik olarak kabul edilir. Özellikle de son dönemde artan yakıt fiyatları yüzünden dizel araçlar mutlaka ön plana çıkmaktadır. Bu yüzden de mutlaka bu araçlara bir göz atmalısınız. 

Dizel, diğer yakıt tiplerine göre daha fazla tork üretebilir ve bu sayede daha fazla çekiş gücüne sahip olabilir. Hem uygun hem de yüksek performans araçta dizelin tercih edilmesini sağlar. 

Çokça tercih edilen araçlardan olduğu için dizel motorlu arabaları ikinci el araç piyasasında satmak daha kolay olabilir. Tabii dizel araçların satış, hatta bakım fiyatlarının benzinli araçlara göre daha yüksek olabildiğini not düşelim.

Kaliteli yakıt tüketimi tüm araçlar için önemli olsa da kırsal motorin gibi yakıtların kullanılması, diğer araçlarda kalitesiz yakıt kullanımından daha etkili bir olumsuz sonuca neden olabilir.

Motorunun benzinli araçlara göre daha sesli olması ve LPG uyumlu olmaması, dizel araçların diğer dezavantajlarından olarak kabul edilir. Bunları bilerek bu araçlardan birini almak sizler için oldukça önemlidir. 

Benzinli Arabaların Avantajları ve Dezavantajları Nelerdir?

Ülkemizdeki dizel araçlarla en çok karşılaştırılan seçenek olan benzinli otomobillerin de satın alma kararınızı etkileyecek artıları ve eksileri mevcut. Bu noktada bu etmenleri bilmek karşılaştırma yapmanız içinde çok önemli. Gelin hep birlikte benzinli araçların avantaj ve dezavantajlarına bir bakalım. 

Motoru yüksek performansa sahip olduğu ve benzin buji gibi parçaları hızla tutuşturduğu için diğer seçeneklere göre hızlanma konusunda daha başarılı kabul edilir. Bu yüzden de yüksek performans sizin için çok önemli ise bu noktada tercihiniz benzinli araçlar olmalıdır. 

Motorun sessiz çalışması en büyük artılardan biridir. Bu noktada benzinli araçlar çok tercih edilir. 

Dizel ve elektrikli seçeneklere göre piyasası daha uygun fiyatlıdır. Ayrıca onarım gibi kullanım maliyetleri diğer alternatiflere oranla daha ucuz kabul edilir. Eğer elektrikli mi yoksa benzinli mi derseniz fiyat olarak benzinli araçlar daha ekonomiktir. 

LPG ile uyumlu olması, yeni bir araç sahibi olmak isteyenler için önemli özelliklerden biridir.

Yüksek yakıt tüketimi ve yakıt fiyatı ise en büyük eksilerden biri olarak görülebilir. Özellikle de son dönemde artan yakıt fiyatları bu araçların çok tercih edilmemesine neden olmaktadır. 

Elektrikli Arabaların Avantajları ve Dezavantajları Nelerdir?

Tüm dünyada gitgide daha çok tercih edilen araçlardan olan elektrikli otomobiller hangi artıları ve eksileri sunuyor, merak ediyor musunuz? Elektrikli araçlar özellikle de son dönemde oldukça popüler. Gerek çevre dostu oluşu gerekse modellerin özellikleri bu araçların tercih edilmesindeki en önemli etmen. Peki bu araçların avantajları ve dezavantajları neler?

Elektrikli araçların en büyük artısı hiç kuşkusuz benzinli ve dizel araçlara göre çok daha ucuz bir yakıt türüne sahip olması. Dizel ve elektrikli yakıtları buluşturan hibrit araçlarda da dizel tüketimi azalacağından yakıt tasarrufu sağlanabilir.

Elektrik, diğer yakıtlara kıyasla doğayı daha çok koruyan bir seçenektir.

En sessiz çalışma şekline sahip araçlar elektrikli araçlardır. Bu da gürültü kirliliğini önlemek adına oldukça önemlidir

Elektrikli otomobillerde az parça olması ve bu nedenle aktarımlarda kaybın az olması, araçtan hızla tepki alınmasını sağlayabilir.

Satış fiyatının diğer seçeneklere göre daha fazla olması söz konusu olabilse de bu fark da gitgide azalıyor.

Şarj istasyonlarının azlığı ise günümüzdeki en önemli dezavantajlardan biri olarak görülebilir. Türkiye’de şarj istasyonuna yatırım yapan markalar ile istasyon sayısı gitgide artıyor ancak hala yeterli sayıda değil maalesef. 

LPG’li Arabaların Avantajları ve Dezavantajları Nelerdir?

Kendiliğinden LPG’li olarak üretilen araç sayısı az olsa da LPG deposu genellikle benzinli araçlara ek olarak monte edilebilir. Bu araçlarda son dönemdeki yakıt fiyatlarından dolayı çok tercih edilmektedir. Gelin bu araçların avantaj ve dezavantajlarına bir bakalım.

En büyük avantaj tabii ki LPG’nin benzin ve dizele kıyasla daha uygun fiyatlı olmasıdır. Bu da zaten bu araçların tercih edilmesinin en büyük nedenidir.

Yine benzin ve dizel ile kıyaslandığında en az karbon salınımı yapan (elektrikli araçlardan sonra) seçenek olması da LPG’li arabaların daha doğa dostu bir alternatif olduğunu kanıtlar.

Yakıt olarak LPG kullanıldığında araçların performansında düşüş yaşanması ise en çok şikayetçi olunan dezavantajlar arasında yer alır. Bu yüzden eğer performansa dayalı bir araç istiyorsanız bu noktada bu araçlar sizin için ideal değildir. 

Hangi Yakıt Türüne Sahip Aracı Seçmelisiniz?

Bir aracın size uygun olup olmadığını anlamak için elbette öncelikle ihtiyaçlarınıza ve kullanım alışkanlıklarınıza göz atmalısınız. Bu noktada isteklerinizi belirtmeniz çok önemlidir. Aksi halde maalesef ki uzun vadede bu durumdan şikayetçi olacağınız için, durum daha da maliyetli olacaktır. Bu noktada yaşamınız ve kişiliğiniz çok belirleyicidir. Örneğin aracınızı sadece şehir içinde kullanacaksanız elektrikli bir otomobil size uygun olabilir. Fakat söz konusu şehir dışı yolculuklarsa hibrit bir araç seçebilirsiniz. Bu uzun vadede daha çok işinizi görür. Yukarıda belirttiğimiz gibi günden güne artan şarj istasyonlarıyla şehirler arası yollar da birbirine bağlanıyor ancak şu an için henüz yeterli aşamada değil. Fakat bu noktada da birçok aşamanın olduğunu ve her geçen gün bu konuda bir şeyler yapıldığını bilmelisiniz. 

Diğer yandan amacınız yakıt tasarrufu yapmaksa elektrikli ve LPG’li araçlar en doğru seçim olabilir. Özellikle de son dönemde bu araçlara olan ilgi artmaktadır.  Sessiz motor uygun fiyatlı bakım gibi kriterleriniz varsa benzinli araçları tercih edebilirsiniz. İkinci el piyasasında kolaylıkla alıcı bulabilmek, benzinden daha tasarruflu bir yakıt tüketimi sağlamak ve hem şehir içi hem şehir dışı sürüş deneyimi yaşamak için de dizel otomobiller size göre olabilir. Bu noktada mutlaka güzel bir araştırma yapmalısınız. Hem sessiz hem de doğayı koruyan bir alternatif arıyorsanız elektrikli otomobilleri değerlendirebilirsiniz. Fiyatları gereği oldukça yüksek olan bu araçlar genel vadede oldukça iyi bir seçenektir. Zaten çoğu marka artık elektrikli araçlar konusunda birçok seçenek ile sizlere de yardımcı olmaktadır. Kısacası araçların özellikleri ile kendi ihtiyaçlarınızı karşılaştırarak bir karara varmalısınız.

TÜRKİYE'DE EN ÇOK HANGİ YAKIT TÜRÜ ARAÇ TERCİH EDİLİYOR?

Aracın yakıt türü araç almayı düşünen sürücüler için en belirleyici unsurların başında geliyor. Aracın benzinli mi, dizel mi, LPG mi yoksa elektrikli hibrit mi? olması gerektiği sorusu kişiden kişiye değişen ancak hiç değişmeyen klasik bir sorudur. Bu noktada ülkemizdeki araç sahiplerinin de tercihleri çok önemli bir yere sahip. Buna göre Türkiye İstatik Kurumu'nun (TUİK) 2020 Ağustos ayı istatiklerine göre yapmış olduğu araştırmaya göre ülkemizde kayıtlı 12.853.573 araç bulunuyor. Tabi bu oran yeni yıl ile birlikte 3 yıl geri. Fakat bu oranlar aynı doğrultuda ilerlemektedir. Bu oranlara göre baktığımızda yakıt türü sıralamasında zirve dizel araçların oluyor. Hem yakıt konusundaki uygunluk hem de performans olarak dizel araçlar ilk sırada. İstatistiklere göre ülkemizde 4.920.739 dizel araç kullanılıyor. Listenin ikincisi 4.757.860 sayıyla LPG'li araçlar oluyor. Yine aynı şekilde yakıt konusundaki fiyatlar yüzünden LPG’li araçlarda çok popüler. Listenin üçüncüsü 3.113.077 sayıyla benzinli araçlar olurken listenin sonuncusu 25.532 sayıyla geçtiğimiz yıllara göre artış gösteren elektrikli - hibrit araçlar oluyor. Bu da hibrit araçların yeni yeni popülerleşmiş olmasından kaynaklı olarak devam ediyor. Bu noktada elektrikli araçlar konusunda bir merakınız olabilir. Türkiye elektrikli araçlar konusunda hala daha kendini geliştiren bir ülke. Fakat fiyatlardaki artış ve şarj istasyonu durumundan kaynaklı bu araçlara olan ilgi ve alaka belirli bir oranı geçmiyor. Bu noktada daha uygun fiyatlı alternatifler ise daha ülkemize gelmemiş durumda. Bu yüzden bu noktada elektrikli araçlara olan ilgi konusunda biraz daha beklemek daha önemli olacak. 

Tabi bu durum sadece araçları yakıt türüne göre almakla bitmiyor. Elbette yeni alacağınız araca zarar gelsin istemezsiniz ve bu nedenle, oluşabilecek risklere karşı da önlem almak isteyebilirsiniz. İşte, tam da bu noktada araç sigortasına bir bakmalısınız. Araç çarpmasından aracın sel nedeniyle zarar görmesine kadar pek çok konuda ana ve ek teminatlar sunabilen Kasko Sigortası ise yararlanabileceğiniz başlıca ürün! Bu noktada merakınız var ise sayfamızdaki diğer yazılara bir göz atabilir ve bu devirde oldukça önemli olan araç sigortaları hakkında bilgi sahibi olabilirsiniz. 


satisgaranti.com'da yer alan kullanıcıların oluşturduğu tüm içerik, görüş ve bilgilerin doğruluğu, eksiksiz ve değişmez olduğu, yayınlanması ile ilgili yasal yükümlülükler içeriği oluşturan kullanıcıya aittir. Bu içeriğin, görüş ve bilgilerin yanlışlık, eksiklik veya yasalarla düzenlenmiş kurallara aykırılığından satisgaranti.com hiçbir şekilde sorumlu değildir. Sorularınız için ilan sahibi ile irtibata geçebilirsiniz.

CopyrightSG GARANTİ BİLİŞİM © 2019 - 2025