Hem Ev Sahipleri Hem Kiracılar İçin Önemli Olan: Kira Sözleşmesi Hakkında Bilmeniz Gerekenler Neler?

Yazar: Melike Kayabaşı | 05 Şubat 2024

Son dönemde ev piyasasındaki dalgalanmalar sonucu birçok kişi yeni evlere taşındı. Bu yüzden de kira sözleşmeleri ya da ev satın alma işlemleri konusunda da bilgi açıkları meydana geldi. Bu tür eksiklikler maalesef ki çoğu kişinin mağdur olmasına neden olduğu için, İster ev sahibi olun ister kiracı adayı bilmeniz gereken birçok detay var. Daha sonra pişmanlık yaşamamak için hem doğru evle hem de doğru kiracı adayıyla buluşabilmek oldukça önemli. Çünkü ev sahibiyseniz yıllardır yaptığınız birikim sonucunda sahip olduğunuz evinize zarar gelmesini, kiracıysanız da iş dışındaki zamanınızın çoğunu geçirdiğiniz evinizin seçiminde yanlış bir karar vermeyi istemezsiniz. Bu yüzden de yeni bir eve taşındığınızda ya da evinizi kiraya verdiğinizde ne yapıp ne yapmamanız gerektiğini bilmelisiniz. Diğer yandan hangi tarafta olursanız olun, oluşabilecek sorunların önüne geçebilmek için kira sözleşmesini doğru bir şekilde doldurmalısınız. Aksi halde oldukça sıkıntılı bir süreç yaşayabilirsiniz. Bu noktada ilk dikkat edeceğiniz şey tabi ki de kira sözleşmesi durumu. Gelin şimdi, kira kontratına ilişkin bilgileri, kiracı ve ev sahipleri açısından inceleyelim.

Kira Sözleşmesi Nedir ve Neden Önemlidir?

Öncelikle kira kontratının ne olduğunu öğrenmek ve buna göre hareket etmek önemlidir. Kira kontratı, ev sahibinin mülkünü belirli bir dönem kullanabilmesi için kiracıya verdiğini belirten sözleşmedir. Bu evrak dışarıdan bakıldığında basit bir evrak gibi görünse de kira sözleşmesi taraflar arasında mülkle ilgili belli başlı sorumlulukların belirtildiği yazılı bir anlaşma olduğu için oluşabilecek sorunları kolaylıkla çözebilmenizi sağlar. Eğer bu sözleşmeye dikkat etmez ve öylesine yalan yanlış bilgi ile doldurursanız herhangi bir ters durumda mağdur duruma düşebilirsiniz. Bunun için belgenin doldurulması ve okunması oldukça önemlidir. 

Kira sözleşmesi doldururken tabi ki de bazı kanunları da bilmekte yarar var. Türk Borçlar Kanunu’nda belirtilen özel hükümler oldukça önemlidir. Çünkü bu hükümler yıllık kira artış oranı gibi en önemli konuları içermektedir. Örneğin, maksimum Tüketici Fiyat Endeksi’nin on iki aylık ortalaması doğrultusunda yapılabilir bilgisi buradan gelmektedir. Bu kanun haricinde kira sözleşmesi, kiraya verenin ve kiracının karşılıklı anlaşması doğrultusunda doldurulabilir. Kısaca kira sözleşmesi doldurulması gerçekten çok önemli bir durumdur. Bu yüzden böyle bir durumda mutlaka birkaç kez okumanızı ve kafanızda bir soru işareti varsa bunu çözmeniz gerektiğini de bilmelisiniz. 

Kira Sözleşmesi Yazılı Olmak Zorunda mı?

Kira sözleşmesi ile ilgili olarak en merak edilen şeylerden biri de bu sözleşmenin yazılı olup olmaması durumudur. Özellikle tanıdığınız birinin evinde kiracı olacaksanız ya da güvendiğiniz birine evinizi kiraya verecekseniz bu durumda kira kontratını yazılı bir şekilde yapıp yapmamanız gerektiğine karar veremeyebilirsiniz. Bu sorun en çok karşılaşılan şeylerin başında gelir. Fakat dediğimiz gibi bunu bir sorun olarak görmeniz gerekmektedir. Çünkü Türk Borçlar Kanunu’na göre kira sözleşmesinin yazılı bir şekilde yapılması zorunlu olmasa da herhangi bir sorun yaşanması halinde, evi kiralarken uzlaştığınız şartların kanıtlanması gerekir. İşte, yazılı kira kontratı da tam olarak bunu sağlar! Ne de olsa söz uçar, yazı kalır! Bu yüzden çok yakın bir tanıdığınız bile olsa mutlaka kira sözleşmesi yaptırmanız gerekmektedir. Aksi halde oldukça büyük sorunlarla uğraşmak zorunda kalabilirsiniz. 

Kira Sözleşmesi Nasıl Doldurulur?

Peki, karşılıklı olarak üzerinde anlaşma sağlanan koşullar nasıl yazılı hale getirilir? Yani kira sözleşmesi nasıl yapılır, nasıl doldurulur? Bu sorular kira sözleşmesi hazırlanırken sorulan önemli sorulardan biridir. Bu noktada biraz araştırma yapabilir ya da çevrenizde bu konuda bilgili biri var ise ona bir danışabilirsiniz. Fakat teknoloji çağında olduğumuz için internet üzerinden “kira sözleşmesi örneği” şeklinde arama yaptığınızda hem boş hem de doldurulmuş sözleşmelere kolaylıkla ulaşabilirsiniz. Dilerseniz boş dokümanı indirebilir, sözleşmeyle ilgili genel koşulları ve özel yükümlülükleri yazabilirsiniz. Dilerseniz de kırtasiyelerden boş kira sözleşmesi dokümanını alabilirsiniz. Böylece çok kısa sürede bu işleri halledebilir ve rahatlıkla evinize yerleşebilirsiniz. 

Diğer yandan kira sözleşmesi ile ilgili olarak bilmeniz gereken birçok detay vardır. Kira sözleşmesi; mülk ile birlikte kiracıya teslim edilen eşya ve demirbaşlar ile özel ve genel koşulların belirtildiği alanlar olmak üzere üç bölümden oluşur. Bu bölümleri eksiksiz ve okunaklı bir şekilde doldurmalısınız. Aksi halde oldukça büyük sıkıntı yaşarsınız. Sözleşme kâğıdının üzerinde hangi bölümde hangi bilgiye yer vermeniz gerektiği açık bir şekilde belirtilir, ama siz bu konuda bir hata yapmak istemiyorsanız kira sözleşmesi dolu örneklerini internet üzerinden inceleyebilir ya da gayrimenkul danışmanınızdan bu konuda yardım alabilirsiniz. Bu konularda araştırma yapmak ve girişken olmak oldukça önemli olduğundan mutlaka birine danışmalısınız. Çünkü kira sözleşmesi yapıldıktan sonra artık her şey bu sözleşmeye uygun olmalıdır. Bu yüzden sözleşme yapılmadan önce mutlaka düşünmeli, kriterleri belirlemeli ve ardından sözleşme işlemlerine başlamalısınız. 

Kira Sözleşmesi Yaparken Dikkat Etmeniz Gerekenler Nelerdir?

Kira sözleşmesi nedir ya da bu konudaki detaylar nedir bunları en ince ayrıntısına kadar öğrendik. Peki bu noktada kira kontratı yaparken dikkat edilmesi gerekenlere önem vermemek oldukça yanlış olacaktır. Çünkü, karşılıklı belirlediğiniz sorumlulukların sınırlarında sorun oluşmasına ve dolayısıyla mağdur olmanıza sebep olabilir. Peki, sözleşme doldururken nelere dikkat edilmeli? Gelin hep birlikte bu sorulara yanıt bulalım. 

Kiraya verilecek olan mülkün cinsi, adresi, kiracının ve ev sahibinin kişisel bilgilerinin kesinlikle doğru bir şekilde yazılması gerekiyor. Aksi takdirde yasal işlemler ya da elektrik, su aboneliği açtırmak için yapılan işlemlerde sorun çıkabilir ya da aboneliklerinizi açtıramayabilirsiniz. 

Kontratı imzaladığınız tarafın kiracı ya da ev sahibi olduğuna emin olmalısınız. Eğer imza atacak taraflar kiracı ya da ev sahibi değilse vekaleti olup olmadığını kontrol etmelisiniz. Dilerseniz kontratta iki tarafın kimlik fotokopilerine de ek olarak yer verebilirsiniz.

Kontratın, kiralama ile ilgili olan bölümünde aylık ve yıllık kira bedelini hem rakamla hem de yazıyla belirtmelisiniz. Kiranın her ay mı, yoksa 3 aylık gibi belli dönemlerde mi ödeneceği de bu alanda yer verilmesi gereken başka bir bilgi. Bu bilgiyi net bir şekilde yazmazsınız ardından oluşacak problemlerde sıkıntı yaşayabilirsiniz. 

Yıllık zam tutarı ile ilgili detaya kesinlikle sözleşmede yer vermelisiniz. Yoksa ev sahibiniz bu noktada sizlerin istemediğiniz şekilde tutar belirleyeceğinden dolayı sizler mağdur bir durumda kalabilirsiniz. 

Kira kontratı yapılırken depozito alındıysa bedeli belirtmenin yanı sıra hangi koşullarda bu bedelin verilip verilmeyeceğini de mutlaka sözleşmenize not düşmelisiniz. Aksi halde evden çıkma durumunda depozitoyu alamama durumunuz olabilir. 

Kiranın bankaya ödenmesi yasal olarak zorunludur. Bu nedenle kontratın üzerinde ev sahibinin hesap numarasını ve kiranın hangi tarih aralığında ödenmesi gerektiğini de not düşmelisiniz. Elden verilen kiralar hem mağdur olmanıza hem de yasal olmadığından herhangi bir problemde sizleri çok daha kötü bir duruma düşüreceğinden bu durumdan kaçmalısınız. 

Eğer ev eşyalı bir şekilde kiralanıyorsa ve kombi, ankastre set gibi demirbaşlar varsa bunları da belirtmelisiniz. Aksi halde bu ürünlere zarar geldiğinde herhangi bir işlem yapamayabilirsiniz. 

Özel koşullar hem kiracı hem de mülk sahibinin uzlaştığı durumları kapsar. Örneğin kiracıysanız bu alanda sizden önceki kiracının elektrik veya su faturası gibi borçlarından sorumlu tutulmamayı sözleşmeye dâhil ettirebilirsiniz. Ya da ev sahibiyseniz evinizin üçüncü kişilere devredilemeyeceğine dair maddeye kontratta rahatlıkla yer verebilirsiniz.

Kontratta iki tarafın da ıslak imzasının bulunması gerekir. Bu nedenle imza atmayı unutmamalısınız. Ama burada önemli bir nokta olduğunu da hatırlatalım: Belgeyi imzalamadan önce tüm şartları yeniden okumalı ve aklınıza takılan ya da altına imza atmak istemediğiniz bir madde varsa karşı tarafla konuşmalısınız. Aksi halde imza attıktan sonra herhangi bir değişiklik yapamazsınız. Bu durum konusunda hassas olmak önemlidir çünkü kira sözleşmelerinde her şey oldukça açık yazılabilir.

Kiralık ev sözleşmesi bir yıllık yapılabildiği gibi daha uzun süre için de yapılabilir. Eğer bir yıldan daha uzun süreli kontrat imzalamak istiyorsanız bu konudaki maddeyi de eklemelisiniz. Yoksa her yıl bunu uzatmak zorunda kalabilirsiniz. 

Kiracı, yaşam alanını kendi zevki doğrultusunda düzenlemek ya da ihtiyaç olan bir düzenlemeyi gerçekleştirmek için tadilat yapmak isteyebilir. Yapılabilecek tadilatın sınırlarını çizmek, ileriki dönemlerde oluşabilecek sorunların önüne geçebilir. Aksi halde mal sahibi ile kiracı arasında oldukça büyük sorunlar olabilir.

Kira kontratı yenileme dönemi geldiyse ve yeni bir madde eklemek istiyorsanız yeni bir sözleşme yapmalısınız. Kira bedeli dışındaki detaylarda bir değişiklik yoksa bu durumda yeni bir sözleşme imzalama zorunluluğunuz yoktur. Fakat bu konuda da yazılı bir belge olmasını istiyorsanız kontrat imzalayabilir ya da ev sahibi/kiracı ile mobil yazışmalarınızı kanıt olarak gösterebilirsiniz. Aksi halde oldukça büyük sıkıntılar yaşayabilirsiniz. 

Dilerseniz sözleşmeyi noter eşliğinde yapabilir ve daha güvenilir bir kontrata imza atabilirsiniz. Böylece her detayı uzman kişiler ile okuyup, belirleyeceğinizden dolayı ardından herhangi bir sıkıntı çıkmaz. 

En önemli noktalardan birinin ise imzaladığınız sözleşmeyi saklamanız olduğunu not düşmekte fayda var! Kaybolan sözleşmeler herhangi bir durumda oldukça büyük sıkıntılara neden olabilir. 

Kira Sözleşmesinde İmza Yetkisi Kimdedir?

Kira sözleşmeleri ile ilgili olarak en merak edilen şeylerden biri de bu kira sözleşmesinde imza yetkisinin kimde olduğu kısımdır. Buna göre kira sözleşmesinin imza yetkisi mülk sahibi ve kiracıdadır. Yani her iki tarafta bu durumda önemli rol oynar. Diğer yandan bu işlemle ilgili olarak bilinmesi gereken durum mülk sahibi, vekalet aracılığı ile imza yetkisini başkasına devredebilir. Özellikle de yurtdışında olan ya da yaşayan mülk sahipleri bu durumu oldukça fazla yapmaktadır. Aynı mülk sahibi gibi kiracı ise ev sahibinin kabul ettiği durumlarda vekalet aracılığı ile başkasına imza attırabilir. Bu durumda oldukça normaldir. Diğer yandan bilinmesi gereken bir diğer detay ise 18 yaşından küçüklerin, kısıtlıların ve ayırt etme gücüne sahip olmayanların kira sözleşmelerinde imza yetkisi yoktur. Bu yüzden böyle bir durumda kira sözleşmesi imzalayamazlar. 



satisgaranti.com'da yer alan kullanıcıların oluşturduğu tüm içerik, görüş ve bilgilerin doğruluğu, eksiksiz ve değişmez olduğu, yayınlanması ile ilgili yasal yükümlülükler içeriği oluşturan kullanıcıya aittir. Bu içeriğin, görüş ve bilgilerin yanlışlık, eksiklik veya yasalarla düzenlenmiş kurallara aykırılığından satisgaranti.com hiçbir şekilde sorumlu değildir. Sorularınız için ilan sahibi ile irtibata geçebilirsiniz.

CopyrightSG GARANTİ BİLİŞİM © 2019 - 2025