Ev Kiralarken Ne Kadar Kapora Verilir?

Yazar: | 05 Şubat 2024

Son dönemde ev fiyatlarındaki dalgalanmaların artması ile birlikte çoğu kişi evini değiştirmek için kollarını sıvadır. Özellikle de artan kiralardan dolayı kişiler daha uygun fiyatlı evlere bakmakta ve bununla birlikte ev kiralama konusunda da bilgi sahibi olmak istemektedirler. Bunun içinde yeni ev kiralaması yaparken bazı şeylere dikkat etmelidirler. Bunlardan biri de kapora konusudur. Bu konuda çoğu kişi nasıl hareket edeceğini bilmediği için sizler için ev kiralarken ne kadar kaparo verilir konusunu sizler için detaylı bir şekilde açıkladık. Gelin hep birlikte kaparo hakkında detaylı bilgiye sahip olalım. 

Buna göre ev kiralama işleminde taraflar arasındaki anlaşmanın bir bağlayıcısı olarak verilen kapora, kiralanmak istenen evi belirli süreliğine potansiyel kiracılar için ulaşılmaz kılmaktadır. Kapora sayesinde ev sahibi, potansiyel kiracının niyetinin ciddi olduğu anlamakta ve evi belirli bir süreliğine rezerve etmektedir. Bu konu özellikle de son dönemde oldukça yaygın bir davranış olarak karşımıza çıkmaktadır. Çünkü artan kiralardan dolayı insanlar sahip oldukları evleri tutmak ve bir süre sonra da taşınmak isterler. Bunun içinde kapora özellikle de son dönemde oldukça popüler bir durumdur. Gelin öncelikle kaparo nedir bu soruyu bir cevaplayalım. 

Kapora Nedir?

Kaparo hakkında detaylı bilgi sahibi olmadan önce yapmanız gereken şeylerden biri de kapora nedir sorusunun ne olduğunu bilmenizdir. Buna göre kapora, hukukta “güvenmelik” olarak geçer. Yani kısaca kesin sözleşme yapılmadan önce mal veya hizmeti rezerve etmek için hizmet bedelinin bir miktarı olarak ödenen ücrettir. Ev kiralarken de aynı sistem işlemektedir. Kiralamak istediğiniz evin sahibine bir miktar ücret ödeyerek evi belirli süreliğine rezerve etmiş olursunuz. Böylece sahip olduğunuz evi kaçırmamış olursunuz. 

Diğer yandan bu ödeme, kiralama işlemini garanti altına almak adına yapılmaktadır. Olası problemlerin yaşanmaması için verilecek bu miktarın, bir sözleşme ile belgelenmesi gerekmektedir. Kapora sözleşmesinde, potansiyel kiracının diğer tarafa güvence miktarı olarak ödediği tutara, geçerli olacağı süreye ve diğer bilgilere yer verilmektedir. Bu bilgileri sunarken iki tarafında birbirine güvenmeleri çok önemlidir. Aksi halde problemler yaşanabilir. 

Ne Kadar Kapora Verilir?

Kaparo ile ilgili en merak edilen şeylerden biri de ne kadar kapora verilir sorusudur. Çünkü kiracı bu noktada evi sağlama almak ister fakat yine de çok fazla ücrette ödemek istemeyebilir. Bunun içinde bu konu çok tartışmalıdır. Buna göre kapora için bir yasa maddesi bulunmamaktadır. Bu tamamen ev sahibi inisiyatifine kalmış bir durumdur. Bu noktada kapora olarak; kira bedelinin %10 ile %25’i arasında bir tutar istenebilmektedir. Bu noktada yapmanız gereken şey ev sahibiniz ile bu konuyu düzgünce konuşmanızdır. Eğer ters bir yaklaşım içerisine girerseniz bu noktada evi sağlama almak dışında her şeyi yapmış olursunuz. Bu yüzden bu konuda ılımlı olmanız çok önemlidir. 

Diğer yandan kiralayacağınız ev için ödeme yapmadan önce mutlaka sözleşme yapmanız gerekmektedir. Bu sözleşme oldukça önemlidir. Çünkü iki taraf içinde birçok madde içerir. İster gayrimenkul danışmanı ister ev sahibi ile anlaşma halinde olun, sözleşme olmadan ödeme yapmamalısınız. Sözleşmede aşağıdaki bilgilerin açıkça ifade edilmesi gerekmektedir. Aksi halde ucu açık sorular ileride sıkıntı olmasın neden olacaktır. Buna göre dikkat edilmesi konu başlıkları şu şekildedir;

Ödendiği tarih

Kiralamanın gerçekleşeceği tarih, yani kapora geçerlilik süresi

Sözleşmeyi imzalayanların kimlik bilgileri ve imza

Tutar

Cayma bedeli

Kapora Geri Verilir mi?

Kaparo ile ilgili en merak edilen şeylerden biri de kapora geri verilir mi sorusudur. Buna göre ortada sözleşme yoksa kaporanın tüm inisiyatifi satıcıdadır. Bu yüzden bu konuda da sözleşme isteyebilir ve buna göre hareket etmelisiniz. Bu sayede verdiğiniz para konusunda da mağdur bir sorun yaşamazsınız. Diğer yandan kira ya da satış kontratı yapmak için anlaşılan süre geçilirse mülk sahibi, kaybettiği zamanın bir telafisi olarak kaporaya el koyabilir.

Buna göre ödediğiniz miktarı geri alabilmek için sözleşme yapmanız gerekir. Sözleşmede uzlaşılan cayma bedeli, evi kiralamaktan vazgeçerseniz geri isteyemeyeceğiniz para miktarını ifade eder. Bunları dikkatlice okuyarak sözleşmeyi imzalayabilirsiniz. Sözleşmeniz olduğu takdirde, karşılaşabileceğiniz haksızlıklar karşısında yasal olarak hakkınızı aramanız mümkündür.

Kiracının vermiş olduğu ücreti geri almanın bir diğer yolu da ev sahibinin, mülkünü kiralamaktan vazgeçmesidir. Bu noktada etik olarak ev sahibinin aldığı miktarı geri ödemesi gerekir. Bu durumda böyle bir şey söz konusu değilse mutlaka hakkınızı aramalı ve gerekli birimlere başvurularınızı yapmalısınız. 

Bu konuda son olarak söylenmesi gereken şeylerden biri de kiracıların telefonla yaptıkları görüşmeler üzerinden kapora ödemesi önerilmez. Yüz yüze görüşmeden ve sözleşme imzalanmadan ödenilen bedeli geri almak için yasal bir dayanak bulunmamaktadır. Sizler de buna göre hareket edebilirsiniz. 

Kapora Hangi Mallar için Verilir?

Kapora ile ilgili diğer bir önemli konu ise hangi malları kapsadığı konusudur. Çünkü bu sayede kiracı buna göre hareket eder ve bu noktada işlerini sağlama alır. Buna göre kapora hangi mallar için verilir dediğimizde hizmet, taşınır, taşınmaz mallar için verilir. Bu açıklamayı bilmek aslında işi bir noktada açıklar. Diğer yandan kapora yapılacak satın alınacak malı rezerve etmek anlamına gelmektedir. Özetle kapora nedir dediğimizde; hizmet, taşınır ya da taşınmaz gibi malların toplam bedeli ödeyerek satın almadan önce belirli bir maddi tutar ödeyerek malı rezerve etmek anlamına gelmektedir. Bu yüzden de almak istediğiniz her ürün için kapora verebilirsiniz. Bunun için alıcı ve satıcı arasındaki ilişki önemlidir ve bununla beraber güvenlik için sözleşme yaparak kapora konusunda işlemlerinizi gerçekleştirebilirsiniz. 

Kapora Hakkındaki Kanun Nasıldır?

Kiracı istediği ev için tabi ki de kaçırmamak için önden ödeme yapabilir. bunun içinde ev almayı garantilemiş olur. Bu noktada hakkınızı bilmek ve kanun olarak da nerede olduğunuzu bilmek çok önemlidir. Çünkü bu sayede mağdur olduğunuz durumda hakkınızı bilerek hareket edebilirsiniz. Buna göre kapora hakkındaki hukuktaki ifadeler şöyledir; “Sözleşme kurulurken verilen para bakımından kanunda açıkça belirtildiği üzere aksine bir yerel adet ya da taraflar arasında anlaşma yoksa verilen para kapora sayılır. Cayma bedeli sözleşmeden dönülmesi halinde geri alınamaz ancak bağlanma parası ya da bir diğer ifadeyle kapora iade edilir.” Sizler de bu madde ile hakkınızı savunabilir ve gerekli birimlere sorununuzu iletebilirsiniz. 

Kapora Nasıl Yapılır?

Kaparo ile ilgili olarak bilinmesi gereken diğer bir unsur ise kaporanın nasıl yapıldığı konusudur. Buna göre ilk olarak bilmeniz gereken şeylerden biri de kapora sözlü ya da yazılı olarak iki türlü yapılmaktadır. Fakat yazılı bir şekilde kapora sözleşmesi oluşturarak yapmak en güvenlisidir. Bu sayede işinizi güvenle hareket edebilirsiniz. Böylece iki tarafta mağdur olmaz. Güvenle işlemleriniz halledilir. Bununla birlikte özellikle kapora elden veriliyorsa mutlaka yazılı bir sözleşme oluşturulmalıdır. Sonrasında mağdur olmamak için kapora verildiğine dair bilgilerin sözleşmede yer bulması gerekmektedir. Bu bilgiler; ne için verildiği, kime verildiği, ne kadar verildiği, kapora veriliş tarihi gibi bilgilerin yer aldığı bir sözleşme hazırlanmalıdır. Bu sözleşme bu konuda sizlerin haklarını savunur. Bu yüzden de oldukça önemlidir. Diğer yandan kapora online olarak gönderilecekse mutlaka ne için gönderileceği belirtilmelidir. Böylece olumsuz bir durumda online elde edilebilecek dekont her şeyi ortaya koyacaktır. Eğer ileride bir sorun yaşarsanız bunu kullanabilir ve hakkınızı arayabilirsiniz. 

Kapora Vermenin Sebepleri Nelerdir?

Kapora konusunda diğer bir durum ise bizler neden kapora veririz diye düşünürüz. Bu noktada da buna göre kararlar alırız. Aslında kapora vermek pek çok farklı mal ya da hizmet için olsa dahi amacı aynıdır. Kapora vermenin nedeni bir malı kendine ayırmak, satılmasını engellemektir. Özellikle de son dönemde çok fazla artan kiralar nedeni ile kişiler buldukları uygun fiyatlı alternatifleri kaptırmak istemezler. Bunun içinde önden bir ödeme yaparlar. Kapora vermek bir ürünün satılmasını engellemekle eş değerdir. Böylece ürün opsiyonlanarak satılması engellenmiş olur.

Kapora Yanması Ne Demektir?

Tabi ki de bazı durumlarda kaparo yanması gibi bir durum söz konusudur. Buna göre kaporanın bir zamanı vardır. Karşılıklı anlaşma sağlanan zamanda ürünün satın alınması gerekir. Ürünün satın alınması zaman aşımına uğradığında kapora yanması söz konusu olur ve geri verilmeme durumu söz konusu olmaktadır. Böylece işlemler biter. Bu nedenle kapora alınırken karşılık bir süre ya da işlemler için belirli bir süre belirtilmelidir. Alım-satım süreci boyunca taraflar birbiriyle iletişim halinde olmalıdır. Aksi halde kapora yanması söz konusu olacağından elinden geleni hızlıca yapmalısınız. 

Kapora Verirken Sözleşme Yapılması Neden Önemlidir?

Sözleşmeler kira konusunda oldukça önemli bir yere sahip. Çünkü bu sayede haklarınızı bilerek hareket edersiniz. Aksi bir durumda haklarınız yanar ve sizler de vermiş olduğunuz para ile kalmış olursunuz. Bunun için kapora verilirken bir sözleşme yapılması hukuk önünde çok önemlidir. Sözleşme yapılmayan kapora durumları için, hukuk herhangi bir araştırma yapmadığı için herhangi bir sorun oluştuğunda kanıtlama olması açısından mümkün olmamaktadır. Bu da ilerleyen süreçte sıkıntı yapmanız durumunda mağdur olmanıza neden olabilir. Fakat sözleşme olduğu durumlarda iptal olma durumlarında her şey kayıt altında olduğu için kaparo almama gibi durum oldukça azdır. Bunları bilerek hareket etmeniz çok önemlidir. 

Kapora ve Cayma Bedeli Arasındaki Farklar Neler?

Kapora konusunda en merak edilen şeylerden biri de cayma bedeli arasındaki farklardır. Kişiler bu konuda çok fazla fark bilmedikleri için karıştırmakta ve bunun yüzünden de mağdur olmaktadırlar. Bunun için bu konuda sizler için farkları derledik. Buna göre kapora ile cayma bedeli arasındaki farklar şu şekilde sıralanabilir;

1. Kapora sözleşmenin kurulduğuna dair bir kanıtken cayma bedeli sözleşmenin iki tarafına da belirli bir miktar ödeyerek sözleşmeyi feshedebilme imkanını tanır. Hatırlatmalıyız ki cayma parasını veren taraf sözleşmeyi feshederse bu tutarı öder ve cayma parasını alan taraf sözleşemeden dönerse bu tutarın iki katını diğer tarafa ödemekle yükümlü.

2. Kapora iade alınabilirken cayma bedelinin iadesi bulunmaz. Bunun için önemli bir farktır.

3. Kaporayı sadece taraflardan biri öderken cayma bedelini iki taraf da ödeyebilir.

4. Kapora sözleşme kurulurken verilir fakat cayma hakkı sözleşmenin imzalanmasından sonra doğar.



satisgaranti.com'da yer alan kullanıcıların oluşturduğu tüm içerik, görüş ve bilgilerin doğruluğu, eksiksiz ve değişmez olduğu, yayınlanması ile ilgili yasal yükümlülükler içeriği oluşturan kullanıcıya aittir. Bu içeriğin, görüş ve bilgilerin yanlışlık, eksiklik veya yasalarla düzenlenmiş kurallara aykırılığından satisgaranti.com hiçbir şekilde sorumlu değildir. Sorularınız için ilan sahibi ile irtibata geçebilirsiniz.

CopyrightSG GARANTİ BİLİŞİM © 2019 - 2025