Yeni bir eve taşınma fikri heyecan verici olsa bile bir o kadar da yorucu bir süreç, farkındayız. Bu noktada taşınma telaşı, kolileme, eşyaların teslimatı ve daha fazlası için oldukça sıkıntılı süreçler gerçekleşebiliyor. Diğer yandan birçok da devlet işi oluyor. Güvenilir bir nakliyat firması bulmak, evin temizlenmesi, eşyanın taşınması, mobilyaların yerleştirilmesi derken koşturmanın bol olduğu bir dönem sizi bekliyor. Fakat bu süreçte çok önemli olan ve mümkünse eve taşınmadan önce halletmeniz gereken bir konu var: Elektrik, su, doğal gaz açtırma! Bu süreç o kadar sıkıntılı olabilir ki bu yüzden de evi taşınma durumunda iken mutlaka bu konu ile ilgili küçükte olsa bazı adımlar izlemelisiniz. Akis halde taşınma konusunda sıkıntı yaşayabilir ya da bir süre elektrik, doğalgazınız olmayabilir. Şimdi, hem hiç aboneliği olmayan konutlar için abonelik işlemlerinde hem de abonelik değiştirme sürecinde neler yapmanız gerektiğini anlatalım!
Elektrik Abonelik Başvurusu Nasıl Yapılır?
Eğer sıfır daireye taşınıyorsanız bu durumda ilk abonelik işlemlerini yaptırmanız gerekiyor. Bunun içinde bulunduğunuz ilin ilgili elektrik dağıtım şirketinin şubelerine giderek abone bağlantı işlemlerini yaptırabilirsiniz. Tabii ki burada elektrik aboneliği için gerekli belgelerin eksiksiz olması oldukça önemli. Aksi halde işleminiz geçersiz olacağından oldukça sıkıntılı süreçler yaşayabilirsiniz. Sıfırdan elektrik aboneliği açmak için gerekli evrak şu şekilde sıralamak mümkün. Buna göre bu belgeleri şu şekilde sıralayabiliriz;
Onaylı elektrik projesi
İskan raporu
Mülkiyete ait bir belge (tapu, ikametgah, kira kontratı vb)
Nüfus cüzdanı
Zorunlu Deprem Sigortası poliçesi
Elektrik Aboneliği Nasıl Alınır?
Elektrik aboneliği ile ilgili diğer bir önemli konu ise aboneliklerin alınma durumu. Evinize elektrik bağlıysa ama aboneliği üzerinize almak istiyorsanız yapmanız gereken oldukça basit: İnternetten abonelik işlemlerinizi yaptırabiliriz. Dağıtıcı elektrik firmasının internet sitesi, gerekli adımlar konusunda sizi bilgilendirebilir. Eğer teknoloji konusunda yetersiz bir durumunuz var ise bu noktada da yapmanız gereken basit. Bunun yanı sıra dağıtıcı firmanın şubelerine giderek de elektrik açtırma işlemini yaptırabilirsiniz. Elektrik aboneliği değiştirme için gerekli evrak ise şu şekilde sıralanabilir:
Ev sahipleri için:
Nüfus cüzdanı
Mülkiyeti belirten belge (kira kontratı, tapu kaydı, lojman tahsis belgesi vb.)
Daireye ait tesisat ya da abone numarası
DASK poliçesi veya poliçe numarası ile poliçe sahibinin T.C. kimlik numarası
IBAN numarası
Kiracılar için:
Ev sahibinin adı, soyadı ve T.C. kimlik numarası
Ev sahibi tüzel kişiyse unvan ve vergi numarası
Mülkiyet belgesi (tapu, kira sözleşmesi vs.)
İnternetten Elektrik Aboneliği Başvurusu Nasıl Yapılır?
Abonelik başvuruları ile ilgili en merak edilen şeylerden biri de internet üzerinden nasıl abonelik başvurusu yapılır sorusudur. Bunun için öncelikle taşınacağınız konuta, adınıza elektrik enerjisi bağlatabilmek için öncelikle ilgili firmaya başvuru yapmanız gerekiyor. Fakat ülkemizde bu konuda yetkili tek bir firma yok. Başvurmanız gereken firma, yaşadığınız şehre göre değişiklik gösterebiliyor. Hiç merak etmeyin; hem bulunduğunuz bölgede hizmet veren elektrik dağıtım şirketini bulmak hem de online elektrik aboneliğine başvurmak çok kolay.
e-Devlet üzerinden elektrik aboneliği başvurusu için öncelikle “Elektrik Görevli Tedarik Şirketlerinin Sunduğu e-Hizmetler” sayfasına gitmelisiniz.
Bu sayfaya gittiğinizde sisteme giriş yapmanız istenecek. Giriş seçeneklerinden birini belirleyip e-Devlet sistemine girin.
Aboneliğin gerçekleştirileceği ili seçin.
Ardından “Bireysel Abonelik Başvurusu” sekmesini tıklayıp buradan yeni başvuruda bulunabilirsiniz.
Ayrıca elektrik abonelik sözleşmesi yapmak için hizmet alacağınız elektrik firmasının internet sitesinde bulunan “Online İşlemler” bölümünden de gerekli işlemleri yapabilirsiniz. Aslında durum bu kadar basit.
Su Abonelik Başvurusu Nasıl Yapılır?
Bir konut için ilk kez su aboneliği başvurusu yapacaksanız su dağıtım firmasının şubesine bizzat başvuru yapabilirsiniz. Bu durumda internet üzerinden bir başvuru söz konusu değildir. İlk kez abonelik açtırma için gerekli belgeler ise şu şekilde sıralanabilir:
Nüfus cüzdanı
Tapu veya kira kontratı
İskan belgesi
Binaya ait şantiye su numarası
Zorunlu Deprem Sigortası poliçesi
İstenilen bazı belgelerin dağıtım firmasına göre değişiklik gösterebildiğini de not düşelim. Gerekli tüm belgeleri, bölgenizin su dağıtım firmasının internet sitesinden öğrenebilirsiniz. Bunun için internetten araştırma yapmanızı ve ona göre bir şekilde ilerlemeniz gerektiğini hatırlatalım. Yoksa eksik belge ile giderseniz süreç uzayabilir ve sıkıntıya düşebilirsiniz.
Su Aboneliği Nasıl Alınır?
Su aboneliği ise başka bir durumdur. Aboneliği üzerinize almak istiyorsanız şubelerden bizzat başvuru yapabilir ya da internetten su açtırma işlemlerini gerçekleştirebilirsiniz. Örneğin İstanbul’da yaşıyorsanız e-devlet’ten online su aboneliği işlemlerini kolaylıkla gerçekleştirebilirsiniz. Eğer kişisel başvuru yapacaksanız aşağıdaki belgelerin eksiksiz olduğuna emin olmalısınız:
Nüfus cüzdanı
Mülkiyeti belirten belge (kira kontratı, tapu kaydı, lojman tahsis belgesi vb.)
Sayaca ait eski bir fatura veya sayaç seri numarası
Sayacın güncel işareti
Zorunlu Deprem Sigortası poliçesi
İnternetten Su Aboneliği Başvurusu Nasıl Yapılır?
Su aboneliğine online başvurmak için e-Devlet uygulamasından yararlanabilirsiniz. Tabii elektrikte olduğu gibi su aboneliğinde de yaşadığınız yerde hizmet veren firmaya başvuru yapmanız gerekiyor. Bu durumda şu adımları izleyerek işlemlerinizi rahatlıkla yapabilirsiniz.
e-Devlet’ten su aboneliği başvurusu için öncelikle “Su ve Kanalizasyon Tedarik Şirketlerinin Sunduğu e-Hizmetler” sayfasına gitmelisiniz.
Sisteme giriş seçeneklerinden birini seçip e-Devlet’e girin.
Abonelik işleminin yapılacağı şehri seçin. Bu bilgi oldukça önemlidir.
Açılan sayfada size hizmet edecek firmayı seçtikten sonra “Yeni Abonelik Başvurusu ve Takibi” sekmesini seçerek yeni başvurunuzu gerçekleştirebilirsiniz.
e-Devlet’e ek olarak bulunduğunuz ilde hizmet veren su tedarik şirketinin internet sitesinden de gerekli işlemleri gerçekleştirebilirsiniz.
Doğal Gaz Abonelik Başvurusu Nasıl Yapılır?
Abonelikler evet kısa gibi işlemler olarak gözükebilir fakat aslında hepsinin kendine özgü durumları vardır. Abonelikler içerisinde en meşakkatlisinin ilk kez doğal gaz aboneliği açtırmak olduğunu söyleyebiliriz. Gerek işlemler gerekse belgeler noktasında oldukça sıkıntılı. Eğer konutunuz için ilk kez abonelik oluşturacaksanız öncelikle iç tesisat için yetkili tesisat firmalarından projelendirme yaptırmanız gerekiyor. Bunun ardından doğal gaz servis kutusu bağlanması ya da sokağınızdan hat geçmiyorsa hat çekilmesi için başvuru yapabilirsiniz. Kontrollerin ardından doğal gaz bağlantısı gerçekleştirilir. Zaten bu aboneliğin bu kadar sıkıntılı olmasının sebebi de bu durumlar. Bu durumlarla ilgili tek bir eksik bile işlemlerin aksamasına neden olabilir. Gelelim bu abonelikler için gerekli belgelere.
İlk kez doğal gaz açtırmak için gereken belgeler ise şu şekilde sıralanabilir:
Nüfus cüzdanı
Daire tapusu
Zorunlu Deprem Sigortası poliçesi
Eğer apartmana hat çekiliyorsa ve apartman 8 bölüm ya da fazlasından oluşuyorsa noter tasdikli apartman karar defterine kayıt notu
Yapı ruhsatı
Numarataj belgesi
Bina metrekare cetveli
Daha önce doğal gaz bağlantısı olmayan bir konuta ya da apartmana doğal gaz bağlatmak için ihtiyaç olan belgeler, dağıtım firmalarına ya da evinizin bulunduğu yerde hat olup olmadığına göre farklılık gösterebilir. Bu nedenle bölgenizin dağıtım firmasının internet sitesini inceleyerek gerekli detayları öğrenmenizi öneririz.
Doğal Gaz Aboneliği Nasıl Alınır?
Doğal gaz aboneliğini üzerinize alacaksanız işiniz zor değil; merak etmeyin. Bu noktada herhangi bir sorun çıkmaz. Doğal gaz abonelik değiştirme için gerekli evrak ile birlikte dağıtım firmalarının şubelerinden başvuru yapabilirsiniz. Dilerseniz dağıtımcıların internet sitelerinden de online başvuru yapabilirsiniz.
Şubelerden bizzat başvuru yapacaksanız ihtiyacınız olan belgeler şöyle:
Nüfus cüzdanı
Mülkiyeti belirten belge (kira kontratı, tapu kaydı, lojman tahsis belgesi vb.)
Daireye ait tesisat ya da abone numarası
Zorunlu Deprem Sigortası poliçesi
Doğal gaz açtırma ücreti ise hangi doğal gaz elemanlarını (kombi, ocak gibi) açtıracağınıza göre farklılık gösterebiliyor. Bunları da dikkate alarak hareket ederseniz daha kısa sürede işlemlerinizi yapabilirsiniz.
İnternetten Doğal Gaz Aboneliği Başvurusu Nasıl Yapılır?
Doğal gaz abonelik başvurusunu e-Devlet üzerinden yapmanız mümkün diğer tüm abonelikler gibi. Peki, sözleşme yapacak kişinin başvuru yapması gereken bu online işlemler nasıl gerçekleştirilir?
Online doğal gaz abonelik başvurusu yapmak için e-Devlet’te “Doğal Gaz Dağıtım Şirketlerinin Sunduğu e-Hizmetler” sayfasına gidin.
Sisteme giriş seçeneklerinden birini seçip e-Devlet’e girin.
Doğal gaz abonelik hizmeti almak istediğiniz il seçimini yapın.
Ardından “Bireysel Abonelik Başvurusu” sekmesini tıklayın ve başvurunuzu gerçekleştirin.
e-Devlet’in yanı sıra bulunduğunuz şehirde doğal gaz dağıtımını sağlayan firmanın internet sitesinden de abonelik başvurusunda bulunabilirsiniz. Bu adımlar sayesinde oldukça kısa sürede abonelik işlemlerinizi halledebilirsiniz.
Tüm bunları gördüğünüz gibi internet üzerinden halletmeniz mümkündür. Bu yüzden bu konuda interneti iyi kullanarak kısa sürede tüm işlemlerinizi halledebilirsiniz. Bu işlemleri hallettikten sonra da kısa süre sonra işlemleriniz olur ve evinizde keyif yapabilirsiniz. Bundan sonra da eviniz için yerleşme kısmı ile ilgilenebilir yine aynı şekilde evinizin güvenliğini sağlayabilirsiniz.
CopyrightSG GARANTİ BİLİŞİM © 2019 - 2025