Ehliyet Yenileme İşlemleri Nelerdir?

Yazar: Melike Kayabaşı | 05 Şubat 2024

Ehliyet konusu ülkemizde oldukça fazla soruya neden olan konuların başında gelmektedir. Sanılanın aksine ehliyet aldığınızda tüm işlemler bitmez. Gelin hep birlikte ehliyet yenileme işlemleri hakkında detaylı bir inceleme yapalım.

Ehliyet işlemleri bazı durumlarda kafa karıştırıcı olabiliyor. Ehliyeti alması ne kadar zor ise de diğer işlemleri de o kadar yorucu olabilir. Fakat eğer ehliyet işlemleri hakkında ufakta olsa bilgi sahibi olursanız bu zorluk hayatınızı etkilemez. Öncelikle bilmelisiniz ki ehliyet aldıktan sonra işlemleriniz bitmeyecek. Bu noktada bazı adımları da bilerek ilerlemelisiniz. Bunlardan biri de ehliyet yenileme işlemleri. Ehliyet yenileme işlemleri Karayolları Trafik Kanunu gereğince yasal olarak eski tip sürücü belgelerinin geçerlilik süresi 31 Aralık 2022 yılında sona erecek. Bu da demek oluyor ki hala eski tip ehliyet kullanıyorsanız en kısa süre içerisinde ehliyetinizi yenilemeniz gerekmekte. Bu yenileme işlemi için bazı adımları ve belgeleri de bilmelisiniz. Buna adım adım ilerleyerek gidebilir ve ehliyet yenileme işlemleri konusunda kafanızdaki soru işaretlerini yok edebiliriz.

Ehliyetimi Yenilemek için Hangi Adımları Yapmalıyım?

Ehliyetinizi yenilemek için yapmanız gereken ilk adım sağlık raporu almaktır. Ardından işlemlerinize başlayabilirsiniz. Hastaneden alacağınız “sürücü olur” ibareli yazı ile işlemlerinize devam edebilirsiniz. Ardından Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğü internet sitesinden ya da online olarak ya da ALO 199 hattını arayarak yeni sürücü belgesi için randevu almanız gerekmekte. Randevu almak bu noktada en zor olan şeydir. Bu yüzden en kısa sürede bu randevu işini halletmek için sizin iyi olacaktır. Ardından nüfus müdürlüğü üzerinden ehliyet randevunuzu aldınız. Şimdi, yapmanız gereken işlem ise başvuruda sizden istenecek belgeleri hazırlamak. Bu noktada oldukça dikkatli olmalısınız çünkü herhangi bir belgeniz eksik olduğu durumda ehliyet yenileme işleminizde problem yaşayabilirsiniz. Peki, sürücü belgesi yenileme için gerekli evraklar nelerdir gelin inceleyelim.

  1. Gerekli harçların ödendiğine dair belge: Ehliyet yenileme ücretini ödediğinize dair belge almak yapmanız gereken ilk işlemlerden biridir.
  2. Sağlık Raporu: Nüfus Müdürlüğüne başvurmadan önce gerekli hastanelerden aldığınız “Sürücü olur” sağlık raporu ehliyet yenileme için önemli bir belgedir.
  3. Nüfus Cüzdanı veya Pasaport: Başvuru esnasında Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı kimlik kartına, süresi dolmamış pasaporta veya resmi iş kimliğine ihtiyacınız vardır. Bu yüzden bunlardan herhangi birini yanınızdan ayırmamalısınız.
  4. Adli Sicil Belgesi: Başvuru esnasında yanınıza almanız gereken bir diğer belge de adli sicil belgesidir. Bu belgeyi e-Devlet üzerinden temin edebilirsiniz.
  5. 1 Adet Biyometrik Fotoğraf: Ehliyetini yenilemek isteyen kişiye ait olan biyometrik fotoğrafın son 6 aydan eski olmaması en çok dikkat edilen bir konudur. Bu yüzden güncel bir biyometrik fotoğrafınızı yanınızda taşıyınız.
  6. Kan Grubu Kartı: Ehliyetini yenileyen kişinin kan grubu kartı olmalıdır.  Eğer ki kan ile ilgili bir şey bilinmiyorsa kişinin kan grubunu belirten sağlık kurumu raporunu da başvuruda yanında getirmesi gerekmektedir.

Geçici Sürücü Belgesi ile Yenilen Sürücü Belgenizi Bekleyebilirsiniz

Ehliyet yenileme işlemlerinde bu işlemler olurken ehliyet konusunda ne yapacağını bilmeyen ya da merak eden birçok kişi var. Bu durumda sizlere geçici sürücü belgesi verilmektedir. Ehliyet yenileme işlemlerini yaptıktan sonra ehliyet yenileme başvurunuz yetkili birimler tarafından onaylandığında, 15 gün geçerli olan geçici ehliyet belgesini e-Devlet Geçici Sürücü Belgesi Sorgulama sayfasından rahatlıkla bulabilirsiniz. Bu sayede ehliyetiniz elinize ulaşana kadar geçici sürücü belgesi ile trafiğe çıkmaya devam edebilirsiniz. Eğer ki yenilediğiniz sürücü belgeniz beklediğinizden daha uzun süre gelmediyse ya da teslim süresinin uzaması durumunda, sürücünün talebi ile geçici sürücü belgesinin süresi uzatılabilir veya yeni bir belge oluşturulabilir. Bu konuda yetkililerle görüşebilirsiniz. Diğer bir durum ise sürücü belgesinin çalınması ya da kaybolması durumudur. Sürücü belgesinin kaybolması veya çalınması durumunda yapılacak işlemler için bilgi edinmek isterseniz de yine aynı şekilde yetkililer ile görüşebilirsiniz. Bu konu hakkında sizlere yardımcı olacaklardır.

2022 Ehliyet Yenileme Ücreti Ne Kadar?

Ehliyet yenileme işlemlerinde en çok merak edilen şeylerden biri de ehliyet yenileme ücretleridir. Eğer eski tip sürücü belgesine sahipseniz ve ehliyetinizi bu sebeple yenileyecekseniz toplam 15 TL harç ödemesi yapmanız gerekmektedir. Bu tutar şu şekilde hesaplanmıştır. 13 TL değerli kağıt bedeli ve 2 TL polis vakfı hizmet bedelinden oluşur. Eğer ki yeni tip ehliyete sahipseniz ve ehliyetinizin süresi dolduysa ödemeniz gereken tutar değişmektedir. Bunun tutarı ise 280 TL olmaktadır. Bunun için değerli kağıt bedeli ve 65 TL polis vakfı hizmet bedeli olarak harç 345 TL’dir. Bu noktada harcı nereye ödemeniz gerektiğini bilmelisiniz. Ödemeniz gereken harcı, Gelir İdaresi Başkanlığı ve Türk Polis Teşkilatını Güçlendirme Vakfı ile anlaşmalı bankaların şubelerinden, ATM kanalları veya internet bankacılığı üzerinden ödeyebileceğinizi unutmayın. Bu giderlerin ödenmemesi durumda ileride problem yaşayabileceğinizi de unutmamalısınız. Bu yüzden en kısa sürede ehliyet yenileme işlemleri için gerekli belgeleri toplayarak nüfus müdürlüğünden randevu almalı ve işlemlerini en kısa sürede halletmelisiniz.

 


satisgaranti.com'da yer alan kullanıcıların oluşturduğu tüm içerik, görüş ve bilgilerin doğruluğu, eksiksiz ve değişmez olduğu, yayınlanması ile ilgili yasal yükümlülükler içeriği oluşturan kullanıcıya aittir. Bu içeriğin, görüş ve bilgilerin yanlışlık, eksiklik veya yasalarla düzenlenmiş kurallara aykırılığından satisgaranti.com hiçbir şekilde sorumlu değildir. Sorularınız için ilan sahibi ile irtibata geçebilirsiniz.

CopyrightSG GARANTİ BİLİŞİM © 2019 - 2025