Araçlarda Uyarı Lambaları ve Anlamları Ne Anlama Gelmektedir?

Yazar: Melike Kayabaşı | 05 Şubat 2024

Teknolojinin gelişmesi ile birlikte araçlarda da birçok değişiklik oldu. Tabi ki bu yeniliklerin ilk amacı güvenliği sağlamak oldu. Fakat artan araba sayısı ve rekabet ortamı ile de markalar farklı teknolojileri markalar ve modellerle birleştirdi. Bu noktada da yenilikler otomotiv sektöründe de bir kriter haline geldi. Bu teknolojilerden biri de uyarı lambaları. Öyle ki yeni model araçların en büyük özelliklerinden birisi uyarı lambalarıdır. Bu lambaların görevi aracınızın herhangi bir şekilde zarar almasını önlemektir ve bunu yaparken sizin güvenliğinizi sağlar. Ancak bizler genelde bu uyarı ışıklarının da anlamlarının ne olduklarını çok fazla bilmeyiz. Bu yüzden de işlevsel olarak bu lambaları kullanamayız. Diğer yandan bunu anlamamamızın diğer bir sebebi de üstelik bazı araçlarda panelde Türkçeleştirme yapılmadığı için yabancı dilimizde yoksa o zaman bir panik haline gireriz. Biz de bu yazımızda size uyarı lambaları ve anlamları hakkında bilgi vermek istedik. Sizler de bu anlamları bilerek aracınızın ne demek istediğini görebilirsiniz.

HEMEN MOTORA BAKIM YAPIN

Aralarda oldukça fazla lamba olabilir ve bu kafa karıştırıcı olabilir fakat bunların da bir önem sırası vardır. Öyle ki motor ile ilgili olan bu lamba araçta en önemli uyarı lambalarından bir tanesidir. Yandığı zaman insan da bir gizem oluşturur ve ne yapacağınızı bilemeyebilirsiniz. Fakat hiç paniğe kapılmanıza gerek yok bu ışık yandığında aracınız normal seyirde devam ediyorsa o zaman uygun bir zamanda servisinizden bakım için randevu alın ve zamanında aracınızı servise yetiştirin. Bu sayede aracınızın hasar görmesini engelleyebilirsiniz.

KİLİTLEME ÖNLEYİCİ FREN SİSTEMİ YA DA ABS

Kilitleme önleyici fren sistemi ya da diğer bir adı ile abs ışığı araç için diğer önemli ikazlardan biridir. Öyle ki bu ışığın yanması demek aracınızın ABD sisteminin devre dışı kaldığını gösterir. Burada frenleriniz yine çalışacaktır ancak ABD devreye girmeyecektir. Kontrol edilmesi gereken bu lambanın önemini bildiğinizden hemen sorunu çözmeniz gerektiğini de öğrenebilirsiniz.

MOTOR YAĞI

Diğer önemli ikazlardan biri de motor yağı ile ilgili ikaz lambasıdır. Bu ışığı sürekli yanıyor olması demek yağ basıncınızın düşük olması demektir.  Burada yapılması gereken işlem aracın hemen durdurulmasıdır.  Eğer ki bu şekilde devam ederseniz aracınız ciddi anlamda motor arızası verebilecektir ve bu aracınız ve masraf olarak oldukça yüksek bir meblağ olacaktır. Servis noktasına varıncaya kadar yetecek yağı araca ekleyerek servise devam edebilirsiniz. Bu lambada unutmamanız gereken şey hemen bir servise götürmektir.

HAVA YASTIĞININ HAZIR OLMA DURUMU

Hava yastığı hazır olma durumu ile ilgili lambalardan bilmeniz gereken detay bu ışık lambası yalnızca kontağı çevirdiğiniz anda yanması gerekir. Eğer ki sürekli yanıp sönüyor ya da kontağı çevirdiğinizde yanmıyorsa hava yastığı sisteminizin hemen kontrol edilmesi gerekir. Bu durum herhangi bir kaza anında sizlerin güvenliği açısından oldukça önemlidir. Eğer ki bu lamba sürekli yanıyorsa mutlaka hızlıca arabanızı servise götürmeniz gerekmektedir. Aksi halde oldukça sıkıntılı büyük ya da küçük kaza yaşama durumunda yaralanabilir, kendinize ve çevrenize güvenlik sorunu çıkartabilirsiniz.

DÜŞÜK MOTOR SOĞUTMA SUYU SEVİYESİ

Düşük motor soğutma suyu seviyesi ile ilgili lamba bu uyarı aracınıza su ekledikten sonra da yanmaya devam ediyorsa en kısa süre içerisinde aracınızı bakım yaptırmaya götürmelisiniz. Aksi halde aracınız hararet yapabilir ve bu durum aracınız açısından hiç iyi olmayabilir. En kısa sürede götüreceğiniz aracınız ile ilgili bu problemde mutlaka acele etmelisiniz.

AKÜ LAMBASI (ŞARJ SİSTEMİ)

Akü lambası araç ikaz uyarılardan en önemlilerinden biridir. Öyle ki bu lambanın sürekli yanıyor olması akünün şarj edilmediğini gösterir ve bir müddet sonra yolda kalacağınızın işaretidir.  Bu nedenle hemen bir elektrikçiye uğramanız gerekir. Unutmayın, akü aracınızın hareket etmesini sağlayan bir sistemdir ve sıkıntı halinde oldukça sıkıntılı olabilir. Bu durum da acilen servise gitmeniz çok önemlidir. Diğer yandan uyarı lambaları ile ilgili diğer detayları kitapçıktan öğrenebilirsiniz.  Bu noktada bir uyarı lambasının ne olduğu konusunda bilginiz yoksa tanımlar için aracınızın kullanım kılavuzuna bakın. Aracınızın uyarı lambalarının tam olarak neyi anlattığını bildiğinizden emin olun. Aksi halde oldukça büyük sorunlar yaşayabilirsiniz.

EGZOZ SİSTEMİ KONTROL LAMBASI ARAÇ GÖSTERGESİ

Bu uyarı göstergesi araç ilk çalıştığında yanar ve söner ve bu durum normal olandır. Eğer aracınız hareket halindeyken bu ikaz ışığı yanmaya başladıysa veya araç çalıştıktan sonra sönmüyor ise aracınızın acilen servise götürülmesi gerekiyor demektir. Eğer yanıp sönüyorsa aracınızın servise ihtiyacı var anlamına gelir. Trafiğin ortasında böyle bir durumda kalırsanız da hemen kenara çekmelisiniz. Çünkü egzoz sistemi uyarı lambası yandığında aracı kullanılmaya devam ederseniz, aracınızın emisyon kontrol sistemi zarar görür. Bu da aracınızın performansı için oldukça kötüdür.

ADAPTİF HIZ SABİTLEME ARAÇ İKAZ IŞIĞI

Adaptif hız sabitleme araç ikaz ışığı araç için oldukça önemli bir teknolojidir. Öyle ki bu uyarı lambası otomatik vitesli araçlar için geçerlidir. Otomatik vites kolunun hareket etmesi için fren pedalına basmanız gerektiğini gösterir. Aksi halde araba performansı olumsuz anlamda etkilenir.

YAKIT MİKTARI UYARI LAMBASI

Yakıt miktarı uyarı lambası araç ile ilgili en çok bilinen uyarı lambalarından biridir. Buna göre bu ikaz araçta 7 litre yakıt kaldığını gösterir. Bunun için benzinliğe uğramanız gerekmektedir. Eğer aracınıza yakıt alındığınız halde bu arıza lambası yanıyorsa servise başvurmanız gereklidir. Bu aracınızın ikaz lambasında bir sorun olduğu anlamına gelir.

CAM YIKAMA SUYU ARABA GÖSTERGELERİ

Cam yıkama suyu araba göstergeleri ikaz ışığının sürekli yanması cam suyunun bittiği anlamına gelir. Cam suyunu servise girmeden kendinizde doldurabilirsiniz. Ama herhangi bir bilginiz yoksa servise başvurabilirsiniz. Aksi halde benzinliklerden rahatlıkla dolum yapabilirsiniz.

DİZEL MOTOR İKAZ GÖSTERGESİ

Dizel motor uyarı ikaz göstergesi Dizel araçlarda bulunan bir arıza lambasıdır. Araçta kontak açıldığında yanar. Söndükten sonra marşa basılır. Eğer sürüş sırasında bu uyarı ışığı yanarsa aracı acilen servise götürmeniz gerekmektedir. Aksi halde aracınızda sıkıntı yaşayabilirsiniz.

DİFERANSİYEL KİLİT ARIZA LAMBASI

Diferansiyel kilit arıza lambası hızınızın aşırı olması bu ikaz ışığının yanmasının birinci sebebidir. Bir diğer anlamı ise arka aks diferansiyel kilidinde mekanik blokaj var demektir. Araba göstergeleri arasında en az rastlanan göstergedir. Bununla ilgili bir problem yaşadığınızda mutlaka servise başvurmanız gerekmektedir. Aksi halde araç ile ilgili sıkıntılar yaşayabilirsiniz.

Sürüş ve yolcu güvenliği açısından çok önemli olan araç ikaz işaretleri mutlaka dikkate alınmalıdır çünkü bu lambaların hepsinin bir amacı vardır. Diğer yandan araç arıza lambaları olarak da bilinen bu simgelerin pek çoğu evrenseldir. Aracın modeline göre hem simgelerde hem de konumlarında bazı değişiklikler meydana gelebilir. Her araç için özel olarak hazırlanan araç kullanım ve bakım kılavuzu içerisinde arıza işaretleri, araba göstergeleri anlamları resimli ve yazılı olarak anlatılmıştır. Bunları okumak ve gelişen teknoloji ile birlikte bu anlamaları bilmek araç kullanma konusunda da sizlerin konforunu arttırır ve en önemlisi güvenliğiniz için çok önemlidir.

Aynı zamanda araç içi göstergelerin önem derecelerine göre renklendirme sistemi bulunmaktadır. Araç göstergelerinde kırmızı, kehribar, yeşil ve mavi renkler kullanılır. Bu renklerinde aslında belirli bir anlamı vardır. Kırmızı yanan simgeler çok acil bir sorun olduğunu ifade ederken mavi ve yeşil araba uyarı işaretleri daha az acil durumlarda örneğin düşük ön cam yıkama sıvısı gibi uyarılarda yanar. Yanan ikaz ışıkları renklerinden bağımsız olarak mutlaka ciddiye alınmalıdır. Buna göre sizler de ne yapıp ne yapmayacağınıza karar verebilirsiniz. Diğer yandan bu yazıda yer verdiğimiz tüm ikaz işaretleri akaryakıtlı araçlar için geçerlidir. Elektrikli araçlar söz konusu olduğunda araç işaret lambaları ciddi farklılıklar göstermektedir. Eğer böyle bir araca sahipseniz bu ikaz lambaları sizlere farklı gelebilir. Diğer yandan zaten bu araçlar yüksek teknolojili motor tasarımları sayesinde çok daha az ikaz ışığına sahiptir. Doğa dostu ve yüksek performanslı elektrikli arabaların avantajları hakkında bilgi almak isterseniz ilgili blog içeriğimize göz atabilirsiniz. Araçlara ve araç teknolojilerine ilgi duyuyorsanız arabalarla ilgili ilginç bilgiler yazımızı incelemenizi öneririz.


satisgaranti.com'da yer alan kullanıcıların oluşturduğu tüm içerik, görüş ve bilgilerin doğruluğu, eksiksiz ve değişmez olduğu, yayınlanması ile ilgili yasal yükümlülükler içeriği oluşturan kullanıcıya aittir. Bu içeriğin, görüş ve bilgilerin yanlışlık, eksiklik veya yasalarla düzenlenmiş kurallara aykırılığından satisgaranti.com hiçbir şekilde sorumlu değildir. Sorularınız için ilan sahibi ile irtibata geçebilirsiniz.

CopyrightSG GARANTİ BİLİŞİM © 2019 - 2024