resim

Araçlarda ASR (Anti-Patinaj Sistemi) Nedir?

Yazar: Melike Kayabaşı | 05 Şubat 2024

Teknolojinin gelişmesi ile birlikte araçlarda da yeni sistemler kullanılmaya başladı. Yeni teknolojik gelişmelerin ışığında pek çok araç modeli sistematik ve kullanımı kolay donanımlar ile kullanıcıya birçok kolaylık sağlamıştır. Zaten bu sistemlerin temel amacı da sürücünün konforlu bir şekilde seyahat etmesini sağlamaktır. Bu noktada yeni sistemlerden biri de Anti-patinaj sistemidir.
Özellikle de yeni nesil otomobillerde sıkça kullanılan bir sistem olan aynı zamanda ABS sistemi ile devrede olabilen ve benzerlik gösteren Anti-Patinaj adı verdiğimiz ASR sistemini detaylıca incelemek sürücüler için de önemli. Çünkü bu sistem sayesinde araçlarda gereken güç kontrol dengesi sağlanarak yol konumu ve takibini stabil hale getirilmesi hedefleniyor ve sistem de buna göre çalışıyor. Peki, ASR sistemi nasıl çalışır? İnceleyecek olursak ilk olarak bu sistem; araçlarda genellikle ilk hareketinden itibaren, anlık kalkışlar esnasında gaza yüklenildiği durumda kısa bir ara patinaj yaptığına muhakkak şahit olmuşsunuzdur. Bu durumda ortaya çıkan bir sistemdir. Aracın patinaj yapması ise hız kaybına ve savrulmaya neden olacaktır. ASR sistemi ise tam burada devreye girmesiyle lastiklerde bulunan akıllı sensör sayesinde ABS sistemi ile hidroliği yardımı ile fren sistemini uyararak aracın stabil bir ivmelenme ile kalkışını sağlar. Bu da patinaj çekmeyi engeller ve araca kolaylık sağlar. Bu hem sizi de kolaylık sağlar.
ASR (Anti-Schlupf Regelung) veya Anti-Patinaj Sistemi fren sistemine yardımcı olan, araçlardaki patinajı ve kaymayı engelleyen bir sistemdir. Kullanıcı için tamamen kolaylık sağlayan bir sistem tasarımı olan bir mekanizmaya sahiptir. Buna göre eğer sizler de yeni araç bakıyorsanız mutlaka bu sisteme de göz atın deriz.

ASR Sistemine Yardımcı Elemanlar Nelerdir?

Lastik Basınç Sensörü ve Algılayıcısı

ASR sistemine yardımcı pek çok sistem vardır. Bunlardan biri de araçların lastiklerine yerleştirilen, aracın hızını algılayıp sisteme bunun bilgisini veren sensörlerdir. Aynı zamanda bu sensörler dönüş hızlarını ve zeminin yapısına göre hesaplayarak ABS sistemine komut gönderen, araçta patinaj düşmesi tehlikesine karşın anlık uyarı yapan ve fren sistemini harekete geçirerek çalışan parçalardan oluşur. Bu da sisteme yardımcı olan ilk etmendir.

ABS (Anti-Lock Breaking) Sistemi

Diğer bir yardımcı sistem olan ABS Sistemi, ASR sisteminden gelen komutları uygulayan bir algoritma ile kullanıcıya zemin ve lastik durumları için kullanıcıya bilgi verir. Bu komuta göre lastiklerde buna bağlı olarak algılanma yapılarak, lastiklerin patinaja girmeden fren sistemini harekete geçirmesi ile güvenli sürüş imkanı verir. Bu da güvenli bir seyahat için çok önemlidir.

ECU (Electronic Control-Unit)

ECU sistemi de ASR için oldukça önemlidir. Buna göre ASR sistemi ile devreye giren bir toplayıcı sistem diyebiliriz. Aracın beyni olarak görev yapan en önemli kısımlardan birisidir ve çok fonksiyonludur. Bu sistem araçtaki yer alan sensörlerin tarama yapıp, algıladığı bilgileri bu üniteye aktararak, bu ünite içerisinde araç sürüşünün güvenliği ve konumu açısından tüm sistemleri devreye alarak (yol kontrolcüsü, hız kontrolcüsü ve şerit takip sistemleri vs.) ilgili takibi sağlayarak algoritma ile çalışan bir sistem bütünüdür.
ASR ve ABS sistemlerini de yöneten bu birim, yardımcı bileşenler ile harekete geçen bir algoritma ile aracın patinajını minimuma indiren bir sistemdir. Birlikte çalışırlar ve birlikte oldukça önemli bir göreve sahiptirler.

ASR Ne İşe Yarar Ve Hangi Araçlara Uygulanabilir?

ASR ile ilgili en merak edilen şeylerden biri de ne işe yaradığıdır. Aslında bu durumu yukarıda detaylıca inceleme şansımız oldu fakat detaylarını bilmek de çok önemlidir. Diğer yandan bu sistemin hangi araçlara uygun olduğu da sürekli olarak tartışılan bir meseledir. Buna göre patinaj önleyici sistem (ASR), ABS ve enjektör sistemine sahip tüm araçlara uygulanabilir. Karlı, çamurlu ve buzlanma görülen yollarda hayati önem taşıyan bu sistemden dilediğiniz zaman aracınızla devreden çıkabilirsiniz. Bu size bağlıdır. Ancak, zorlu yol koşullarında olduğu kadar şehir içi trafiğinde de güvenliği sağlayan ASR ’nin aktif olması, beklenmedik olumsuzluklara karşı güvenliğiniz için alınabilecek en iyi önlemlerden bir tanesidir. Bu sayede hem kendiniz hem de çevre için güvenliği sağlamış olursunuz. Bu sistem ile emniyetli bir yol tutuşu ihtiyacının maksimum seviyeye çıktığı kış şartlarında, yağışlı havalarda ve zorlu arazi koşullarında ise ASR sistemi, aracın kaymasını ve boşa dönen tekerleklerden kaynaklı aracın savrulmasını önlemesini sağlayabilir ve bu noktada oldukça düşük kaza seviyesine aracınızı indirebilirsiniz. Bilindiği üzere patinaj yapan bir araç, yavaş ve dengesiz bir kalkış yapar. ASR sistemi, seyir sırasında güçlü bir yol tutuşu sağladığı gibi kolay ve hızlı kalkış için de önemlidir. Bu yardımcı sistemle; araçtaki lastiklerin ömrünü uzar, aks ve iskelet sistemleri daha sağlıklı çalışarak, debriyaj balatası ve şanzıman gibi donanımların aşınmasına engel olur ve tüm mekaniksel aksamların dayanıklılığını artırır. Bu da aslında bu sistemin ne kadar önemli olduğunu anlamanıza yetecektir.

ASR fren sisteminin faydaları nelerdir?

•    Bu sistemin belki de en önemli faydası tabi ki sürücü ve yolcuların can güvenliğini sağlamaktır.
•    ASR sistemi ile aracın yolda savrulmasını engellenir, seyir halinde denge sağlanır.
•    Islak, toprak ya da buzlu yollarda güvenli sürüş imkanı sağlayarak, bu tip yollarda kolayca kalkış imkanı verir.
•    ASR sistemi otomobilin lastiklerinin yanı sıra aks, debriyaj balatası ve şanzıman gibi aktarma organlarının da ömrünün uzamasına yardımcı olur.
•    Araçta yer alan uyarı düğmeleri sayesinde bozuk veya kaygan bir zemine girildiği zaman bu sistem sürücü uyarır.
•    Aracın patinaj yapmadan kalkmasını sağlar, kalkış hızını artırır ve aracın performansının düşmesini engeller.

Tüm bunlar dışında bu sistemlerin en büyük yararı sürücüyedir. Bu yüzden de kişiler bu sistemi oldukça merak etmektedir. Diğer yandan araçlarda seyir halinde iken kullanılan tüm sistemler, aracınızın sürüş güvenliği ve konforlu bir yolculuk sağlamanız için geçerli ve zorunlu olsa bile, bu sistemlerden dolayı bir çok kullanıcının aklında oluşabilecek soru işaretleri araç kullanıcılarını oldukça meraklı ve cazip hale getirmektedir. Bu noktada sürücüler de bu tarz araçlara ilgi gösterirler. Sizler de bu sistemi deneyimleyebilir ve sürüşün keyfini çıkartabilirsiniz. 


satisgaranti.com'da yer alan kullanıcıların oluşturduğu tüm içerik, görüş ve bilgilerin doğruluğu, eksiksiz ve değişmez olduğu, yayınlanması ile ilgili yasal yükümlülükler içeriği oluşturan kullanıcıya aittir. Bu içeriğin, görüş ve bilgilerin yanlışlık, eksiklik veya yasalarla düzenlenmiş kurallara aykırılığından satisgaranti.com hiçbir şekilde sorumlu değildir. Sorularınız için ilan sahibi ile irtibata geçebilirsiniz.

CopyrightSG GARANTİ BİLİŞİM © 2019 - 2025