Araç içi birçok özellik gelişmektedir. Bunlardan biri de araçlarda en önemli şeylerden biri de yüksek performans, güvenlik mekanizması, güçlü motor özellikleri sağlayan pek çok faktördür. Bu faktörler bazı durumlarda ve salınımlar sonucunda doğaya zarar verir. Çevre dostu ve dizel motorlu araçlardaki gaz salınımını azaltmaya yönelik bir çözüm olan adblue ise doğayı korumayı hedefleyen araç uygulamalarından biridir. Özellikle de bu durum son dönemde çok popülerdir çünkü çevreye karşı duyarlı birçok mekanizma gerçekleştirilmektedir. Peki Adblue nedir?
Adblue Nedir?
Çevresel bazı yenilikler artık araçlar içinde geçerlidir. Bunlardan biri de Adblue sistemidir. Bu sistem, dizel araçların atmosfere saldıkları zararlı gazları azaltmak için tercih edilen bir egzoz sıvısıdır. Sanılanın aksine içinde blue kelimesi geçse de adblue, mavi değil renksiz ve zehirsizdir. Bu noktada çalışma prensibi olarak da şu şekilde bir yöntemi vardır; Adblue sıvısı minerallerinden ayrıştırılarak suda hazırlanır ve sentetik üretim aşamasından geçen ürenin %32.5 oranındaki çözeltisi haline gelir. %32.5 oranındaki temizlenmiş üre dışında ise %67.5 oranında saf sudan meydana gelir. Bu sistem aslında daha çok dizel araçlarda tercih edilmektedir. Buna göre adblue, emisyon sıvısı görevini üstlenerek egzoz gazında yer alan ve çevreye zarar veren azot oksit maddesinin azaltılmasını sağlar. Diğer yandan dizel araçlarda araç motorundan salınan yüksek sıcaklığa sahip olan egzoz gazının üzerine adblue sıvısı püskürtülerek amonyağa dönüştürülebilir. Sıcaklığın etkisiyle dizel yanması meydana gelir ve nitrojen oksit maddesi ile reaksiyona girer. Bu reaksiyon ile parçalanan atık su buharı zararsız nitrojen içerir.
Adblue Sistemi Ne İşe Yarar?
Adblue sisteminin tek bir amacı vardır. Bu da çevreye karşı zararlı olan ve çevreye salınan azot oksit gazının emisyonunu düşürmek ve zararlı gaz miktarını azaltmaktır. Diğer yandan çevreye karşı oluşan olumsuz gazlar için zaten araçlarda SCR sistemi yer alır. Fakat bazı durumlarda SCR sistemleri yetersiz gelir. Böyle, filtrenin yetersiz kaldığı durumlarda devreye girerek SCR katalizörü ve adblue ile birlikte çalışır. Böylece atmosfere ciddi anlamda zarar veren azot oksit gazının salınımı azaltılır ve hava kalitesi korunur. Çoğu kişi de bu sistemin araçlarında olmasını önemser. Adblue çözeltisi toksik olmayan çevre dostu çözümlerden biridir ve zararlı gaz emisyon değerini yüksek oranda düşürür. Adblue çözeltisinin kullanılabilmesi için araçta SRC sisteminin yer alması gerekir. SRC sistemi işlevini yerine getirmediği takdirde araç motorunda yanan yakıt, dizel partikül filtresi üzerinden geçerek atmosfere salınım yapar. Dizel partikül filtresi, azot gazlarında karbon gazları kadar filtreleme yapamaz. Bu nedenle azot gazları için SCR sisteminin gösterdiği performans, dizel partikül filtresine oranla daha yüksektir.
Adblue Sistemin Araçlara Faydaları Nelerdir?
Yalnızca SCR sistemine sahip dizel araçlarda kullanılan adblue çözeltisinin faydaları vardır. Bunlardan ilk tabi ki çevre ile ilgilidir. Adblue, dizel motorlu araçların atmosfere saldıkları zehirli gaz emisyonunu düşürerek hava kirliliğini önlemeye yardımcı olur. Bu da sağladığı en önemli faydadır. Diğer bir faydası ise adblue, zehirli azot oksit gazını nitrojen ve oksijene dönüştürür. Ardından egzozdan azot oksit yerine nitrojen ve oksijen çıkar. Egzoz borusundan çıkan bu iki gaz ile azot oksit emisyonu büyük bir ölçüde düşürülür. Son olarak ise bu sistemin sağladığı diğer bir fayda ise bu ssitem ile Adblue, motor performansının artmasına yardımcı olur ve yakıt tüketimini dengeler. Böylelikle son dönemde en çok problem olan yakıt konusunda da tasarruf sağlarsınız.
Bu konuda sürücüler en çok yakıt tasarrufu konusunu merak eder. Yapılan araştırmalara göre dizel yakıta oranla çok daha az yer kaplayan adblue çözeltisinin uzun süreli ve düzenli kullanımı ile yakıt tasarrufu sağlanması mümkündür. Tabi bunun için bazı kriterler vardır. Buna göre elde edilen yakıt tasarruf değeri ise aracın motor gücüne, ağrılığına, sınıfına ve beygir gücüne göre değişkenlik gösterebilir. Genel olarak SCR sistemine sahip olan dizel araçlarda elde edilen yakıt tasarrufu değeri %6 ile %8 arasında olabilir. Adblue çözeltisinin dizel yakıt ile karışım oranı sabittir ve dizel yakıta göre eklenir. Örneğin %4 karışım oranında 1000 litre dizel yakıt için 40 litre adblue çözeltisi kullanılır. Bu noktada bu sistem ile oldukça iyi bir şekilde tasarruf sağlayabilirsiniz.
Adblue Hangi Araçlarda Vardır?
Adblue sistemi ile ilgili en önemli şeylerden biri de az yer kaplaması, atmosfere salınan zararlı gazları büyük ölçüde düşürmesi ve düzenli kullanımda yakıt tasarrufu sağlamasıdır. Bu nedenle adblue kullanımı büyük önem arz eder. Aynı zamanda gün geçtikçe yaygınlaşan dizel yakıtlı ve SRC sistemi teknolojisine sahip araçlarda adblue kullanılabilir. Tarım makinesi, araba, minibüs, kamyon ve otobüs gibi pek çok araç sınıfında yer alan adblue, dünya genelinde pek çok araç markası tarafından tercih edilir. Böylelikle hem tasarruf hem de çevreci bir yaklaşım sağlayabilirsiniz.
Adblue Nerelerde Satılır?
Adblue sistemleri eskiden yalnızca kamyon, tır ya da yolcu otobüsü gibi hacim olarak büyük ve ticari amaçlı kullanılmaktadır. Fakat son dönemde binek otomobillerde de sıklıkla adblue tercih ediliyor. Bu sıvıya ulaşmanız için Adblue sıvısını benzin istasyonlarından, otomobil parçaları satan bayilerden, yetkili araç servislerinden, motor ve aksesuar malzemelerinin satışını yapan yerlerden, bazı süpermarketlerden ya da internet üzerinden satın alabilirsiniz. Buna göre birçok seçenekleri vardır. Bu seçenekler arasından size en uygun olanı alabilirsiniz. Bu seçenekler 1.5, 5 ve 10 litre olmak üzere farklı ambalajlarda satılabilir. İhtiyacınıza göre olan adblue miktarındaki ürünü tercih edebilir ve dolum işlemi yapabilirsiniz. Adblue sıvısını temiz, güneş ışığına maruz kalmayan bir yerde ve kapalı bir kapta saklayarak daha sonra kullanabilirsiniz. Doğru koşullarda muhafaza edilen adblue, 1 sene boyunca etkisini yitirmeden kullanılabilir.
Adblue Yakıtı Nasıl Doldurulur?
Adblue yakıtını isterseniz adblue satın aldığınız benzin istasyonlarında ya da yetkili araç servislerinde doldurabilirsiniz. Fakat bazı kişiler bunun için bazı sıkıntılar yaşamaktadır. Fakat yine de bu sıvıyı sizler de rahatlıkla yapabilirsiniz. Her 1000 kilometrelik sürüşe ortalama olarak 2 litre adblue sıvısı gereklidir. Adblue çözeltisini depoya doldurmak için şu adımları takip edebilirsiniz:
• Öncelikle ihtiyacınıza yönelik miktardaki adblue sıvısını dediğimiz gibi benzin istasyonu, yetkili servis, internet ya da bazı süpermarketlerden temin ederek hazır bulundurmalısınız.
• Hazır olan adblue çözeltisini aracınızın deposunun ölçüsüne göre dolum kapağını açarak doldurmalısınız. Dolum kapağının yeri değişse de genellikle bagaj ve kaputun altındaki yakıt deposunun yanında yer almaktadır. Dolum işleminde adblue sıvısının etrafa dökülmesini engellemek için huni kullanabilirsiniz. Çünkü bu sıvı çevreyi kirletecektir. Diğer yandan dikkat etmeniz gereken diğer şeylerden biri de aracınızı kapalı konumda tutmanız gerekmektedir.
• Adblue dolumu ardından artan sıvıyı güneş görmeyen, kapalı ve temiz bir kapta saklayarak daha sonra ihtiyaç duymanız durumunda tekrar kullanabilirsiniz.
• İdeal muhafaza derecesi -6 ve 25 derece arasında olan adblue sıvısının donma derecesi ise -11’dir. -11 derece ya da altında donmaya başlayan adblue çözeltisini tekrar kullanabilmek için ideal hava sıcaklığındaki bir ortama getirmeli ve çözülmeye başladığında dolum yapabilirsiniz.
• Adblue çözeltisinin üzerinize dökülme ihtimaline karşı dolum yaparken mutlaka uygun ekipman bulundurmalısınız. Çözelti toksik ya da zehirli bir madde içermez fakat elinize ya da cildinize temas ettiğinde alerjilere neden olabilir. Bu nedenle adblue sıvısı ile cildiniz temas ettiyse önce bol su ile yıkamalı ve sonrasında ihtiyacınıza göre tıbbi destek almalısınız.
Adblue Işığı Yandıktan Sonra Kaç km Gider?
Araçlarda yer alan ikaz sistemi, tanktaki adblue sıvısının azalması durumunda sürücüleri uyarır. Uyarı ışığı yandığında sürücüler 2 bin kilometreye kadar yol gidilebilir. Fakat bu sayı net değildir bu yüzden sürücüler bu konuda dikkat etmeli ve uygun koşullarda adblue dolumu yaptırmalıdır. Diğer yandan bu sıvı hakkında bilinmesi gereken şeylerden biri de sıvının bitmesi ile birlikte olacaklardır. Sıvı biterse sistem bozulur ve yakıt tüketimi artar, araçta yer alan katalizör ve filtreler işlevini yerine getiremez. Bu nedenlerden dolayı adblue sıvısı tamamen biterse aracın çalışması ve yolculuk yapılması mümkün değildir. Araçta herhangi bir arızaya sebep olmamak ve aracın verimliliğini arttırmak için sürücülerin uyarı ışığı yandığında adblue dolumu yaptırması gerekir. Adblue tankının tamamen doldurulması durumunda ortalama olarak 10 bin ile 15 bin kilometre arasında yol gidilmesi mümkündür. Son olarak ise bu sistemin faydaları ve nasıl konulacağı ile ilgili birçok detayı sizlere belirttik. Sizler de dizel araçlarınızda mutlaka buna yer vermeli ve adblue avantajlarından yararlanmalısınız.
CopyrightSG GARANTİ BİLİŞİM © 2019 - 2025