2022 Güncel Trafik Cezaları Nelerdir?

Yazar: Melike Kayabaşı | 05 Şubat 2024

Trafikle ilgili ülkemizde ve dünyada çok fazla dikkat edilmesi gereken husus vardır. Öyle ki bu kurallar doğrultusunda ancak nizam sağlanır ve hem can güvenliğiniz hem de aracınız için uygun koşullar oluşur. Aksi halde oldukça büyük sıkıntılar ve can güvenliğiniz açısından birçok problemde beraberinde gelir. Bu noktada sizler için trafik cezası sorgulama, trafik cezası ödeme ve trafik cezasına itiraz etme konularıyla ilgili tüm merak ettiklerinizi güncel bir şekilde inceledik.

 

Trafik cezaları ile ilgili en önemli bilgilerden biri de güncel olmalarıdır. Aksi halde her yıl farklılaşan cezalar ile ne yapacağınızı bilemeyebilirsiniz. Bu noktada trafiğe çıkan kişiler her yıl cezaları incelemeli ve ona göre kurallara uymalıdır. Bu noktada sizlerin işine yarayacağını düşündüğümüz 2022 yılı güncel trafik cezalarını sizin için listeledik.

 

2022 Güncel Trafik Cezaları Nelerdir?

 

Bu noktada birçok farklı ceza mevcuttur. Bunlardan en çok merak edilen ilk üç cezanın para cezasını şu şekilde sıralayabiliriz;

 

Hız Sınırını Aşma Cezası Ne Kadar?

 

Hız sınırı aşma cezası ülkemizde en fazla uygulanan cezalardan biridir. Öyle ki çoğu kişi ödediği cezanın ne olduğunu belirli bir süre ceza konusundaki yerlere bile bakmadan uygular. Gün içinde farklı yollarda birçok tabela ile hız sınırları belirlenmiştir. Bu noktada dikkatsiz sürücüler bu sınırı aştıklarında cezaya tabi tutulur. Buna göre;

 

%10-%30 aşmanın cezası 427 TL

 

%30-%50 aşmanın cezası 888 TL

 

%50 üzerinde aşmanın cezası 1823 TL

 

Trafikte aşırı hıza ve kural ihlallerine artık oldukça detaylı denetim sağlanmaktadır. Öyle ki bu konuda devlet birçok atılım gerçekleştirmiştir. İçişleri Bakanlığı’nın yoğun gayretleri ve kontrolleri neticesinde kaza oranları son yılların en düşük seviyelerine inmiş durumda. Tabi bu durum sadece hız kontrolleri değil diğer cezalarda trafikte sorun çıkmasını büyük ölçüde azaltmaktadır. Diğer yandan İç İşleri Bakanlığı’nın diğer bir kontrol sistemi ise hız kontrol noktalarına ek olarak elektronik denetim sisteminin yolların her noktasını kontrol altına alması da eklendi. Buna göre hız sınırını 1 yıl içinde 5 kez ihlal edenlerin ehliyetine 1 yıl süreliğine el konulacak. Tekrarında ehliyetleri iptal edilecek. Bu noktada sürücüler için gerçekten dikkatli olmak gerek. Aksi halde ehliyet konusunda sıkı bir düzen sizleri beklemekte.

 

Alkollü Araç Kullanma Cezası Ne Kadar?

 

Ülkemizde maalesef ki hala daha alkollü araç kullanan kişiler olmakta. Bu hem sürücü hem de diğer insanlar için büyük bir tehlike. Öyle ki devlet bu noktada ağır yaptırımlar yapmak durumunda. Alkollü araç kullanmanın cezaları ise gerçekten yüksek. 2022 yılına baktığımızda bu cezalar şu şekilde sıralanabilir;

 

İlk kez alkollü araç kullanırken yakalanmanın cezası 1823 TL

 

İkinci defa alkollü araç kullanırken yakalanmanın cezası 2286 TL

 

Üçüncü kez alkollü araç kullanırken yakalanmanın cezası ise 3674 TL

 

Diğer yandan bu para cezalarına ek yaptırımlarda mevcut. Uygulanan para cezalarının yanı sıra alkollü araç kullanımının ilk kez tespit edilmesi durumunda 6 ay, aynı suçun ikinci defa tekrarlanması sonucunda 2 yıl ve son olarak üçüncü kez alkollü araç kullanırken yakalanan sürücülerin ehliyetine 5 yıl boyunca el konulmaktadır. Bu noktada ehliyet konusunda büyük problemler yaşamamak ve çevre güvenliğini tehlikeye atmamak adına alkollü araç kullanma konusunda ekstra dikkat etmeliyiz.

 

Ehliyetsiz Araç Kullanma Cezası Ne Kadar?

 

Ülkemiz adına diğer bir ceza ise ehliyetsiz araç kullanmadır. Öyle ki ehliyetsiz araç kullananlara 3674 TL para cezası uygulanmaktadır. Bu noktada en çok cezayı da sürücüler bu konuda almaktadır. Trafik kazaları ile ilgili kaza oran ve nedenlerine bakıldığında trafik kazalarının azımsanmayacak miktarı sürücü belgesi bulunmayan kullanıcılar tarafından gerçekleştirilmektedir. Bu yüzden sürücü belgesi olmayan ve araç kullanma yeterliliği taşımayan kullanıcılar hem kendilerini hem de çevresini tehlikeye atmaktadır. Bu noktada oldukça dikkatli olmak gerekmektedir. Devlet bu konuda birçok denetim yapmaktadır.

 

Kırmızı Işıkta Geçme Cezası Ne Kadar?

 

Öyle ki hala daha ışık kurallarına uymayan hatta ışıklar ile ilgili herhangi bir bilgisi olmayan birçok sürücü bulunmaktadır. Bu noktada güncel olarak kırmızı ışıkta geçen sürücülere 427 TL para cezası uygulanmaktadır. Dalgınlık ve ihmal sonucu gerçekleşen kırmızı ışık ihlali son derece büyük kazalara sebebiyet vermektedir. Öyle ki çoğu zincirleme kaza bu nedenden dolayı çıkmaktadır. Azımsanmayacak kadar kazaya neden olan bu durum için sürücülerin oldukça dikkatli olması hem kendileri hem de çevrenin güvenliği açısından oldukça önemlidir.

 

 Drift Yapmanın Cezası Ne Kadar?

 

Özellikle gençler için hız büyük bir sıkıntı. Gençlerin çoğu trafikte hız yapmayı seviyor. Bu noktada güvenlik noktasında birçok problemi de beraberinde getiriyor. Bu noktada devlet drift yapan ve trafikte tehlikeli hareketlerde bulunan sürücülere 9125 TL para cezası uygulanmaktadır. Yüksek hızlarda keyfi olarak yapılan bilinçsiz manevralar trafik güvenliğini tehlikeye atarak kazalara sebep olmakta bu noktada hız konusunda bilinçli olmak ve çevremizdekileri de bu noktada uyarmak adına çaba göstermeliyiz.

 

Uyuşturucu Etkisinde Araç Sürmenin Cezası Ne Kadar?

 

Dünyanın en büyük problemlerinden biri de uyuşturucu. Öyle ki bulunduğu her ortama sıkın tılar çıkaran bu madde trafikte birçok sıkıntıya da ön ayak olmaktadır. Bu noktada devletler özel bir çaba sarf etmektedir. Bu noktada ülkemizde uyuşturucu ve uyarıcı madde etkisindeyken araç kullanan sürücülere 9410 TL para cezası verilmektedir. Sadece trafik cezası değil bu sürücüler ayrıca trafikten menedilmektedir.

 

Çakarlı Araç Kullanmanın Cezası Ne Kadar?

 

Özellikle gençler arasında çok popüler olan çakarlı araç kullanma trafikte oldukça büyük sorunlara neden olmaktadır. Bu noktada devlet büyük yaptırımlar uygulamakta. Yetkisi olmadığı halde aracında çakar olarak adlandırılan ışıklı ve sesli uyarı sistemlerini kullananlara 1823 TL ceza verilmektedir. Sadece bu para cezası da değil aynı zamanda sürücü aynı zamanda araç sahibi değilse ayrıca ruhsat sahibine de aynı miktarda ceza uygulanacaktır. Bu noktada trafikteki güvenliği zedelemek oldukça büyük bir trafik sorunudur.

 

Emniyet Kemeri Takmamanın Cezası Ne Kadar?

 

Hala daha trafikte emniyet kemeri takmayan ve kaza sonrası ölen birçok kişi bulunmaktadır. Kaza oranlarına ve nedenlerine bakıldığında emniyet kemeri takmamanın payı da oldukça yüksektir. Devlet bu noktada emniyet kemeri takmayan sürücü ve yolculara 196 TL ceza uygulanmaktadır. Ayrıca bu zorunluluk sadece sürücü için değil tüm yolcular için geçerlidir. Öyle ki güvenli bir yolculuk deneyimi yaşamak için ve çevrenizin de güvende olması için emniyet kemerinizi mutlaka takmalısınız. Park ve duraklama yasaklarına, dönüş ve geçme kurallarına, kavşaklarda geçiş hakkına, indirme ve bindirme kurallarına uymayanlar, emniyet kemeri, kask ve koruma gözlüğü kullanmayanlar, trafik kurallarına uymayan yayalar ile araçlardan çöp atanlar ve araçlarda yüksek seste müzik açanlar 196 TL ile cezalandırılacak. Bunu da belirtmekte fayda var. Bu noktada dikkatli olmak hem kendimiz hem de çevremiz için oldukça önemlidir.

 

Plakasız Araç Kullanmanın Cezası Ne Kadar?

 

Maalesef ki ülkemizde hala daha plakasız araba kullanan sürücüler görmektedir. Bu noktada güncel olarak 2022 yılında plakasız araç kullanma cezası 2312 TL olarak belirlenmiştir. Diğer yandan bu konu ile alakalı diğer trafik cezaları ise şu şekilde sıralanabilir:

 

Araca sahte plaka takmak 9107 TL

 

 Emniyet şeridini ihlal etmek 1823 TL

 

Trafik sigortası olmadan trafiğe çıkmak 196 TL

 

Seyir halinde cep telefonu kullanmak 427 TL

 

Engelliler için ayrılan yere park etmek 392 TL

 

Muayenesiz araçla trafiğe çıkmak 427 TL

 

 Trafik Cezası İndirimi Nedir?

 

Trafikteki sürücüler için cezalar kadar ceza indirimi de çok önemlidir. Öyle ki bazı durumlarda özellikle de hız konusunda ufak tefek durumlardan dolayı ceza almak durumunda kalan sürücüler bu noktada ceza indirimlerini de iyi bilmek ister. Bu noktada en önemli ve en güzel şey ise cezaların 15 gün içinde ödenmesi halinde %25 indirim uygulanmaktadır. Bu noktada öncelikle trafik cezanızı sorgulamanız ve ona göre ödeme yapmanız gerekmektedir. Bunun için yapmanız gereken adımlar ise oldukça basittir. Trafik ceza sorgulaması için araç plakasına ve sürücü belgesine yazılan trafik cezaları E-Devlet ve Emniyet Genel Müdürlüğü Online İşlemler bölümünden hızlı bir şekilde sorgulanabilir. Ve aynı zamanda online olarak ödeyebilirsiniz. Bunun için yapmanız gereken turkiye.gov.tr Trafik Cezası Sorgulama ekranına girmelisiniz. Diğer yandan EGM Online İşlemler Trafik Cezası Sorgulama ekranına girebilirsiniz.

 

Bu noktada en çok merak edilen şeylerden biri de trafik cezası ödemeleri olmakta. Çoğu kişi bu cezaların nasıl ve nereden ödendiği hakkında bilgi sahibi değildir. Bunun için trafik cezanızı anlaşmalı bankalardan, PTT şubelerinden ve vergi dairelerinden kolayca ödeyebilirsiniz. Ayrıca cezasını online olarak ödemek isteyen sürücüler, internet bankacılığı ve interaktif vergi dairesi sistemi üzerinden trafik cezalarını vb. borçlarını hızlı bir şekilde ödeyebilir. Bu noktada en çok tercih edilen yöntem de zaten online ödemelerdir. Ardından dekontunuzu da online olarak alabilir ve herhangi bir sorunda yanınızda taşıyabilirsiniz.

 

Trafik Cezasına İtiraz Etme Hakkına Sahip Miyim?

 

Belirli bir noktaya kadar çoğu kişi küçükte olsa trafikte ceza almıştır. Fakat bazı durumlarda haksız veya yanlış bir uygulama sonucunda trafik cezası da aldığınızı düşünebilirsiniz. Bu sizin en doğal hakkınızdır. Bu noktada endişelenmenize gerek yoktur çünkü belirli kanallar ile aldığınız cezaya itiraz etme hakkına sahipsiniz. Trafik cezasına itiraz etme hakkındaki yazımızı okuyarak bu noktada bilmeniz gereken aşamaları ve yapmanız gereken kuralları sizin için derledik. Trafik Cezasına İtiraz Etme Yolları ve Aşamaları konusuna inceleyerek detayları öğrenebilirsiniz.

 

 

 


satisgaranti.com'da yer alan kullanıcıların oluşturduğu tüm içerik, görüş ve bilgilerin doğruluğu, eksiksiz ve değişmez olduğu, yayınlanması ile ilgili yasal yükümlülükler içeriği oluşturan kullanıcıya aittir. Bu içeriğin, görüş ve bilgilerin yanlışlık, eksiklik veya yasalarla düzenlenmiş kurallara aykırılığından satisgaranti.com hiçbir şekilde sorumlu değildir. Sorularınız için ilan sahibi ile irtibata geçebilirsiniz.

CopyrightSG GARANTİ BİLİŞİM © 2019 - 2025