Prefabrik Ev Nedir ve Nasıl Yapılır?

| Melike Kayabaşı
Son dönemde en çok merak edilen şeylerden biri de prefabrik evler olmakta. Gerek görüntüleri gerekse işlevsel oluşları ile oldukça sevilen bu yapılar son dönemde o kadar çok popüler ki neredeyse herkesin bir hayali. Durum böyle olunca merak edilen diğer şeylerden biri de bu evlerin nasıl yapıldığı ve nasıl satın alabileceğimiz konusu. Bunun için de bu konuda çok fazla yazıda yok. Bu yazımızda bizler de sizlere prefabrik ev nedir ve nasıl yapılır sorusunu cevaplıyoruz. Gelin hep birlikte öğrenelim.
Buna göre ilk soru tabi ki de prefabrik ev nedir sorusu oluyor. Duvar, pencere gibi tüm parçaları fabrikada üretilen ve inşası için temel kazılması gerekmeyen yapı türüne prefabrik ev denir. Diğer yandan prefabrik evler bir ya da iki katlı olarak istenilen metrekare ve oda yerleşim planına göre hazırlanabilmektedir. En çok merak edilen şeylerden biri de ses yalıtım konusu. Betonarme yapılarda olduğu gibi prefabrik evlerde de ses ve ısı yalıtımı yapılabilmekte, elektrik tesisatı ve kanalizasyon sistemi bulunmaktadır. Bu yüzden de oldukça mantıklı olan bu evler aynı zamanda yerleşim planına uygun olarak tasarlanabilen prefabrik evler istenildiği zaman sökülerek başka bir yere de nakledilebilmektedir. Bu da aslında bu evlerin bu kadar popüler olmasının sebeplerinden biridir.
Prefabrik evler ile ilgili diğer önemli bir konuda alıcının istekleri olmakta. Buna göre ev sahibinin isteğine göre üretilen parçalar monte edilerek ev inşa edilmektedir. Bu sebeple evin özelliklerine bağlı olarak yaklaşık 1 hafta içerisinde kurulumu tamamlanmaktadır. Bu istediğiniz tarzdaki evlere sahip olma düşüncesi pek çok insan için oldukça önemli bir durumdur. Böylece istedikleri her şeyi bu küçük evlere yapabilir ve bu sayede hayal ettikleri evlere de kısa sürede sahip olabilirler. Aynı zamanda prefabrik evler başka bir inşaat süreci gerektirmediği ve daha düşük maliyetli olduğu için tercih edilen bu evlerin, kullanılan malzemenin niteliğine bağlı olarak ömrü ise ortalama 40 ile 60 yıl arasında değişmektedir. Bu yüzden de böyle bir ev arayışındaysanız eğer mutlaka bu sürelere ve süreçlere hakim olmalısınız.
Prefabrik Ev Nasıl Yapılır?
Prefabrik evler ile ilgili en önemli şeylerden biri de evlerin nasıl yapıldığı konusudur. Buna göre parça kurulumunu gerçekleştirmeden önce subasmanın yani prefabrik ev zemin betonunun hazırlanması gerekir. Bu işlemden sonra da beton dökülmeden önce ise zemin düzleştirilip sıkılaştırılır. Ardından drenaj sistemi kurulur ve beton dökülür. Tabi ki de evin ihtiyacı olan elektrik ve su tesisatı çekilir. İsteğe göre ses ve ısı yalıtımı yapılır. Sonra da duvar paneli, pencere kasası ve çatı kaplaması gibi parçalar monte edilir. Subasman ve montaj işlemleri için profesyonel destek alınması faydalı olabilir. Zaten son dönemde bu noktada birçok fabrika da bu işe girmiştir. Bu yüzden böyle bir durumda iyi bir şirket ile görüşmek ve buna göre de seçimlerinizi yapmak çok önemlidir.
Son olarak bu konuda söyleyebileceğimiz şeylerden biri de prefabrik yapılar konut olarak kullanılabildiği gibi ofis, yazlık ev ya da hayvancılık yapma amacıyla da inşa edilebilmektedir. Kullanım amacına göre prefabrik yapı özelliklerinin ve tesisatın uygun olup olmadığının kontrol edilmesinde fayda vardır. Bu yüzden de profesyonel yardım her zaman çok önemlidir. Bu noktada en önemli şeylerden biri de bu şirketleri bulmak ve çalışmaktır. Bu konuda etrafınızdaki insanlardan yardım alabilir ya da internet ortamında araştırmanızı iyi bir şekilde yapabilirsiniz.
Prefabrik Ev İçin Gereken İzinler Nelerdir?
Tabi prefabrik evler konusunda en önemli şeylerden biri de gereken izinler konusudur öyle ki bu noktada atlamamanız gereken şeyler vardı çünkü bu izinler alınmadığı takdirde işlemler olumsuz olacak ve bu da evin yapımında sizlere sıkıntı çıkaracaktır. Buna göre 3194 numaralı İmar Kanununun 20. maddesine göre yapılar imar planı, yönetmelikler ve ruhsata uygun olarak yapılabilir. Bu sebeple diğer yapı türlerinde olduğu gibi prefabrik evler için de bazı izinlerin alınması gerekmektedir. Yani bu noktada prefabrik ev için öncelikle imar izni alınması şarttır. Evin yapılacağı bölgenin belediyesine ya da il özel idaresine başvurularak yapı ruhsatı alınabilir. Yapı ruhsatı almak için verilen dilekçeye şu belgelerin eklenmesi gerekmektedir:
• Evin inşa edileceği yerin tapu belgesi, arsa hisseli ise hissedarlardan alınan muvafakatname
• Mimari proje
• Elektrik, su ve kalorifer tesisatı projeleri
• Statik proje
• Ebatlı ya da röperli kroki
İmarsız Arsaya Prefabrik Ev Yapılır mı?
Tabi prefabrik ev yapmak isteyen kişilerden istenen şeyleri söylemiştik. Fakat yine de bazı konuların açıklanması ve bilinmesi oldukça önemli. Bunlardan biri de imarsız arsalar ve prefabrik evler arasındaki ilişki. Buna göre bu sorunun cevabı da bazı şartlar sağlandığı takdirde imarsız arsaya prefabrik ev yapılabilmektedir. İmarı olmayan arsaya prefabrik ev yapılmasının temel şartı, arsanın yola cephesinin bulunmasıdır. Kadastro cepheli imarsız arsalarda en fazla %5 imar izni bulunmaktadır. Ayrıca imarsız arsaya maksimum 250 m2 büyüklüğünde prefabrik ev yapılabilir.
Prefabrik Evlerin Avantajları ve Dezavantajları Nelerdir?
Yurt dışında oldukça popüler olan ama ülkemize deprem sebebiyle giren ancak son yıllardaki kullanışlı yapıları ve güzel görünümleriyle tercih edilmeye başlanan prefabrik evler hakkında en merak edilen şeylerden biri de sağladığı kolaylıklar. Yaptırmak için karar verme aşamasında olanlar için bu güzel evlerin avantajlarına ve dezavantajlarına bakmak gerekir. Buna göre değerlendirildiğinde avantajlarının daha çok olduğunu göreceksiniz. Sizler de bu avantajları ya da dezavantajları göz önüne alarak ilerleyebilir ve buna göre ev alabilirsiniz. Buna göre prefabrik evlerin sağladığı avantajlar şu şekilde sıralanabilir;
• İnşaat süresi, hem kısadır hem de iklim ve mevsime bağlı değildir.
• Tüm maliyetler sözleşme anında belirlenerek sabitlenir.
• Güçlü ısı yalıtımı sayesinde enerji tasarrufu sağlar.
• Kurulduktan sonra sökülüp dilediğiniz yere taşınır.
• Subasman (Zemin Betonu) dışında betona ihtiyaç duymaz. Her iklim koşulunda, güvenle kullanılır.
• Daha az ve kontrol edilebilir sevkiyatlar nedeniyle nakliye giderleri düşüktür.
• Binanın kısa sürede teslimi (10-45 gün) satış ve kira getirisi olarak avantaj sağlar.
• Pratik hazır yapılarda toplam bina ağırlığının daha az olması nedeniyle temel maliyeti azdır.
• Prefabrik evlerin. çelik iskelet üzerine yapılması daha sağlam ve güvenli olmasını sağlar. Temizliği ve bakımı kolay olup ekonomiktir.
• Kullanılan malzemelerin kaliteli ve ısı yalıtımlı olması sebebiyle daha kolay ve ucuz ısınmaktadır.
• Bakım ihtiyacı yok denilecek kadar az olmakla birlikte, yenileme ve değişiklik ihtiyaçlarına sınırsız çözümler sunabilmesi, tüm tadilat ve yenilemelerin düşük maliyetli ve kolay oluşu bina değerini ömür boyu yüksek tutar.
• Modüler sisteminde üretilir. Neredeyse tüm imalatlar, projede belirlenen miktarda ve mekanik montajla uygulanabilir olduğundan malzemenin fire ve zayiatı yok denecek kadar az olur.
• Tüm projelerin yalıtım özellikleri, bölgesel ve iklimsel verilere göre tasarlandığından binaya yapılan ilk harcama kısa sürede kendini amorti edebilir.
• Prefabrik yapılar çevre kirliliğine sebep olabilecek hiçbir faktör barındırmaz. Prefabrik evler her yönden ergonomik ve ekonomiktir. Rahattır ve birçok imkâna sahiptir. Isı ve ses yalıtımı çok daha fazla etkilidir.
• Belediye işlemleri kolay ve daha az masraflıdır. Yapının malzemeleri arasında trapez sac, single ve kiremit çeşitleri, zemin için atılan grobeton veya rayda temel kullanılmaktadır. O yüzden bu tarz yapılar diğer yapılara göre daha esnektir ve zemin kaymalarına, depreme daha dayanıklıdır.
• Ayrıca dış görünüş ve estetik açıdan değişebilen seçeneklerinin olması, çevreye rahatsızlık vermeden gereken bölümlerin çıkarılması ya da eklenmesi önemli avantajlarındandır.
Diğer yandan prefabrik evler ile ilgili diğer önemli şeylerden biri de evlerin dezavantajları olmakta. Tabi ki de yukarıda bahsedildiği gibi bu evlerin birçok avantajı mevcut fakat yine de bu noktada en önemli şeylerden biri de evlerin dezavantajları. Buna göre prefabrik evlerin dezavantajlarına da değinmek gerekmektedir. Prefabrik evlerin dezavantajları şu şekilde sıralanabilir;
• Bu yapıların akla gelen ilk dezavantajı, ne yazık ki kullanım ömrüdür. Yukarıda da bahsettiğimiz gibi kullanım ömrü kullanılan malzeme kalitesiyle değişkenlik gösterse de ortalama olarak 40 – 50 yıldır. Bu süre çok kısa bir süre olmasa da bazı kişiler için dezavantaj olabilir ama bu evlerin fiyatları düşünüldüğü zaman güzel bir kullanım ömrü olduğunu da rahatlıkla söyleyebiliriz.
• Ses yalıtımına bütçe ayırmalısınız. İyi bir ses yalıtımı olmayan evlerde yan odalardaki sesi sanki o odadaymış gibi duyabilirsiniz, duvarların inceliği bu durumda ana etkendir. Bu sorunu iyi bir ses yalıtımı ile rahatlıkla çözebilirsiniz. Bunun için maliyet kısmına bunu eklemeniz gerekmektedir. Bu yüzden de bu durum avantaj olarak karşımıza çıkmaktadır.
• Bir diğer dezavantaj da yine ses ve gürültü ile ilgili. Kullanılan malzeme kalitesi ile ilgili olarak yağmur ve fırtına durumlarındaki gürültü sorun olabilir. Malzeme seçimine dikkat ederek bu konudaki dezavantajı da ortadan kaldırabilirsiniz. Bu yüzden prefabrik evlerdeki en önemli şeylerden biri de malzeme seçimidir. İyi bir ev istiyorsanız bu noktada iyi bir malzeme kullanmanız şarttır.
Prefabrik Ev Fiyatları Ne Kadar?
Prefabrik evler ile ilgili en merak edilen şeylerden biri de evlerin fiyatları olmaktadır. Böylece evler arası karşılaştırılma yapılabilir ve size uygun ev seçilebilir. Bu noktada bilmeniz gereken ilk şeylerden biri de prefabrik ev modelleri oldukça çeşitli olduğudur. Bu kadar çeşit ve kalite arasında fiyat da oldukça değişkenlik göstermektedir. Bu sebeple kesin bir fiyat aralığı belirtmek doğru olmayacaktır ama klasik ev modelleri için fiyatlar 40m2’lik küçük evler için 60.000 TL, 120 – 120 m2’lik evler içinse 200.000 TL civarındadır. Bu noktada karşılaştırmanızı bu nokta üzerinden yapabilir ve bu sayede oldukça iyi seçenekleri görebilirsiniz. Diğer yandan prefabrik ev seçenekleri daha özelleşip, mimari olarak güzelleştikçe fiyatlar da bu oranda artabilmektedir. Özellikle son dönemde oldukça popüler olmuştur, bunda da en büyük etken hobi bahçelerinin artması ve virüs sebebiyle şehirden kaçma isteğidir. Bu yüzden de eğer böyle bir isteğiniz var ise mutlaka bu evlere bakmalı ve buna göre hareket etmelisiniz. Aksi halde oldukça büyük sıkıntılar çekebilirsiniz.